اثر بزرگ‌ترین بخش اقتصاد ایران بر بازار کار - افق اقتصادی

اثر بزرگ‌ترین بخش اقتصاد ایران بر بازار کار - افق اقتصادی
سه شنبه, ۲۲ آبان ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-12
کد خبر: 219580 |
تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۷ |
109 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکو ایران، ارقام تولید ناخالص داخلی کشور که تا پایان پاییز امسال منتشر شده است، نشان می‌دهد سهم بخش خدمات در کیک اقتصاد ایران در حال افزایش است. این موضوع را می‌توان با روند اشتغال این بخش نیز مقایسه کرد.  در این گزارش رشد بخش خدمات در اقتصاد کشور با دو شاخص بررسی […]

اثر بزرگ‌ترین بخش اقتصاد ایران بر بازار کار

به گزارش اکو ایران، ارقام تولید ناخالص داخلی کشور که تا پایان پاییز امسال منتشر شده است، نشان می‌دهد سهم بخش خدمات در کیک اقتصاد ایران در حال افزایش است. این موضوع را می‌توان با روند اشتغال این بخش نیز مقایسه کرد.

 در این گزارش رشد بخش خدمات در اقتصاد کشور با دو شاخص بررسی شده است. یک شاخص سهم ارزش افزوده تولیدشده در بخش خدمات از کل تولید ناخالص داخلی کشور است. و یک شاخص دیگر سهم تعداد شاغلان بخش خدمات از کل شاغلان کشور.

 در پاییز ۱۴۰۲ سهم بخش خدمات از کل تولید ناخالص داخلی کشور برابر با ۵۴.۷ درصد بوده است. همچنین سهم اشتغال در این بخش از کل اشتغال کشور نیز برابر با ۵۲.۱ درصد بوده است. بنابراین چنانچه دیده می‌شود نسبت سهم ارزش افزوده و سهم اشتغال بخش خدمات به هم نزدیک است. اما اختلاف این دو سهم در سال‌های گذشته چگونه بوده است و چه چیز را نشان می‌دهد؟ بررسی‌ روند از سال ۱۳۸۵ نشان می‌دهد بخش خدمات در این سال‌ها رشد قابل توجهی را تجربه کرده است، با این حال سرعت رشد اشتغال در این بخش کمی کمتر بوده است که این موضوع را می‌توان به علت چسبندگی هزینه‌های نیروی کار دانست.

روند ۱۶ ساله سهم خدمات از اقتصاد ایران

 بخش خدمات در سال‌های اخیر به بزرگ‌ترین بخش اقتصاد ایران تبدیل شده و از صنعت و کشاورزی سبقت گرفته است. این بخش تمام فعالیت‌هایی را در بر می‌گیرد که از طریق ارائه انواع فعالیت‌ها شامل آموزش، بهداشت، حمل‌ونقل، فروش و… تولید درآمد می‌کنند. 

ارزش افزوده حقیقی بخش خدمات از سال ۱۳۸۷ در اغلب سال‌ها نسبت به سال قبل رشد کرده است. با این حال این رشد تولید را باید نسبت به دو بخش کشاورزی و صنعت سنجید تا ارزیابی دقیق‌تری از میزان رشد بخش خدمات در اقتصاد به دست آید. به این منظور می‌توان سهم بخش خدمات از کیک اقتصاد را بررسی کرد. بررسی روند ۱۶ سال گذشته نشان می‌دهد که سهم بخش خدمات در اقتصاد در این سال‌ها رشد زیادی کرده به طوری که از ۴۰.۸ درصد در بهار ۱۳۸۷ به ۵۴.۷ درصد در پاییز ۱۴۰۲ رسیده است.

 با این حال این رشد سهم یکنواخت نبوده است. به طوری که سهم آن در سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۴ افزایش یافته و در انتهای سال ۱۳۹۴ به ۴۹.۷ درصد رسیده و پس از آن تا تابستان ۱۳۹۷ سهم خدمات از کیک اقتصاد کم شده و به ۴۸ درصد در این فصل رسیده است. علت این افت را می‌توان رشد بخش صنعت به دنبال بهبود فضای بین‌المللی، کاهش تحریم‌ها و اثر آن در اقتصاد دانست.

 با این حال از پاییز ۱۳۹۷ سهم خدمات از کل تولید ناخالص داخلی کشور مجددا صعودی شد و در پاییز ۱۴۰۲ به ۵۴.۷ درصد رسید.

سهم اشتغال در بخش خدمات در ۱۶ سال گذشته

 مشاهده روند نشان می‌دهد که در ۱۶ سال گذشته در دو بازه‌ی زمانی یعنی سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۰ و سال‌های ۱۳۹۵ تا تابستان ۱۳۹۷، سهم اشتغال در بخش خدمات از سهم ارزش افزوده این بخش از کیک اقتصاد بیشتر بوده است؛ یعنی در این سال‌ها با وجود بزرگ‌تر بودن بخش صنعت و کشاورزی در اقتصاد تعداد شاغلین خدماتی بیشتر بوده است.

 با این حال در بازه‌ی زمانی سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ و سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲، سهم ارزش افزوده این بخش از سهم اشتغال آن پیشی گرفته است. 

 این موضوع را می‌توان به این صورت تفسیر کرد؛ در سال‌هایی که سهم ارزش خدمات از کیک اقتصاد کمتر از سهم اشتغال در این بخش بوده است، افراد بیشتری مشاغل خدماتی داشته اما نسبت به بخش صنعت ارزش افزوده کمتری تولید می‌کرده‌اند. بنابراین در این سال‌ها صنعت وضعیت بهتری نسبت به خدمات داشته است.

 اما در سال‌هایی که سهم ارزش خدمات از کیک اقتصاد بیش از سهم اشتغال در این بخش بوده است، افراد شاغل در بخش خدمات ارزش افزوده بیشتری نیز تولید کرده‌اند. بنابراین می‌توان گفت در این سال‌ها وضعیت خدمات نسبت به صنعت بهبود یافته است.

 حال می‌توان در یک بررسی ۱۶ ساله مشخص کرد که تعداد شاغلین بخش خدمات در این سال‌ها بیشتر رشد کرده یا درآمد تولید شده در این بخش. به این منظور سرعت رشد این دو شاخص بررسی می‌شود.

رشد بخش خدمات از جانب درآمد بیشتر بوده یا نیروی شاغل؟

 بررسی‌ها نشان می‌دهد در ۱۶ سال اخیر رشد سهم ارزش افزوده بخش خدمات بیش از رشد سهم اشتغال در این بخش بوده است. به طوری که سهم ارزش افزوده این بخش از ۴۰.۸ درصد به ۵۴.۷ درصد رسیده و ۱۴ واحد درصد رشد کرده است، اما سهم اشتغال در این بخش از ۴۵.۶ درصد به ۵۲.۱ درصد رسیده و تنها ۶.۵ واحد درصد بیشتر شده است. بنابراین رشد بخش خدمات از نظر ارزش افزوده بیش از رشد آن از نظر نیروی کار بوده است.

 این موضوع را می‌توان به علت چسبندگی بازار کار دانست؛ به این معنی که نیروی کار به سرعت میان بخش‌های مختلف اقتصاد جابجا نمی‌شود. بنابراین با وجود رشد ارزش افزوده و درآمدها در بخش خدمات در طول این سال‌ها  جابجایی نیروی کار به این بخش با سرعت آهسته‌تری صورت گرفته است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید