به گزارش اکوایران، یکی از مهمترین گزارشهای اقتصادی که به صورت ماهانه توسط اتاق ایران منتشر میشود شاخص مدیران خرید است. این شاخص یک شاخص جهانی بوده که نظر سیاستمداران و مدیران کسب و کارها درباره شرایط صنعت و اقتصاد در آن دیده میشود. شاخص مدیران خرید (شامخ) بر اساس حدس و گمان مدیران ارزیابی […]
به گزارش اکوایران، یکی از مهمترین گزارشهای اقتصادی که به صورت ماهانه توسط اتاق ایران منتشر میشود شاخص مدیران خرید است. این شاخص یک شاخص جهانی بوده که نظر سیاستمداران و مدیران کسب و کارها درباره شرایط صنعت و اقتصاد در آن دیده میشود. شاخص مدیران خرید (شامخ) بر اساس حدس و گمان مدیران ارزیابی نشده و کاملا بر پایه اطلاعات واقعی کسب و کارها جمع آوری میشود. این شاخص به تفکیک اقتصاد و صنعت منتشر میشود و به صورت مجزا صنایع منتخب را نیز در بر میگیرد.
آخرین گزارش شاخص مدیران خرید در آبان ماه سال جاری نشان میدهد وضعیت اقتصاد نسبت به مهر ماه سال جاری نامناسبتر شده است. این درحالی است که وضعیت صنعت در این ماه نسبت به ماه گذشته خود بهبود یافته است.
بررسی شامخ به تفکیک صنایع منتخب در آبان ماه امسال به خوبی نشان میدهد بهترین وضعیت در میان صنایع در آبان امسال مربوط به «صنایع نساجی» بوده است. از سوی دیگر میتوان گفت «صنایع فرآوردههای نفت و گاز» نامناسبترین عملکرد را در این ماه داشتهاند.
محاسبه شاخص مدیران خرید
همانطور که گفته شد از مدیران کسبوکارها نظرسنجی صورت میگیرد و بر اساس واقعیتهای رخ داده در فعالیت اقتصادی این افراد شاخصی به نام شاخص مدیران خرید (شامخ) طراحی میشود. حال سوال اینجاست که این شاخص به چه شیوهای محاسبه میشود؟
نظرسنجیای که مدیران به آن پاسخ میدهند از ۱۲ سوال تشکیل شده که هر سوال سه گزینه دارد؛ «بیشتر از ماه قبل» ، «بدون تغییر» و «کمتر از ماه قبل». سپس به هر یک از این گزینهها به ترتیب عددی معادل ۱، ۰.۵ و صفر داده میشود. سپس درصد افرادی که به این سوال پاسخ دادهاند در نمره گزینهای که انتخاب کردهاند ضرب شده و عدد شامخ آن سوال را میسازد.
برای مثال اگر ۱۰۰ درصد افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردهاند اعلام کنند تغییرات میزان فروش آنها «بیشتر از ماه قبل» بوده است. به این صورت رقم شامخ میزان فروش ۱۰۰ خواهد بود. عدد ۱۰۰ به معنای مناسبترین وضعیت برای شامخ است. به طریق مشابه اگر این عدد صفر شود نشاندهنده بدترین وضعیت شامخ خواهد بود. رقم ۵۰ به معنای وضعیت خنثی شامخ است یعنی وضعیت اقتصاد و صنعت نسبت به ماه قبل بدون تغییر بوده است. هر چه از ۵۰ به سمت ۱۰۰ برویم شدت بهبود بیشتر و هرچه به سمت صفر برویم شدت افول بیشتر خواهد شد.
شتاب اقتصاد درآبان ماه گرفته شد
گزارش شامخ اقتصاد نشان میدهد وضعیت اقتصادی کشور از نگاه مدیران کسبوکارها و سیاستمداران به چه شکل بوده است. آمارهای شامخ اقتصاد در آبان ماه سال جاری گویای آن است که رقم شامخ نسبت به مهرماه کاهش داشته و به ۵۰.۹۶ رسیده است.
به عبارتی بر اساس این آمار وضعیت اقتصاد کشور همچنان در حالت بهبود قرار دارد ولی شدت بهبود آن نسبت به مهرماه کاسته شده است. همچنین اگر شامخ آبان امسال را نسبت به آبان سال گذشته بررسی کنیم نشان از مناسبتر شدن وضعیت اقتصاد دارد.
وضعیت صنعت در آبانماه به سمت بهبود است
شاخص دیگری که توسط اتاق ایران منتشر میشود شامخ صنعت است. این شاخص وضعیت صنعت را در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار میدهد. طبق آخرین گزارش منتشر شده از این شاخص در آبان ماه سال جاری، رقم شامخ به ۵۳.۲۳ رسیده است که نسبت به مهر ماه با ۰.۱۲ واحد بهبود یافته است. همچنین این شاخص در مقایسه با آبان ماه سال گذشته نیز ۰.۷۴ واحد مناسبتر شده است.
در نتیجه به طور کلی میتوان گفت وضعیت صنعت در آبان ماه بهبود یافته اما شدت این بهبود قابل توجه نبوده است.
زمستان نفتی ایران در آبان ماه
اتاق ایران شاخص مدیران خرید را به تفکیک صنایع منتخب نیز منتشر میکند. آخرین بررسی اتاق ایران از صنایع مختلف نشان میدهد صنعت نساجی در میان دیگر صنایع فعال در کشور بهترین عملکرد را به خود اختصاص داده است. طبق این گزارش رقم شامخ در صنعت نساجی کشور معادل ۷۶.۹ بوده است که نسبت به مهر ماه در حدود ۱۰ واحد رشد کرده است. این صنعت علاوه بر این که بهترین عملکرد را در مقایسه با سایر صنایع کشور داشته؛ بیشترین میزان بهبود را نیز نسبت به مهرماه تجربه کرده است.
در سمت دیگر صنایع مربوط به نفت و گاز قرار دارد که کمترین رقم شامخ در میان سایر صنایع منتخب را به خود اختصاص داده است. در مهر ماه امسال رقم شامخ این صنعت ۵۷.۷ بوده که با کاهش شدید به رقم ۴۶ در آبان ماه امسال رسیده است. به عبارتی وضعیت صنعت فرآوردههای نفت و گاز، از وضعیت بهبود به وضعیت افول تغییر حالت داده است.