به گزارش اکوایران، علیرغم اینکه در هفته پایانی اسفند ۱۴۰۲ بیش از ۴۰ همت بر حجم تزریق در بازار باز افزوده شده است، همچنان اعتبارگیری قاعدهمند بانکها در سطوح قابل توجهی انجام شده که در تاریخ مذکور بالغ بر ۱۳۴ همت به ثبت رسیده است. بررسیها نشان میدهد میزان تزریق انجام شده در هر دو بازار […]
به گزارش اکوایران، علیرغم اینکه در هفته پایانی اسفند ۱۴۰۲ بیش از ۴۰ همت بر حجم تزریق در بازار باز افزوده شده است، همچنان اعتبارگیری قاعدهمند بانکها در سطوح قابل توجهی انجام شده که در تاریخ مذکور بالغ بر ۱۳۴ همت به ثبت رسیده است.
بررسیها نشان میدهد میزان تزریق انجام شده در هر دو بازار باز و اعتبارگیری قاعدهمند در انتهای ۱۴۰۲ بالاترین قله تاریخی خود را به ثبت رسانده و در مجموع حدود ۳۳۲ همت اعتبار از طریق این دو کانال در اقتصاد جریان یافته است.
جریان ۱۹۷ همت اعتبار از طریق بازار باز در آخرین هفته ۱۴۰۲
عملیات بازار باز یکی از ابزارهای بانک مرکزی جهت کنترل نرخ بهره بین بانکی به شمار میرود. در این نوع عملیات، بانکها میتوانند با ریپو کردن اوراق خود نزد بانک مرکزی یا به بیان سادهتر گرو گذاشتن اوراق بهادار نزد این نهاد پولی، به مدت مشخص (عموما یک هفته) اعتباری متناسب با ارزش اوراق گرو گذاشته شده دریافت کنند.
در عوض بانکها در زمان سررسید باید کل مبلغ استقراض شده را به همراه سود آن که تا پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۲۳ درصد بود، به بانک مرکزی پرداخت کنند. با توجه به اینکه نرخ سود ۲۳ درصد یکی از پایینترین نرخ بهرهها برای تامین مالی شبکی بانکی به شمار میرود، استقراض از این محل عموما با استقبال گستردهتری در مقایسه با سایر روشها مانند اعتبارگیری قاعدهمند یا استقراض از بانک مرکزی صورت میپذیرد.
آمارهای منتشر شده حاکی از آن است در هفته منتهی به ۲۸ اسفند ۱۴۰۲ مجموعا ۱۹۷ همت ارزش سفارشهای ارسال شده بانکها به بانک مرکزی بابت شرکت در بازار باز بوده که تمامی آن توسط بانک مرکزی پاسخ داده شده است. این درحالیست که در هفتههای پایانی سال علیرغم فشار تقاضای بانکها در عملیات بازار باز، بانک مرکزی میزان تامین مالی را از حدود ۱۴۵ همت بالاتر نبرده بود.
علاوه بر این موضوع، مشاهده میشود مدت اجرای عملیات بازار باز در قرارداد اخیر به جای ۷ روز، ۲۱ روز تعیین شده که با توجه به تعطیلات نوروزی، موضوعی دور از انتظار به نظر نمیرسد.
اعتبارگیری قاعدهمند شبکه بانکی از ۱۳۴ همت تجاوز کرد
اعتبارگیری قاعدهمند از دیگر روشهای ممکن برای تامین مالی شبکه بانکی است که در آن بانکها با نرخ بهره تعیین شده که تا پایان ۱۴۰۲ معادل ۲۴ درصد بوده، به استقراض از بانک مرکزی میپردازند. آمارها نشان میدهد در هفتههای پایانی ۱۴۰۲ به طور کلی میزان اعتبارگیری قاعدهمند بانکها شدیدا افزایش یافته بود تا حدی که در برخی هفتهها از ۱۰۰ همت نیز فراتر رفت. به همین منوال مشاهده میشود میزان اعتبارگیری قاعدهمند بانکها نیز در هفته منتهی به ۲۸ اسفند بیش از ۱۳۴ همت به ثبت رسیده که ۱۵ بانک در این عملیات شرکت کردهاند.
بنابراین مشاهده میشود علیرغم اینکه میزان تزریق اعتبار در بازار باز توسط بانک مرکزی بالغ بر ۴۰ همت در آخرین هفته اسفند ۱۴۰۲ بیشتر شده، همچنان ارزش اعتبارگیری قاعدهمند بانکها به شکل قابل توجهی بالا بوده است.