نوبلیستی که نظریه مارکس را به چالش کشید - افق اقتصادی

نوبلیستی که نظریه مارکس را به چالش کشید - افق اقتصادی
دوشنبه, ۵ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-25
کد خبر: 229040 |
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردین ۱۴۰۳ - ۷:۴۶ |
129 بازدید
۰
5
ارسال به دوستان
پ

جان ریچارد هیکس اقتصاددان بریتانیایی و یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین اقتصاددانان قرن بیستم است. آشناترین مشارکت او در زمینه اقتصاد بیانیه او از نظریه تقاضای مصرف کننده در اقتصاد خرد و مدل IS-LM (1937) است که دیدگاه کینزی از اقتصاد کلان را خلاصه می‌کرد. کتاب ارزش و سرمایه او (۱۹۳۹) به طور قابل توجهی […]

نوبلیستی که نظریه مارکس را به چالش کشید

جان ریچارد هیکس اقتصاددان بریتانیایی و یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین اقتصاددانان قرن بیستم است. آشناترین مشارکت او در زمینه اقتصاد بیانیه او از نظریه تقاضای مصرف کننده در اقتصاد خرد و مدل IS-LM (1937) است که دیدگاه کینزی از اقتصاد کلان را خلاصه می‌کرد. کتاب ارزش و سرمایه او (۱۹۳۹) به طور قابل توجهی نظریه «تعادل عمومی و ارزش» را بسط داد. تابع «تقاضای جبران شده» به پاس زحمات او تابع تقاضای هیکسی نامیده می‌شود.

جان هیکس، در سال ۱۹۰۴ در وارویک انگلستان به دنیا آمد. پدرش ژورنالیست یک روزنامه محلی بود. جان پس از اینکه در کالج کلیفتون و بالیول تحصیل کرد به دانشگاه آکسفورد رفت و ریاضی خواند. اگر چه در طول دوران مدرسه و در سال اول تحصیل در آکسفورد، یک متخصص ریاضیات بود، اما به ادبیات و تاریخ نیز علاقه داشت. در سال ۱۹۲۳، به دانشکده فلسفه، سیاست و اقتصاد  که به تازگی در آکسفورد شروع به کار کرده بود، انتقالی گرفت. او با درجه دو فارغ التحصیل شد و آنطور که خودش می‌گفت «در هیچ یک از دروسی که تحصیل کرده بود صلاحیت کافی نداشت».

در آن دوران، اقتصاددانان بسیار کمیاب بودند، بنابراین هیکس به طور موقت در مدرسه اقتصاد لندن به عنوان مدرس مشغول به کار شد. شروع کار هیکس در اقتصاد، کار توصیفی درباره روابط صنعتی بود اما کم کم مجذوب تحلیل شد. دیری نگذشت که متوجه شد می‌تواند با احیای استعداد ریاضیاتش، تحولی در پژوهش‌های خود و علم اقتصاد ایجاد کند. در سال۱۹۳۰ و زمانی که دانشکده اقتصاد لندن زیر نظر لیونل رابینز جان تازه‌ای گرفت، جا پای هیکس در آنجا محکم شد. آن زمان، یک دوره رویایی برای دانشجویان بود چرا که می‌توانستند زیر نظر رابینز، فون‌هایک، روی آلن، نیکلاس کالدور، آبا لرنر و ریچارد سایرز، علم اقتصاد را یاد بگیرند.

در سال ۱۹۳۵ فرصت حضور به عنوان مدرس در دانشگاهی در کمبریج را بدست آورد و در چهار سالی که در آنجا بود مشغول مطالعه و نوشتن درباره مفاهیم ارزش و سرمایه شد. از سال ۱۹۳۸ تا ۱۹۴۶ استاد دانشگاه منچستر بود و در آنجا کار اصلی خود در زمینه اقتصاد رفاه، و کاربرد آن در حسابداری اجتماعی را انجام داد. در سال ۱۹۴۶ به آکسفورد بازگشت، ابتدا به عنوان محقق کالج نوفیلد (۱۹۴۶-۱۹۵۲)، سپس به عنوان استاد اقتصاد سیاسی دراموند (۱۹۵۲-۱۹۶۵)، و در نهایت به عنوان محقق کالج آل سولز (۱۹۶۵-۱۹۷۱).

میراث هیکس

هیکس در حوزه‌های مختلفی در علم اقتصاد فعالیت داشت و مقالات متعددی در زمینه پول و تجارت بین المللی و همچنین در مورد رشد و نوسانات نوشت. او همچنین در حوزه اقتصاد کاربردی هم دستی بر آتش داشت و  رابطه با مشکلات کشورهای «در حال توسعه»، به برخی از این کشورها سفر کرد.  در سال ۱۹۵۰، از اعضای کمیسیون تخصیص درآمد در نیجریه بود، و در سال ۱۹۵۴، در مورد امور مالی جامائیکا پژوهشی انجام داد. هیکس از اظهار نظر در مورد مسائل بزرگتر اقتصاد عملی اکراه داشته، چرا که معتقد بود تا زمانی که حقایق را ندانیم، نباید اظهار نظر کنیم. 

اولین کتاب هیکس، «نظریه دستمزدها»، اقتصاد خرد تعیین دستمزد را در بازارهای کار رقابتی توسعه داد. در این اثر، او مفهوم کشش جانشینی بین سرمایه و کار را معرفی کرد، که مبنایی شد برای مخالفت با نظریه کارل مارکس با این استدلال که پیشرفت تکنولوژیک و صرفه‌جویی در نیروی کار لزوماً سهم نیروی کار از درآمد را کاهش نمی‌دهد. این کتاب برای چندین دهه به یک کتاب درسی استاندارد در مورد اقتصاد کار تبدیل شد.

او در مقالات اولیه و کتاب دومش، «ارزش و سرمایه»، نظریه مطلوبیت و قیمت را با معرفی منحنی تقاضای جبرانی هیکسی پیش برد.تابع تقاضایی که مطابق با آن مصرف‌کنندگان با هدف کسب سطح ثابتی از مطلوبیت، هزینۀ خود را کمینه می‌کنند. او همچنین مفهوم کالاهای ترکیبی را برای ساده‌سازی مدل‌سازی تقاضا همراه با اکتشاف اثر درآمد و اثر جایگزینی بررسی کرد.

هیکس همچنین تحلیل اقتصاد خرد تعاملات ارزش و سرمایه بین بازارها را با رسمیت بخشیدن به مدلی از استاتیک مقایسه‌ای پیش برد و نظریه تعادل عمومی والراسی را به دنیای انگلیسی زبان معرفی کرد. این مدل‌ها نشان می‌دهند که چگونه تغییرات در بازارها بر شرایط سایر بازارها تأثیر می‌گذارد و چگونه همه بازارهای منفرد در یک اقتصاد با هم تعامل دارند تا تعادلی کلی برای همه بازارها ایجاد کنند.

در سال ۱۹۷۲ ، هیکس جایزه یادبود نوبل علوم اقتصادی (به طور مشترک با کنت آرو) را به دلیل مشارکت‌های پیشگام خود در نظریه تعادل عمومی و نظریه رفاه دریافت کرد و یکسال بعد آن جایزه را به کتابخانه دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن اهدا کرد.

هیکس در ۲۰ می ۱۹۸۹ در خانه‌اش در روستای کاتسوولد بلوکلی درگذشت.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید