به گزارش اکوایران، بانک مرکزی در آخرین گزارش خود آماری در خصوص وضعیت بازار مسکن در شهر تهران طی اسفند ۱۴۰۲ ارائه داده است. بر اساس اطلاعات مندرج در این گزارش، تعداد معاملات مسکن در این ماه تقریبا در سطح بهمن ماه بوده و تنها یک کاهش جزئی را شاهد بوده است. این در حالی […]
به گزارش اکوایران، بانک مرکزی در آخرین گزارش خود آماری در خصوص وضعیت بازار مسکن در شهر تهران طی اسفند ۱۴۰۲ ارائه داده است. بر اساس اطلاعات مندرج در این گزارش، تعداد معاملات مسکن در این ماه تقریبا در سطح بهمن ماه بوده و تنها یک کاهش جزئی را شاهد بوده است. این در حالی است که این شاخص نسبت به اسفند سال گذشته اُفت بیشتری را تجربه کرده است که نشان میدهد افراد در اسفند ۱۴۰۲ در مقایسه با مدت مشابه در سال قبل تقاضای کمتری برای خرید خانه در پایتخت داشتهاند.
همچنین، بررسیهای بیشتر نشان میدهد که قیمت هر متر مربع مسکن در تهران در اسفند ۱۴۰۲ هم نسبت به اسفند سال گذشته و هم نسبت به یک ماه قبل افزایش یافته و از محدوده ۷۸ میلیون تومان در بهمن به ۸۱ میلیون تومان در اسفند رسیده است.
تقاضای خرید خانه برای پایتختنشینها
گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن پایتخت نشان میدهد که در اسفند ماه ۶ هزار و ۱۷۹ واحد مسکونی معامله شده است. این تعداد نسبت به بهمن ماه اُفت ۰.۱ درصدی داشته است. بنابراین میتوان اینطور برداشت کرد که سطح معاملات تقریبا ثابت مانده است. با این حال وقتی تعداد معاملات خانه در تهران با اسفند سال ۱۴۰۱ مقایسه میشود کاهش شدیدتری به چشم میخورد. به بیان دقیقتر، این رقم در اسفند سال ۱۴۰۱ برابر با ۶ هزار و ۶۰۵ واحد مسکونی بوده است که ۶.۴ درصد نسبت به اسفند ۱۴۰۲ بیشتر بوده است.
بجز تعداد معاملات که با تغییرات جزئی نسبت به بهمن همراه بوده، قیمت مسکن نیز فراز و فرودهایی را در این مدت تجربه کرده است. شواهد آماری نشان میدهد که در اسفند ۱۴۰۲ قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران ۸۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده است. این رقم در بهمن ماه برابر با ۷۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده است. بنابراین قیمت مسکن با رشد ماهانه ۳.۸ درصدی قیمت از کانال ۷۰ میلیون تومان خارج و وارد کانال ۸۰ میلیون تومان شده است.
افزایش کمرمق قیمت مسکن در تهران
البته تغییرات قیمت نسبت به اسفند سال ۱۴۰۱ شدیدتر بوده است. در اسفند سال ۱۴۰۱ متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران ۶۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بوده است. بنابراین قیمت مسکن در پایتخت طی اسفند ۱۴۰۲ به میزان ۲۴.۸ درصد نسبت به مدت مشابه در یک سال قبل افزایش یافته است.
مجموع این تحولات نشان میدهد که اولا قیمت مسکن در تهران طی اسفند ماه نسبت به بهمن افزایش قیمت کمی داشته اما نسبت به اسفند یک سال قبل افزایش چشمگیری را تجربه کرده است. در سوی دیگر، معاملات مسکن نیز تقریبا در یک ماه پایانی سال ثابت مانده و تغییر خاصی نداشته اما مقایسه آن با اسفند سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که حدود ۶ درصد معامله مسکن در تهران کاهش یافته است. کاهش معاملات میتواند سیگنالی از کاهش تقاضای موثر برای خرید خانه باشد و تغییر نکردن شدید قیمت خانه نیز میتواند به دلیل رشدهای شدید صورت گرفته در طی ۱۴۰۱ و اوایل ۱۴۰۲ باشد. به بیان دیگر، به نظر میرسد بازار مسکن در تهران به نوعی در پی شوکهای قبلی رشد قیمت خود را پیشخور کرده و فعلا در برابر شوکهای جدید توان واکنشنشاندادن ندارد.