آیا اوراق دولتی سقف بودجه را خواهد شکست؟ - افق اقتصادی

آیا اوراق دولتی سقف بودجه را خواهد شکست؟ - افق اقتصادی
چهارشنبه, ۷ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-27
کد خبر: 205456 |
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۴۰۲ - ۶:۴۶ |
123 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکو ایران، نتیجه حراج اوراق مشارکت نقدی دولتی در سال جاری تا هفته بیست و هفتم یعنی ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۲ منتشر شده است. دولت این اوراق را در انواع مختلف و به منظور تامین مالی و کسب درآمد منتشر می‌کند و آن‌ها را اغلب به بانک‌ها یا بنگاه‌های فعال در بازار سرمایه […]

آیا اوراق دولتی سقف بودجه را خواهد شکست؟

به گزارش اکو ایران، نتیجه حراج اوراق مشارکت نقدی دولتی در سال جاری تا هفته بیست و هفتم یعنی ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۲ منتشر شده است. دولت این اوراق را در انواع مختلف و به منظور تامین مالی و کسب درآمد منتشر می‌کند و آن‌ها را اغلب به بانک‌ها یا بنگاه‌های فعال در بازار سرمایه می‌فروشد. در بودجه سال ۱۴۰۲ نیز سقفی برای انتشار اوراق در سال جاری معین شده است.

 انتشار و حراج این اوراق در سال جاری از دهم مرداد ماه آغاز شد و تا کنون به صورت هفتگی ادامه یافته است. در این گزارش میزان عرضه و فروش اوراق از آغاز انتشار در سال جاری تا آخرین هفته یعنی هفته بیست و هفتم بررسی شده است. این بررسی نشان می‌دهد که دولت تا کنون۴۳۶ هزار و ۱۵۱ هزار میلیارد اوراق عرضه کرده که در این میان تنها ۱۱۰ هزار و ۸۵۷ میلیارد تومان برابر با ۲۵ درصد آن به فروش رفته است.

فروش یک چهارم اوراق دولتی عرضه شده از ابتدای سال

 منظور از اوراق بهادار سندی با نرخ سود و تاریخ سررسید معین است که برای تامین مالی استفاده می‌شود. دولت‌ها نیز همچون بخش خصوصی از این روش برای کسب درآمد می‌توانند استفاده کنند. به این صورت که با فروش این اوراق مقداری نقدینگی جذب می‌کنند و در تاریخ سررسید مبلغ اوراق را به همراه سود آن به خریداران اوراق بازپرداخت می‌کنند. خریداران اوراق دولتی اغلب بانک‌ها و فعالان بازار سرمایه هستند.

 در ایران نیز دولت با انتشار انواع اوراق نقدی و غیر نقدی سعی در تامین قسمتی از بودجه خود می‌کند. یکی از انواع اوراقی که دولت می‌فروشد اوراقی هستند که با نماد «اراد» مشخص می‌شوند.

 از ابتدای امسال تا پایان هفته بیست و هفتم انواع مختلفی از اوراق اراد منتشر شده که مجموع ارزش آن‌ها به ۴۳۶ هزار و ۱۵۱ میلیارد تومان می‌رسد. با این حال خریداران در این مدت این اوراق را تنها ۱۱۰ هزار و ۸۵۷ میلیارد تومان از این اوراق را خریداری کرده‌اند که برابر است با حدود ۲۵ درصد از کل اوراق عرضه شده. همچنین در این میان بررسی‌ها نشان می‌دهد در اغلب حراج‌ها سهم عمده اوراق در بازار سرمایه به فروش رفته و بانک‌ها نقش ناچیزی داشته‌اند.

 برای بررسی وضعیت درآمد دولت از ناحیه انتشار اوراق تا این نقطه از سال می‌توان میزان عرضه و فروش آن‌ها را با چیزی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ تصویب شده مقایسه کرد.

میزان انتشار اوراق بیش از قانون بودجه

 در تبصره ۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ به دولت اجازه شده برای تامین مصارف بودجه خود تا سقف ۱۸۵ هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی منتشر کند. این رقم انواع اوراق چه از نوع ریالی و چه ارزی را در بر می‌گیرد. بخش مهمی از آن نیز اوراق مشارکت نقدی است.

 با مشاهده میزان عرضه اوراق تا این نقطه از سال و مقایسه آن با رقم بودجه می‌توان گفت که ارزش اوراق منتشر شده ۲۳۶ درصد بیش از قانون بودجه بوده است.

 اما در مورد میزان فروش با توجه به اینکه اوراق مورد بررسی در این گزارش صرفا اوراق مشارکت نقدی را شامل می‌شود و اوراق ارزی، خزانه و … مورد بررسی قرار نگرفته نمی‌توان مقایسه دقیقی انجام داد. البته با توجه به بررسی‌ها از جمله لحاظ میزان فروش اوراق اسناد خزانه برابر با ۵۷ هزار میلیارد تومان می‌توان گفت که دولت تا به حال نزدیک به ۱۶۸ همت درآمد از ناحیه فروش اوراق کسب کرده و با توجه به روند گذشته اوراق این امکان وجود دارد که مانند سال‌های گذشته درآمد آن از این ناحیه تا پایان سال از رقم بودجه فراتر رود.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید