فراز و نشیب سیاست پولی بانک مرکزی در ۱۴۰۲ - افق اقتصادی

فراز و نشیب سیاست پولی بانک مرکزی در 1402 - افق اقتصادی
سه شنبه, ۶ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-26
کد خبر: 212728 |
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۴۰۲ - ۶:۴۶ |
108 بازدید
۰
5
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، عملیات بازار باز و اعتبارگیری قاعده‌مند دو ابزار اصلی بانک مرکزی برای اجرای سیاست پولی هستند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در هفته‌های اخیر ابعاد اجرای سیاست پولی در مقایسه با ماه‌های قبل گسترده‌تر شده که به زعم کارشناسان، دلیل آن شدیدتر شدن تنگنای نقدینگی در هفته‌های پایانی سال است که امری دور از ذهن […]

فراز و نشیب سیاست پولی بانک مرکزی در ۱۴۰۲

به گزارش اکوایران، عملیات بازار باز و اعتبارگیری قاعده‌مند دو ابزار اصلی بانک مرکزی برای اجرای سیاست پولی هستند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در هفته‌های اخیر ابعاد اجرای سیاست پولی در مقایسه با ماه‌های قبل گسترده‌تر شده که به زعم کارشناسان، دلیل آن شدیدتر شدن تنگنای نقدینگی در هفته‌های پایانی سال است که امری دور از ذهن بنظر نمی‌رسد. 

فراز و فرود تزریق در بازار باز ۱۴۰۲

بررسی‌ها نشان می‌دهد در هفته گذشته مجموعا بیش از ۱۷۱ همت ارزش سفارش‌های ارسال شده توسط بانک‌ها به بانک مرکزی برای شرکت در عملیات بازار باز بوده که در مقابل بانک مرکزی مشابه چند هفته اخیر حدود تنها ۱۴۵ همت از کل تقاضای هفتگی را در بازار باز تزریق کرده است. بررسی‌ها حاکی از آن است که در حال حاضر حجم تزریق اعتبار در بازار باز به نوعی رکورد در سال جاری حساب می‌شود چرا که تنها در هفته‌های ابتدایی خرداد سال جاری حجم تزریق در بازار باز بیش از مقدار فعلی بوده است. 

بر اساس آمارها بانک مرکزی در ابتدای سال عموما حدود ۸۰ تا ۱۰۰ همت به صورت هفتگی در بازار باز تزریق می‌کرد. تقریبا در فصل دوم سال حجم تزریق اعتبار در بازار باز حدودا میان ۱۱۰ تا ۱۵۰ همت متغیر بود. انتهای تابستان حجم عملیات بازار باز تا حدود ۹۰ همت برای چند هفته کاهش پیدا کرد و مجددا از ابتدای پاییز شدت گرفت به صورتیکه در هفته‌های اخیر تقریبا به ۱۴۵ همت رسیده است. 

رکورد اعتباردهی قاعده‌مند پس از نیمه اردیبهشت ۱۴۰۲

در مقابل آمارها نشان می‌دهد میزان اعتبارگیری قاعده‌مند در شبکه بین بانکی نیز در مقایسه با ماه‌های گذشته شدیدا افزایش پیدا کرده است. به طور کلی بانک مرکزی برای کنترل نرخ بهره بین بانکی که مهمترین هدف میانی بانک مرکزی در اقتصاد تلقی می‌شود، اقدام به تعریف یک کانال حرکتی کرده که کریدور نیز خوانده می‌شود. بر این اساس بانک مرکزی متعهد شده در صورت درخواست اعتبار توسط بانک‌ها با نرخ بهره سقف کریدور، هر میزان تقاضا برای اعتبارگیری قاعده‌مند را پاسخ خواهد داد.

بر اساس آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی در هفته منتهی به ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ قریب به ۷۰ همت منابع نقد با نرخ بهره ۲۴ درصد در قالب اعتباردهی قاعده‌مند به شبکه بانکی تزریق شده است. بررسی حجم اعتباردهی قاعده‌مند بانک مرکزی از ابتدای سال حاکی از آن است که بجز ۳ هفته در ماه‌های ابتدایی سال جاری، حجم اعتبار استقراض شده در هفته گذشته نوعی رکورد در سال جاری محسوب شده و شدت آن در طول یک ماه اخیر رو به افزایش بوده است. 

برخی از کارشناسان عنوان می‌کنند یکی از دلایل افزایش شدت تزریق بانک مرکزی در بازار با و اعتباردهی قاعده‌مند، وجود تنگنای شدید منابع نقد در شبکه بانکی است که خود را دست به دامان بانک مرکزی کرده است. 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید