صادرات؛ پرچمدار رشد اقتصادی در ۹ ماهه نخست ۱۴۰۲ - افق اقتصادی

صادرات؛ پرچمدار رشد اقتصادی در 9 ماهه نخست 1402 - افق اقتصادی
سه شنبه, ۶ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-26
کد خبر: 222406 |
تاریخ انتشار : ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ - ۶:۴۷ |
129 بازدید
۰
5
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکو ایران، بانک مرکزی گزارش رشد اقتصادی ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۲ را منتشر کرده است. در این گزارش رشد تولید ناخالص داخلی کشور از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه گزارش شده است.  تولید ناخالص داخلی از مهم‌ترین متغیرهای اقتصاد کلان است که نشان می‌دهد در یک بازه زمانی چه مقدار کالا […]

صادرات؛ پرچمدار رشد اقتصادی در ۹ ماهه نخست ۱۴۰۲

به گزارش اکو ایران، بانک مرکزی گزارش رشد اقتصادی ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۲ را منتشر کرده است. در این گزارش رشد تولید ناخالص داخلی کشور از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه گزارش شده است.

 تولید ناخالص داخلی از مهم‌ترین متغیرهای اقتصاد کلان است که نشان می‌دهد در یک بازه زمانی چه مقدار کالا و خدمات در کشور تولید شده است. یک روش محاسبه تولید ناخالص داخلی محاسبه‌ی مخارجی است که در اقتصاد صورت گرفته است. در این روش فرض گرفته می‌شود که هزینه‌ای که در بخش‌های مختلف اقتصاد صورت گرفته به ازای کالاها یا خدمات تولید شده بوده است و بنابراین مجموع این هزینه‌ها می‌تواند مجموع ارزش تولیدات را نشان دهد.

 مطابق این گزارش رشد کل اقتصادی به روش هزینه‌ای در ۹ ماهه نخست ۱۴۰۲ برابر با ۵ درصد بوده است. همچنین در میان اجزای هزینه‌ای صادرات کالاها و خدمات بیشترین رشد را برابر با ۱۷.۹ درصد داشته است. به علاوه نسبت به ۹ ماهه نخست ۱۴۰۱ درصد رشد در ۴ بخش مصرف خصوصی، مصرف دولتی، تشکیل سرمایه ناخالص و واردات کالاها و خدمات افت کرده و در عوض در بخش صادرات رشد قابل توجهی داشته است.

رشد اقتصادی بخش‌های هزینه‌ای در ۹ ماهه ۱۴۰۲

 در محاسبه تولید ناخالص داخلی به روش هزینه‌ای ۵ جزء دارد؛ مصرف بخش خصوصی، مصرف بخش دولتی، تشکیل سرمایه ناخالص، صادرات کالاها و خدمات و واردات کالاها و خدمات. مجموع هزینه صورت گرفته در این بخش‌ها معادل با تولیدی در نظر گرفته می‌شود که در اقتصاد صورت گرفته است.

 ارزش حقیقی مخارج بخش خصوصی کشور در ۹ ماهه نخست امسال برابر با ۶۱۳ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴.۲ درصد رشد کرده است.

 بخش دولتی اما با کاهش مخارج مواجه بوده است. در این بخش مجموع ارزش حقیقی مخارج تا پایان آذر سال جاری برابر با ۱۵۲ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به ۹ ماهه نخست ۱۴۰۱ به میزان ۱.۶ درصد افت کرده است.

بخش دیگر اقتصاد که در آن مخارج صورت می‌گیرد، تشکیل سرمایه است که در بخش ساختمان، ماشین‌آلات یا سایر بخش‌ها انجام می‌شود. در ۹ ماه اول امسال در این بخش ۲۰۰ هزار میلیارد تومان خرج شده که نسبت به ۹ ماه اول سال گذشته ۴.۵ درصد رشد کرده است.

 همچنین بخش تجارت خارجی نیز در این مدت از سمت صادرات با ۱۷.۹ درصد و در سمت واردات با ۵.۳ درصد رشد همراه بوده است. ارزش حقیقی کل مخارج صورت گرفته در بخش صادرات در این ۹ ماه برابر با ۲۰۷ هزار میلیارد تومان و در بخش واردات برابر با ۱۰۶ هزار میلیارد تومان بوده است.  

 اما مقایسه مقادیر رشد بخش‌های هزینه‌ای با سال قبل نشان می‌دهد که به جز صادرات رشد تولید حقیقی در تمام بخش‌های دیگر افت کرده است.

صادرات تنها بخش اقتصاد با افزایش نرخ رشد در یک سال اخیر

 مقایسه نرخ رشد اقتصادی نسبت به سال گذشته می‌تواند نشان دهد که بخش‌های اقتصاد در این یک سال چه مقدار تحول مثبت یا منفی داشته‌اند.

 بررسی ارقام نرخ رشد حاکی از این است که در تمام بخش‌های هزینه‌ای به جز بخش صادرات، از سرعت رشد کاسته شده است.

 بیشترین افت نرخ رشد مربوط به بخش واردات بوده که در آن نرخ رشد با ۳.۹ واحد درصد افت از ۹.۲ درصد در ۹ ماهه نخست ۱۴۰۱ به ۵.۳ درصد در ۹ ماهه نخست ۱۴۰۲ رسیده است. همچنین در بخش مصرف خصوصی نرخ رشد از ۷.۵ درصد به ۴.۲ درصد رسیده و ۳.۳ واحد درصد افت کرده است. در بخش دولتی نیز نرخ رشد با ۱.۱ واحد درصد افت از ۰.۵- درصد به ۱.۶- درصد کاهش یافته است. به علاوه بخش تشکیل سرمایه نیز با کاهش رشد مواجه بوده و نرخ رشد آن از ۷ درصد به ۴.۵ درصد رسیده و ۲.۵ واحد درصد افت کرده است.

 کاهش سرعت رشد در این بخش‌ها در حالی است که بخش صادرات رشد قابل توجهی یافته است. نرخ رشد مخارج صورت گرفته در این بخش از ۹.۲ درصد در ۹ ماهه اول ۱۴۰۱ به ۱۷.۹ درصد در ۹ ماهه نخست ۱۴۰۲ رسیده و بنابراین ۸.۷ واحد درصد افزایش رشد داشته است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید