به گزارش اکو ایران، سازمان گمرک جدیدترین آمار مربوط به تجارت خارجی کشور مربوط به ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. در این گزارش کالاهای وارد شده و صادر شده به همراه ارزش دلاری و وزن آنها منتشر شده است. یکی از کالاهای مهمی که وارد کشور میشود گوشی تلفن همراه است. مطابق […]
به گزارش اکو ایران، سازمان گمرک جدیدترین آمار مربوط به تجارت خارجی کشور مربوط به ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. در این گزارش کالاهای وارد شده و صادر شده به همراه ارزش دلاری و وزن آنها منتشر شده است. یکی از کالاهای مهمی که وارد کشور میشود گوشی تلفن همراه است.
مطابق آمار گمرک در ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ یعنی تا پایان دی ماه مقدار ۴ هزار و ۳۰۴ تن انواع مختلف تلفن همراه وارد شده که ارزش دلاری آنها بالغ بر ۲ میلیارد و ۳۱۵ میلیون دلار بوده است.
در این گزارش واردات گوشی تلفن همراه در ده ماهه نخست ۱۰ سال اخیر مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی نشان میدهد که ارزش دلاری واردات این کالای اساسی و نیز هزینه واردات هر تن از آن در سال ۱۴۰۲ نسبت به دو سال قبل کاهش یافته با این حال در این مدت افزایش قابل توجهی نسبت به سالهای دهه ۱۳۹۰ داشته است.
تلفن همراه دومین کالای وارداتی ایران از نظر ارزش دلاری واردات
امروزه گوشی تلفن همراه یا موبایل به جزء ضروری و ثابتی از سبد مصرفی افراد تبدیل شده است به طوری که مطابق گزارشها بیش از ۹۰ درصد مردم کشور دارای تلفن همراه هستند. اما این کالا از کالاهایی است که تولید داخلی آن ناچیز است و بنابراین عمده نیاز داخلی آن با واردات باید تامین شود. بنابراین در سالهای اخیر به یکی از کالاهای اصلی وارداتی ایران تبدیل شده است. به طوری که مطابق گزارش گمرک در ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ دومین کالای وارداتی کشور با بیشترین ارزش دلاری بوده است.
در آمار گمرک تلفن همراه با کد تعرفههای مختلفی ثبت میشود. در این گزارش واردات کل تلفن همراه در چهار کد «گوشی تلفن همراه»، «گوشی تلفن همراه به صورت قطعات منفصله CKD یا SKD»، «گوشیهای دارای صفحه کلید غیر لمسی»، «گوشی تلفنهای هوشمند به صورتCKD یا SKD» و «سایر تلفنهای هوشمند غیر مذکور» بررسی شده است.
بررسیها نشان میدهد در ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ ارزش انواع گوشی تلفن همراه وارد شده به کشور برابر با ۲ میلیارد و ۳۱۵ میلیون دلار بوده که این ارزش نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۰.۳ درصد کاهش یافته است. همچنین روند واردات این کالا از سال ۱۳۹۲ حاکی از این است حجم واردات این کالا در سالهای اخیر جهش قابل توجهی داشته است به طوری که در سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ بین ۱۰۰ تا ۳۵۰ میلیون دلار ارز خرج واردات موبایل میشده اما پس از آن به بالای ۱ میلیارد دلار افزایش یافته است. در این مدت بیشترین ارزش واردات این کالا در سال ۱۴۰۰ برابر با ۳ میلیارد و ۳۱۴ میلیون دلار به ثبت رسیده است.
اما شاخص دیگری برای بررسی روند واردات این است که ارزیابی شود در این سالها برای هر تن از واردات موبایل چند دلار خرج شده است. این شاخص نشان میدهد واردات هر تن موبایل در سال ۱۴۰۲ برای کشور نسبت به دو سال گذشته ارزانتر تمام شده است.
واردات موبایل در سال جاری ۳.۸ درصد ارزانتر از سال قبل
در سال ۱۴۰۲ تا پایان دی ماه امارت متحده عربی، چین، ترکیه و ویتنام کشورهایی بودهاند که بیشترین حجم موبایل از مبدأ آنها وارد کشور شده است.
ارزش سرانه هر تن واردات موبایل در ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ برابر با ۵۳۸ هزار دلار بوده است. با در اختیار داشتن این مقدار مقایسه بهتری میتوان انجام داد که واردات موبایل در این سالها چقدر برای کشور هزینهبردار بوده است. این مقایسه نشان میدهد که واردات هر تن از این کالا نسبت به سال قبل ۳.۸ درصد هزینه کمتری برای کشور برداشته است.
با این حال بررسی آمار یک دهه گذشته تجارت کشور حاکی از این است که هزینه واردات گوشی تلفن همراه از سال ۱۴۰۰ به بعد نسبت به سالهای دهه ۱۳۹۰ افزایش قابل توجهی داشته به طوری که از متوسط ۴۰۵ هزار دلار در سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ به متوسط ۵۶۳ هزار دلار در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ رشد کرده است.
کاهش ارزش دلاری واردات تلفن همراه با وجود در دو سال اخیر میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. یک حدس مهم در مورد علت این موضوع میتواند ترجیح واردکنندگان به واردات گوشیهای ارزانتر به کشور باشد؛ یعنی واردکنندگان با توجه به شرایط اقتصادی کشور و کاهش قدرت خرید بسیاری از خانوارها ترجیح دادهاند موبایلهای ارزانتری وارد کنند تا فروششان کاهش نیابد.