طرح اتصال هند به اروپا برای مقابله با ابتکار کمربند و جاده چین - افق اقتصادی

طرح اتصال هند به اروپا برای مقابله با ابتکار کمربند و جاده چین - افق اقتصادی
سه شنبه, ۶ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-26
کد خبر: 211975 |
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۴۰۲ - ۶:۴۶ |
123 بازدید
۰
3
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، فرانسه در حال آماده شدن برای برگزاری نخستین جلسه در رابطه با ایجاد یک حلقه ارتباط زیرساختی جدید برای اتصال هند به اروپا است تا با ابتکار مشابه چین در این زمینه مقابله شود. به نوشته بلومبرگ، امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه نماینده خود را برای آغاز این پروژه معرفی کرده است. هدف […]

طرح اتصال هند به اروپا برای مقابله با ابتکار کمربند و جاده چین

به گزارش اکوایران، فرانسه در حال آماده شدن برای برگزاری نخستین جلسه در رابطه با ایجاد یک حلقه ارتباط زیرساختی جدید برای اتصال هند به اروپا است تا با ابتکار مشابه چین در این زمینه مقابله شود.

به نوشته بلومبرگ، امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه نماینده خود را برای آغاز این پروژه معرفی کرده است. هدف این ابتکار جدید موسوم به «کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا» (IMEC)، ایجاد شبکه ریلی، کشتی‌رانی، خطوط انتقال گاز و کابل اینترنت بین این مناطق است.

این برنامه که در ابتدا در سال گذشته میلادی و در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ در دهلی نو مطرح شد، ممکن است یک دهه یا بیشتر زمان ببرد تا تحقق یابد. ایده این برنامه از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ به وجود آمد، اما پیشبرد آن به دنبال آغاز جنگ اسرائیل و حماس با یک مانع جدی روبه‌رو شد.

تنش‌های خاورمیانه به خطوط کشتی‌رانی دریای سرخ نیز کشیده شده و همین موضوع،‌ ضرورت ایجاد خطوط تجاری جایگزین را برجسته کرده است.

اعضای کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا عبارتند از آمریکا، هند، عربستان سعودی،‌ امارات متحده عربی و اتحادیه اروپا. گزارش‌ها نشان می‌دهد برخی شرکت‌های فرانسوی نسبت به شرکت در مذاکرات این طرح مشتاق هستند.

شرکت مطرح کشتی‌رانی «سی‌ام‌ای سی‌جی‌ام»، شرکت نفت و گاز «توتال انرژیز»،‌ شرکت سازنده قطار موسوم به «آلستوم»، شرکت لجستیک «گِت‌‌لینک»، «شرکت الکتریسیته دو فرانس»،‌ شرکت گاز «اِیر لیکوئید»، شرکت سازنده کابل موسوم به «نِکسانس» و شرکت‌های ساخت‌‌وساز «وینچی» و «بویگ» احتمالا در ساخت برخی از پروژه‌های انرژی و لجستیک حضور خواهند یافت.

چین بیش از یک دهه قبل، پروژه عظیم خود موسوم به ابتکار کمربند و جاده ‌را آغاز کرد تا از طریق شبکه‌های ریلی و قراردادهای تجاری،‌ آسیا،‌ آفریقا و اروپا را به یکدیگر متصل و نفوذ خود را نیز بیشتر کند. 

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید