تقلای بانک‌ها در ورطه کسری منابع نقد طی ماه‌های پایانی سال - افق اقتصادی

تقلای بانک‌ها در ورطه کسری منابع نقد طی ماه‌های پایانی سال - افق اقتصادی
سه شنبه, ۳ مهر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-09-24
کد خبر: 197410 |
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۴۰۲ - ۶:۴۶ |
76 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، در هفته گذشته برای دومین هفته متوالی، حدود ۱۴۴ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان اعتبار در بازار باز تزریق شده است.  به طور کلی می‌توان مشاهده کرد بانک مرکزی در ماه گذشته حجم تزریق اعتبار در بازار باز را از پله ۱۲۷ همت به نزدیکی ۱۴۵ همت رسانده است. عملیات بازار باز چیست […]

تقلای بانک‌ها در ورطه کسری منابع نقد طی ماه‌های پایانی سال

به گزارش اکوایران، در هفته گذشته برای دومین هفته متوالی، حدود ۱۴۴ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان اعتبار در بازار باز تزریق شده است. 

به طور کلی می‌توان مشاهده کرد بانک مرکزی در ماه گذشته حجم تزریق اعتبار در بازار باز را از پله ۱۲۷ همت به نزدیکی ۱۴۵ همت رسانده است.

عملیات بازار باز چیست و با چه هدفی صورت می‌پذیرد؟

بازار باز عملیاتی است که طی آن بانک مرکزی با مدیریت خلق اعتبار برای بانک‌ها در ازای گرو گرفتن اوراق بهادار (ریپو کردن اوراق)، می‌تواند بر نرخ بهره بین بانکی تاثیر بگذارد.

نرخ بهره بین بانکی قیمتی است که در بازار بین بانکی و تحت تاثیر عرضه و تقاضا به دست می‌آید. به همین ترتیب هرچه مازاد تقاضا بیشتر باشد، فشار برای افزایش قیمت منابع بین بانکی یا همان نرخ بهره بازار شبانه نیز بیشتر است. 

به طور کلی اگر بانک مرکزی بتواند تقاضای منابع مالی بین بانکی را در بستری غیر از بازار بین بانکی تامین کند، می‌تواند به شکل غیر مستقیم در شکل دهی به نرخ بهره بین بانکی موثر باشد. 

حجم اعتبارات تزریق شده در بازار باز در هفته منتهی به ۲۵ دی ۱۴۰۲

مشاهده می‌شود در هفته گذشته ارزش سفارش‌های ارسال شده بانک‌ها و موسسه اعتباری به بانک مرکزی حدود ۱۵۲ هزار و ۶۷۰ میلیارد بوده اما بانک مرکزی به حدودا ۱۴۵ همت از آن پاسخ داده است. 

ارزش سفارش‌های ارسال شده و همچنین رقم تزریق شده توسط بانک مرکزی در بازار باز یکی از بالاترین ارقام ثبت شده از ابتدای سال بوده است. این درحالیست که نرخ بهره نیز در هفته گذشته به یکی از پایین‌ترین نقاط خود در سال جاری رسیده است. به همین ترتیب ممکن است بتوان این نتیجه را گرفت که احتمالا بخشی از تقاضای بانک‌ها در بازار بین بانکی، به بازار باز منتقل شده است. 

به طور کلی زمانیکه نرخ بهره کاهش یابد و میزان تزریق پول در بازارها افزایش پیدا کند، احتمالا سیاست‌های ضدرکودی در پیش گرفته شده است. درحالیکه هدف از افزایش نرخ بهره و کاهش تزریق اعتبار در بازار بین بانکی، عموما اهداف ضدتورمی است. 

اعتبارگیری قاعده‌مند بانک‌ها از بانک مرکزی

از طرف دیگر مشاهده می‌شود میزان اعتبارگیری قاعده‌مند بانک‌ها از بانک مرکزی کاهش یافته است. درحالیکه دو هفته گذشته بیش از ۳۰ همت تقاضای اعتبارگیری قاعده مند وجود داشت، در هفته اخیر این رقم به ۸ همت رسیده که هنوز رقم قابل توجهی است.

با توجه به اینکه نرخ بهره اعتبارگیری از بازار باز ۲۳ درصد است و نرخ بهره بین بانکی کمتر از ۲۴ درصد، تنها در صورتی بانک‌ها به بانک مرکزی با هدف اعتبارگیری قاعده‌مند و نرخ بهره ۲۴ درصد مراجعه می‌کنند که نتوانسته باشند تمامی اعتبارت مورد نیاز خود را دو بازار باز و بین بانکی تامین نمایند. 

تحولات محیط پولی کشور در هفته اخیر

بنابراین با توجه به رقم بالای سفارش‌های ارسال شده در بازار باز توسط ۲۴ بانک، احتمالا بانک‌ها با کمبود منابع شدیدی در حال دست و پنجه نرم کردن هستند که برخی کارشناسان این موضوع را به تورم بالا و نیاز شدید صاحبان کسب و کار به سرمایه در گردش و تسهیلات تکلیفی ارتباط می‌دهند. 

همچنین با در نظر داشتن اینکه بانک مرکزی نیز میزان پاسخ‌دهی به بانک‌ها در بازار باز را نیز افزایش داده و به نزدیکی ۱۴۵ همت رسانده، ممکن است بتوان نتیجه‌گیری کرد تلاش بانک مرکزی در کوتاه مدت به جلوگیری از رکود واحدهای اقتصادی معطوف شده است. 

در نهایت با کاهش میزان درخواست اعتبارگیری قاعده‌مند در هفته گذشته این سیگنال دریافت می‌شود که در هفته گذشته، به میزان کمتری تقاضای بی پاسخ مانده در بازار باز و بین بانکی وجود داشته اما هنوز این مازاد تقاضا به کلی رفع نشده است.  

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید