به گزارش اکوایران، اقتصاد کشور از ۳ بخش اصلی «کشاورزی»، «صنعت» و «خدمات» تشکیل شده است. بنابراین میتوان گفت که هر فردی که اکنون شاغل است در یکی از این بخشها کار میکند. طبق آخرین آمار منتشرشده از مرکز آمار، در پاییز سال جاری حدود ۴ میلیون و ۸ هزار زن شاغل در بازار کار […]
به گزارش اکوایران، اقتصاد کشور از ۳ بخش اصلی «کشاورزی»، «صنعت» و «خدمات» تشکیل شده است. بنابراین میتوان گفت که هر فردی که اکنون شاغل است در یکی از این بخشها کار میکند. طبق آخرین آمار منتشرشده از مرکز آمار، در پاییز سال جاری حدود ۴ میلیون و ۸ هزار زن شاغل در بازار کار کشور وجود داشته است. این تعداد نسبت به پاییز سال گذشته تقریبا ۲۷۵ هزار نفر بیشتر شده است. این زنان شاغل در کدام بخشهای اقتصادی فعالیت بیشتری دارند؟ آیا سهم آنها در اشتغال سه بخش اقتصادی طی سالهای گذشته ثابت مانده یا تغییر کرده است؟
دادههای مرکز آمار نشان میدهد که حضور زنان در بازار کار از سال ۸۸ تا ۱۴۰۲ تغییر کرده به طوری که در پاییز ۸۸ نزدیک به ۳۰ درصد زنان در بخش کشاورزی مشغول به کار بودهاند اما با گذر زمان و در پاییز سال ۱۴۰۲ حضور زنان در بازار کار کشاورزی به زیر ۱۲ درصد رسیده و در مقابل سهم آنها در اشتغال در بخش خدمات افزایش یافته است.
محبوبیت کشاورزی میان زنان شاغل در پاییز ۱۳۸۸
زنان تقریبا نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند به همین جهت رفتار آنها در بازار کار حائز اهمیت است. بررسیها نشان میدهد که در پاییز سال ۱۳۸۸، محبوبترین بخش برای اشتغال زنان «خدمات» بوده است. با این حال، سهم زنان از اشتغال این بخش در پاییز ۸۸ برابر با ۴۵.۳ درصد بوده است. یعنی کمتر از نیمی از زنان در این بخش مشغول به کار بودهاند. تعداد زنان شاغل در این بخش در بازه زمانی مذکور یک میلیون و ۶۰۶ هزار نفر برآورد شده است.
در آن سال، بخش کشاورزی حضور پررنگتری نسبت به سالهای اخیر در بازار کار زنان داشته به طوری که ۲۹.۴ درصد از زنان شاغل در پاییز ۸۸ در این بخش حضور داشتهاند. جمعیت زنان شاغل در این بخش طی پاییز این سال به یک میلیون و ۳۸ هزار نفر میرسد. همچنین، سهم بخش صنعت از اشتغال زنان نیز ۲۵.۳ درصد بوده و حدود ۸۹۵ هزار زن شاغل را در خود جای داده است.
چرخش زنان شاغل از کشاورزی به خدمات
با این حال، به نظر میرسد با گذشت زمان خدمات اهمیت بیشتری نزد زنان شاغل پیدا کرده است. این اتفاق تا حدودی برای بخش صنعت هم تکرار شده و جمعیت زنان شاغل در این بخش طی پاییز ۱۴۰۲ بیشتر از پاییز ۸۸ برآورد شده است. در مقابل، رفتار زنان شاغل در خصوص بخش کشاورزی کاملا برعکس بوده به طوری که جمعیت زنان شاغل در این بخش به شکل چشمگیری اُفت کرده است.
به بیان دقیقتر، در پاییز امسال ۶۲.۹ درصد از زنان شاغل در بخش خدمات فعالیت داشتند که جمعیت آنها به ۲ میلیون و ۵۱۹ هزار نفر میرسد. یعنی بیش از نیمی از زنان شاغل در بخش خدمات مشغول به کار بودهاند.
سهم زنان از اشتغال در بخش صنعت نیز افزایش یافته به طوری که در پاییز سال جاری ۲۵.۷ درصد از زنان در این بخش شاغل بودهاند. تعداد زنان شاغل در بخش صنعت نیز نسبت به پاییز ۸۸ افزایش یافته و به بالای یک میلیون نفر رسیده است. در مقابل، جمعیت زنان شاغل در بخش کشاورزی که در پاییز ۸۸ بیش از یک میلیون نفر بود، در پاییز ۱۴۰۲ به سطح ۴۵۵ هزار نفر اُفت کرده و باعث شده تا سهم زنان شاغل از اشتغال این بخش به ۱۱.۴ درصد برسد.
بخش کشاورزی در سالهای اخیر مدام درگیر خشکسالی بوده است. این خشکسالیها موجبات کاهش تولیدات این بخش را فراهم کرده به طوری که در دو سال گذشته رشد اقتصادی این بخش منفی بوده است. نتیجه این رخدادها خود را در کاهش درآمد بخش کشاورزی و کاهش فرصتهای شغلی این حوزه نشان میدهد که در نهایت منجر به خروج نیروی کار از این بخش میشود. به نظر میرسد علت کاهش سهم اشتغال زنان در بخش کشاورزی نیز همین مسائل باشد.