به گزارش اکوایران، قیمت مسکن در شهر تهران از ابتدای سال گذشته یا به عبارتی انتهای ۱۴۰۰ تا دی ماه سال جاری، حدود ۱۳۴ درصد افزایش داشته است. این درحالیست که در این بازه زمانی قیمت دلار و طلا کمتر از قیمت مسکن افزایش یافته است. همچنین بررسیها نشان میدهد رشد سطح عمومی قیمتها در ۲۲ ماه […]
به گزارش اکوایران، قیمت مسکن در شهر تهران از ابتدای سال گذشته یا به عبارتی انتهای ۱۴۰۰ تا دی ماه سال جاری، حدود ۱۳۴ درصد افزایش داشته است. این درحالیست که در این بازه زمانی قیمت دلار و طلا کمتر از قیمت مسکن افزایش یافته است. همچنین بررسیها نشان میدهد رشد سطح عمومی قیمتها در ۲۲ ماه گذشته عقبتر از رشد قیمت مسکن، طلا و دلار بوده است.
در مقابل در مقایسه ۱۰ ماهه یا به عبارتی از ابتدای امسال، رشد قیمت مسکن در تهران حدود یک دوم رشد سطح قیمتها بوده و طلا و دلار نیز کمتر از سطح عمومی قیمتها و مسکن رشد داشتهاند. به عبارت دیگر در حالی که در ۲۲ ماه گذشته تورم از افزایش قیمت داراییها عقبتر بوده اما در بازه زمانی ۱۰ ماه نخست امسال تورم از آنها جلوتر افتاده است.
با توجه به اینکه آمار قیمت مسکن تهران تا انتهای دی ماه منتشر شده، قیمت طلا، دلار و تورم نیز تا انتهای دی ماه محاسبه شده است. از همین رو افزایش قیمت طلا و ارز در روزهای اخیر در محاسبات آورده نشده است.
افزایش بیش از ۲ برابری قیمت مسکن در تهران از سال گذشته تا کنون
بر اساس آخرین آمار منتشر شده از درگاه ملی آمار، میانگین هر یک متر خانه در شهر تهران حدود ۷۷ میلیون تومان اعلام شده است. آمارها حاکی از آن است که شاخص قیمت مسکن در تهران در انتهای دی ماه ۱۴۰۲ به رقم ۲۸۰.۴ رسیده که در مقایسه با انتهای سال ۱۴۰۱ حدود ۱۵.۴ درصد رشد را نشان میدهد. این درحالیست که شاخص مذکور نسبت به انتهای سال ۱۴۰۰ حدود ۱۳۴ درصد رشد کرده است به عبارت دیگر قیمت مسکن در شهر تهران طی ۲۲ ماه اخیر بیش از ۲.۳ برابر شده است.
این امر نشان میدهد جهش بزرگ قیمت مسکن در سال گذشته باعث شد تا در سال جاری شاهد افزایش قیمت بالایی در قیمت مسکن نباشیم و حتی در چند ماه تورم ماهانه مسکن منفی هم برآورد شد. به گفته برخی از کارشناسان افزایش شدید قیمت مسکن در سال گذشته موجب رکود در این بازار و سکون قیمت ها شده است. البته در ۱۰ ماه نخست امسال مسکن همچنان نسبت به طلا و دلار افزایش قیمت بالاتری را تجربه کرده است.
بیش از ۹۷ درصد تورم از ابتدای ۱۴۰۱
از سوی دیگر، رشد شاخص قیمت مصرف کننده که حاکی از رشد سطح عمومی قیمتها یا اصطلاحا تورم است، نشان میدهد این شاخص طی ۱۰ ماهه ابتدایی سال جاری حدود ۲۸ درصد رشد کرده است. در مقابل رشد ۲۲ ماهه شاخص قیمت مصرف کننده حاکی از تورمی حدود ۹۷ درصد است، به بیان سادهتر از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان دی ماه امسال سطح عمومی قیمت ها در کشور نزدیک به دو برابر شده است.
البته تورم مذکور بر اساس میانگین وزنی هر یک از کالاهای مصرفی در سبد خانوار محاسبه شده است. چنانچه بخواهیم میتوانیم تورم کالاهای خوراکی را در نظر نگیریم و تورم کالاهای غیرخوراکی مانند مسکن، خدمات و حمل و نقل را بسنجیم. دادهها نشان میدهد اقلام غیرخوراکی از انتهای ۱۴۰۱ تا دی ماه سال جاری به طور میانگین حدود ۳۰ درصد رشد کرده است. درحالیکه اگر بازه مورد بررسی را فراتر ببریم و از انتهای سال ۱۴۰۰ به بررسی آمار بپردازیم، تورم رقم خورده در بخش غیرخوراکی به ۸۷ درصد میرسد.
