تعمیق شاخص فلاکت در ۲۵ استان - افق اقتصادی

تعمیق شاخص فلاکت در 25 استان - افق اقتصادی
سه شنبه, ۶ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-26
کد خبر: 213156 |
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۶ |
112 بازدید
۰
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکو ایران، شاخص فلاکت شاخصی از میزان دشواری وضعیت اقتصادی در جامعه است. این شاخص از مجموع نرخ تورم و بیکاری به دست می‌آید. رشد هر دوی این شاخص‌ها رفاه زندگی افراد را به طور جدی متاثر خواهد و زندگی روزمره آن‌ها را مختلف خواهد کرد.  در پاییز ۱۴۰۲ شاخص فلاکت در سطح […]

تعمیق شاخص فلاکت در ۲۵ استان

به گزارش اکو ایران، شاخص فلاکت شاخصی از میزان دشواری وضعیت اقتصادی در جامعه است. این شاخص از مجموع نرخ تورم و بیکاری به دست می‌آید. رشد هر دوی این شاخص‌ها رفاه زندگی افراد را به طور جدی متاثر خواهد و زندگی روزمره آن‌ها را مختلف خواهد کرد.

 در پاییز ۱۴۰۲ شاخص فلاکت در سطح کشور برابر با ۵۲ واحد بوده است. اما مقدار این شاخص در سطح استان‌های کشور متفاوت است. علاوه بر تفاوت استانی، ساختار شهری و روستایی مناطق نیز اقتصاد آن‌ها را متمایز و بنابراین شاخص فلاکت را متفاوت خواهد کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد در پاییز امسال سطح فلاکت در مناطق شهری برابر با ۵۲.۳ و در روستاها برابر با ۵۱.۷ واحد بوده است. این یعنی ساکنان شهرهای کشور نسبت به روستانشین‌ها ۰.۶ واحد فلاکت بیشتری را تجربه کرده‌اند.

 در این گزارش شاخص فلاکت در سطح مناطق شهری کشور بررسی شده است. در پاییز سال جاری شهرهای استان لرستان رکورددار فلاکت بوده‌اند و شهرهای استان تهران کمترین سطح فلاکت را داشته‌اند. همچنین ارقام حاکی از تشدید فلاکت در یک سال گذشته در شهرهای ۲۵ استان کشور است.

شهرهای استان لرستان در صدر فلاکت شهری در ایران

 تورم و بیکاری دو شاخص منفی در اقتصادند که در زندگی روزمره نیز به شدت حس و سبب می‌شوند افراد از وضعیت اقتصادی خود احساس ناراحتی شدیدی کنند. در ادبیات اقتصادی شاخصی تعریف شده که این دو شاخص بیکاری و تورم را در یک شاخص تجمیع کرده است و به آن شاخص فلاکت گفته می‌شود. بنابراین شاخص فلاکت معیاری برای ارزیابی میزان آشفتگی و ناراحتی اقتصادی است.

 در پاییز ۱۴۰۲ عدد شاخص فلاکت در سطح مناطق شهری کشور برابر با ۵۲.۳ واحد ثبت شده است. در این میان بیشترین میزان فلاکت در شهرهای استان لرستان وجود داشته است. در این استان شاخص فلاکت برابر با ۶۴.۲ واحد بوده که از مجموع تورم سالانه برابر با ۵۰ درصد در پایان پاییز و نرخ بیکاری برابر با ۱۴.۲ درصد حاصل شده است. نرخ بیکاری بالای این استان را می‌توان علت رکوردزنی آن در سطح استان‌ها دانست. در پاییز ۱۴۰۲ لرستان دومین استان کشور با بیشترین نرخ بیکاری بوده است. چهار محال و بختیاری، یزد و سیستان و بلوچستان دیگر استان‌ها با بیشترین سطح فلاکت در شهرهایشان بوده‌اند.

 از سوی دیگر کمترین سطح فلاکت نیز در شهرهای استان تهران وجود داشته است. در این مناطق نرخ تورم سالانه برابر با ۳۹.۲ درصد و نرخ بیکاری برابر با ۵.۴ درصد بوده و در نتیجه نرخ فلاکت برابر با ۴۴.۵ واحد بوده است.

 اما بررسی تغییرات شاخص فلاکت در سطح روستاهای کشور حاکی از افزایش سطح فلاکت در مناطق شهری ۲۶ استان کشور در طی یک سال اخیر است.

تشدید فلاکت شهری در ۲۵ استان کشور

 یکی از اهداف اقتصادی که از سوی دولت‌ها به خصوص در ایران همواره مهم و دارای اولویت ذکر می‌شود افزایش سطح رفاه زندگی مردم است. یک راه برای ارزیابی میزان تحقق این اهداف ارزیابی سطح شاخص فلاکت است.

 بررسی‌ها نشان می‌دهد از پاییز سال ۱۴۰۱ تا پاییز امسال شاخص فلاکت در مناطق شهری ۲۵ استان کشور افزایش یافته است که در صدر آن‌ها شهرهای سیستان و بلوچستان بوده‌اند. میانگین شاخص فلاکت در شهرهای این استان از ۵۳.۳۶ واحد در سال گذشته به ۶۱.۹۶ واحد در سال جاری رسیده و بنابراین ۸.۶۰ واحد افزایش یافته است. شهرهای خراسان رضوی نیز دست کمی نداشته و در این مدت سطح فلاکت شهرهایشان ۸.۵۴ واحد افزایش یافته است. فارس و چهارمحال و بختیاری نیز در رده‌های بعدی بیشترین رشد سطح فلاکت در این یک سال قرار گرفته‌اند.

 مقایسه جداگانه آمار تورم و بیکاری با سال گذشته روشن می‌کند که علت تشدید فلاکت در ۲۵ استان کشور از جانب رشد تورم در این یک سال بوده است.

 با این حال در ۶ استان نیز سطح فلاکت کاهش یافته که در این میان بیشترین کاهش مربوط به استان ایلام برابر با ۲.۶۸ واحد بوده است. در این استان شاخص فلاکت از ۵۴.۵۴ واحد به ۵۱.۸۶ واحد رسیده است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید