به گزارش اکوایران، شبکه الکترونیکی پرداخت کارت یا سامانه شاپرک یکی از نظامهای پرداخت است که طبق مصوبه شورای پول و اعتبار از دی ۱۳۹۰ به عنوان بازوی نظارتی بانک مرکزی تاسیس شد. به کمک شبکه شتاب و توسط این زیرساخت، امکان معاملات بدون نیاز به پول نقد فراهم شده است. به همین ترتیب به […]
به گزارش اکوایران، شبکه الکترونیکی پرداخت کارت یا سامانه شاپرک یکی از نظامهای پرداخت است که طبق مصوبه شورای پول و اعتبار از دی ۱۳۹۰ به عنوان بازوی نظارتی بانک مرکزی تاسیس شد. به کمک شبکه شتاب و توسط این زیرساخت، امکان معاملات بدون نیاز به پول نقد فراهم شده است. به همین ترتیب به وسیله پایانه فروش(دستگاه پوز)، اینترنت و تلفن همراه امکان معامله به وجود آمده است.
به طور کلی بررسی حجم معاملات ثبت شده در این سامانه میتواند تصویری کلی از حجم کل مبادلات در اقتصاد را نمایان کند.
رشد ۱۲ درصدی تعداد تراکنشها در ۹ ماهه ۱۴۰۲
بر اساس گزارشهای منتشر شده از بانک مرکزی در ۳ فصل ابتدایی ۱۴۰۲ مجموعا حدود ۳۷ میلیارد تراکنش توسط سامانه شاپرک انجام شده است. مشاهده میشود در مقایسه با ۹ ماهه ۱۴۰۱ که تعداد تراکنشهای انجام شده با این سامانه حدود ۳۳ میلیارد بود، حدود ۱۲ درصد به تعداد تراکنشها افزوده شده است.
ارزش کل معاملات ثبت شده در سامانه شاپرک از فروردین تا انتهای پاییز
بررسیها حاکی از آن است که از ابتدای فروردین تا انتهای آذر سال جاری مجموعا ۸ هزار و ۷۰۰ همت ارزش تراکنشهای انجام شده از طریق این سامانه بوده است که نسبت به بازه مشابه در ۱۴۰۱ حدود ۳۸.۷ درصد رشد یافته است.
البته شایان ذکر است که افزایش ۳۸ درصدی ارزش تراکنشها در سال جاری صرفا ناشی از بیشتر شدن مبالغ نیست چرا که احتمالا افزایش سطح قیمتها نیز در افزایش ارزش معاملات موثر بوده است. به همین ترتیب با توجه به تورم نقطه به نقطه ۴۰ درصدی مصرف کننده در آذر ۱۴۰۲ عنوان میشود احتمالا بخش قابل توجهی از افزایش ارزش معاملات در سامانه شاپرک ناشی از افزایش سطوح قیمتها بوده است.
میانگین ارزش سرانه هر تراکنش در سه فصل ابتدایی ۱۴۰۲
از طریق تقسیم مبالغ معامله شده بر تعداد تراکنشها میتوان میانگین ارزش هر تراکنش را به دست آورد. بررسیها نشان میدهد در ۹ ماهه ابتدایی سال جاری ارزش هر تراکنش به ثبت رسیده حدود ۲۳۷ هزار تومان بوده است. این درحالیست که ارزش سرانه هر تراکنش در سال ۱۴۰۱ در بازه زمانی مشابه، حدود ۱۹۱ هزار تومان رقم خورده بود. مشاهده میشود مبلغ سرانه هر تراکنش در انتهای پاییز سال جاری در مقایسه با سال گذشته حدود ۲۳.۸ درصد رشد کرده است.