قیمت طلا بیش از ۱۰۵ درصد رشد کرده است
وضعیت بازار داراییها کمی متفاوت با تورم بوده است. آمارها حاکی از آن است که در پایان دی ماه سال جاری قیمت هر گرم طلا ۱۸ عیار حدود ۲ میلیون و ۶۷۰ هزار تومان بوده است. همچنین در پایان سال ۱۴۰۱ قیمت هر گرم طلا حدودا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ثبت شده است درحالیکه بر اساس آمارها در انتهای سال ۱۴۰۰ قیمت این دارایی کمتر از ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود.
به عبارت دیگر قیمت طلا در ۱۰ ماهه ابتدایی سال جاری حدودا ۶.۸ درصد و طی ۲۲ ماه اخیر تقریبا ۱۰۵ درصد رشد پیدا کرده است.
از سال گذشته تا دی ۱۴۰۲ دلار چقدر افزایش یافته؟
آمارها از نرخ ارز در بازار آزاد نشان میدهد قیمت دلار در پایان دهمین ماه سال جاری نزدیک به ۵۴ هزار تومان رقم خورده است. این درحالیست که در پایان سال ۱۴۰۰ قیمت دلار در محدوده ۲۷ هزار تومان بوده و در پایان سال گذشته حدودا به ۵۰ هزار تومان رسید.
البته شایان ذکر است که تلاش شده تا آمارهای مورد بررسی مربوط به انتهای هر یک از مقاطع زمانی مورد بررسی باشد اما بهرحال با توجه به اینکه شرایط اجتماعی و اقتصادی ثابت نیست، قطعا نوسان در میانه بازههای مورد بررسی وجود دارد. به عبارت دیگر گاها اعداد مورد بررسی، بالاتر یا پایینتر از ارقام این گزارش بودهاند.
بررسی دادهها از نرخ ارز، حاکی از آن است که نرخ ارز از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا دی ۱۴۰۲ حدودا ۱۰۰ درصد رشد کرده یا به عبارت دیگر حدود دو برابر شده است. این درحالیست که طی ۱۰ ماهه ابتدایی سال جاری نرخ رشد دلار حدود ۶.۷ درصد رقم خورده است.
برخی از کارشناسان عنوان میکنند دلار در ایران به عنوان یک کالای معمولی نیست که با افزایش قیمت، تقاضا برای آن کاهش پیدا کند. بلکه با افزایش قیمت، افراد اقدام به خرید بیشتر میکنند و همین موضوع منجر به ایجاد یک چرخهای از افزایش قیمت دلار میشود. در مقابل برخی از منتقدان ایراد میکنند که دلار نیز مانند هر یک از کالاها، دارای یک بازار است بنابراین باید با بالاتر بردن قیمت آن، از افزایش آن جلوگیری شود.
شایان ذکر است که تحت شرایط مختلف اقتصادی ممکن است هر یک از سناریوهای پیش تعریف شده در اقتصاد ایران در مقاطعی وجود داشته باشد که بررسی کارشناسانه آن به عهده اقتصاددانان است.
نکته مهم آن است که طی ۱۰ ماهه ابتدایی سال جاری، نرخ تورم و نرخ رشد قیمت مسکن در تهران، سرعت بیشتری از نرخ رشد دلار و طلا داشته است. این درحالیست که بررسی ۲۲ ماهه موارد بررسی شده نشان میدهد قیمت طلا و دلار و مسکن در تهران از سرعت رشد سطح عمومی قیمتها بیشتر بوده است.
کارشناسان عنوان میکنند یکی از دلایل این موضوع میتواند به سیاست تثبیت نرخ ارز در سال جاری علیرغم رشد سطح عمومی قیمتها مرتبط باشد. جهش نرخ ارز در روزهای اخیر مثالی از اذعان کارشناسان است مبنی بر آنکه هرگاه سطح قیمتها در اقتصاد رو به افزایش باشد، چنانچه قیمت ارز متناسب با سطح قیمتها رشد نکند تقاضا برای آن افزایش یافته و باعث ایجاد فشار تقاضا میشود.