به گزارش اکوایران؛ ترکیه یکی از شرکای اصلی صادراتی ایران شناخته میشود و این دو کشور همواره مناسبات تجاری قابل توجهی داشتهاند، اما دادههای گمرک نشان میدهد که مقایسه بازه زمانی دی سال گذشته تا دی سال جاری ما شاهد کاهش ارزش محصولات صادراتی در بازار ترکیه بودهایم. براساس دادههای اعلام شده از سوی گمرک […]
به گزارش اکوایران؛ ترکیه یکی از شرکای اصلی صادراتی ایران شناخته میشود و این دو کشور همواره مناسبات تجاری قابل توجهی داشتهاند، اما دادههای گمرک نشان میدهد که مقایسه بازه زمانی دی سال گذشته تا دی سال جاری ما شاهد کاهش ارزش محصولات صادراتی در بازار ترکیه بودهایم. براساس دادههای اعلام شده از سوی گمرک در سال جاری ارزش کالای صادراتی ایران به ترکیه برابر با ۳ میلیارد و ۴۹۸ میلیون دلار بوده، این در حالی که صادرکنندگان ایرانی سال گذشته ۶ میلیارد و ۶۱۱ میلیون دلار صادرات به ترکیه داشتهاند.
آمارهای اعلام شده از روند صادرات کالاهای غیرنفتی در ۱۰ ماه سال جاری نشان میدهد تراز تجاری در دی ماه به منفی ۱۳ میلیارد و ۸۷۷ میلیون دلار رسیده است.
روند تجارت ایران در ۱۰ ماه سال
براساس دادههای گمرک در ۱۰ ماه سال ۱۴۰۲ میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی)، بالغ بر ۱۱۳ میلیون و ۵۱ هزار تن و به ارزش ۴۰ میلیارد و ۴۷۲ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایشی ۹.۳۹ درصدی در وزن و کاهشی ۱۱.۴۴ درصدی در ارزش دلاری داشته است. با توجه به دادههای اعلام شده میتوان گفت در دهمین ماه سال جاری هم ما شاهد ارزان فروشی کالای صادراتی در کشور بودهایم.
براساس آمار گمرک در این مدت همچنین میزان واردات کشور با افزایشی ۵.۸۵ درصد در وزن و ۱۱.۵۹ درصد در ارزش دلاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، به ارقام ۳۲ میلیون و ۶۸۳ هزار تن و ۵۴ میلیارد و ۳۵۹ میلیون دلار میلیون دلار رسیده است.
کشورهای عمده مقصد صادرات
دادههای اعلام شده نشان میدهد طی ده ماهه سال۱۴۰۲ بیشترین میزان صادرات کشور، به مقصد کشورهای «چین»، با رقمی بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۴۹۳ میلیون دلار و سهم ۲۸.۴۰ درصد از کل ارزش صادرات صورت گرفته است. در جایگاه دوم هم «عراق» با ۷ میلیارد و ۷۳۳میلیون دلار و سهم ۱۹.۱۱ درصدی قرار دارد و «امارات متحده عربی» هم با ۵ میلیارد و ۲۴۴ میلیون دلاری و سهم ۱۲.۹۶ درصد سومین مقصد صادراتی ایران بوده است. اما روند صادرات به «ترکیه» در این مدت چگونه بوده است؟ دادههای اعلام شده نشان میدهد صادرات به ترکیه با ۳ میلیارد و ۴۹۸میلیون دلار و سهم ۸.۶۴ درصدی کاهش قابل توجهی داشته است، کشور «هند» هم با یک میلیارد و ۸۲۰ میلیون دلار و سهم ۴.۵ درصد از کل ارزش صادرات را در اختیار داشته است.
کشورهای عمده طرف معامله واردات
از سوی دیگر طی ده ماهه سال جاری کشور «امارات متحده عربی» با اختصاص رقمی بالغ بر ۱۷ میلیارد و ۸۱ میلیون دلار و سهمی در حدود ۳۱.۴۲ درصد از کل ارزش واردات، در جایگاه نخست کشورهای طرف معامله با ایران قرار گرفته است. همچنین کشورهای «چین» با ۱۵ میلیارد و ۲۱۳میلیون دلار و سهم ۲۷.۹۹ درصدی، «ترکیه» با ۶ میلیارد و ۴۴ میلیون دلار و سهم ۱۱.۱۲ درصد، «آلمان» با یک میلیارد و ۷۶۸دلار و سهم ۳.۲۵ درصد و «هند» با یک میلیارد و ۶۳۶ میلیون دلار با سهم ۳.۰۱ درصد از کل ارزش واردات توانستند در میان کشورهای عمده طرف معامله واردات به ایران قرار گیرند.