به گزارش اکوایران، بر اساس دادههای رسمی بانک مرکزی، سهم بخش حمل و نقل از کل تولید ناخالص داخلی در سالهای ۸۴ تا ۹۹ به طور متوسط برابر با هشت و نیم درصد است . در این بین هزینه کرد دولت در بخش حمل و نقل کمتر از یک درصد از جی دی پی است. […]
به گزارش اکوایران، بر اساس دادههای رسمی بانک مرکزی، سهم بخش حمل و نقل از کل تولید ناخالص داخلی در سالهای ۸۴ تا ۹۹ به طور متوسط برابر با هشت و نیم درصد است . در این بین هزینه کرد دولت در بخش حمل و نقل کمتر از یک درصد از جی دی پی است. درحالی که این رقم برای کشورهایی که وضعیت بسیار مطلوبی در حوزه حمل و نقل دارند همچون اتریش ۳ ،هلند بیش از ۲ و سوئد ۲.۵ است.مقایسه پیش بینی برنامه ششم و عملکرد آن در بند ب ماده ۵۷ قانون برنامه ششم ۱۸.۸ درصد است.
به باور فعالان حوزه حمل و نقل پایین بودن بهره وری و عدم بهرهبرداری بهینه از منابع ، عدم توسعه بهینه زیرساختها، بهرهگیری از موقعیت جغرافیایی ایران، ایمنی حمل و نقل و بالا بودن آمار سوانح فرسودگی ناوگان همگی از چالشهای حوزه حمل و نقل است.
برآوردها نشان میدهد تکمیل و بهرهبرداری از طرحهای نیمه تمام در حوزه حمل و نقل ۳۰ سال طول میکشد.بررسی روند ۱۰ ساله ترانزیت و جادهای نشان از افت هر دوی این حوزهها از سال ۹۷ تا ۹۹ را میدهد.راهکارهای پیشنهادی کارشناسان توسعه یکپارچه توسعه حمل و نقل ترکیبی، افزایش بهرهوری، کاهش تصدیگری دولت و انحصار فعالیتهای دولتی در بخش حمل و نقل است.
نکاتی که امروز ۲۲ آذر ماه ۱۴۰۲، از سوی فعالان حوزه حمل و نقل در همایش «حملونقل و توسعه اقتصادی» که از سوی اتاق بازرگانی تهران در محل هتل ارم تهران برگزار شد؛ مطرح شد.
موضوعاتی که صفارزاده رییس دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تربیت مدرس هم به آنها اشاره کرد. او با تاکید بر اینکه نظام جامع حمل و نقل هنوز تدوین نشده به نقد جزیره ای عمل کردن بخشهای مختلف پرداخت.
در این مراسم محمود نجفی عرب رئیس اتاق تهران گفت: در ایران سهم حمل ونقل در قیمت تمام شده کالا ۱۲ درصد است، درحالی که متوسط قیمت جهانی آن ۶ درصد است. یعنی به رغم انرژی رایگان کماکان حمل و نقل جاده ای در حوزه کالا از بهرهوری تهی است.
او افزود: در شبکه حمل و نقل ما به طور متوسط برابر با ۳۲۹ میلیون بشکه نفت خام، گاز مایع، برق و گاز طبیعی مصرف میشود. درحالی که در همین بخش مصرف ترکیه برابر با ۱۸۶ میلیون بشکه نفت خام برآورد میشود. .
نجفی عرب در بخشی از اظهاراتش خطاب به محمدباقر قالیباف گفت: ما درخصوص بودجه و برنامه حرف داریم،ما گله داریم چرا قانون بهبود محیط کسب و کار اجرا نمی شود.دولت رقیب بخش خصوصی در تمام حوزه ها از جمله حمل و نقل شده است. در حوزه حمل و نقل ما مزیت های خود را از دست می دهیم. قالیباف هم در خصوص این موضوع گفت سرعت حرکت حمل ریلی بار در ایران به اندازه سرعت دوچرخه است.
۸۰درصد آلودگیها از وسایل نقلیه متحرک است
قالیباف در این مراسم دوباره به قوه جدید، یعنی بروکراسی که پیشتر از آن صحبت کرده بود، اشاره کرد. رئیس مجلس با اشاره به ثابت بودن مشکلات در بیش از ۳۰ سال گذشته اعلام کرد چه کسی باید پاسخگو باشد؟ دولت یا بخش خصوصی. باید چارهاندیشی کرد. در خصوص بسیاری از مسائل بحث سلیقه مطرح نیست و راهکار روشن است.
رئیس مجلس تاکید کرد ۸۰ درصد از الودگی شهر برای وسایل متحرک است. زمانی که رئیس پلیس بودم بر روی موضوع الودگی هوا متمرکز شدیم و طرحی را به دولت خاتمی دادیم ولی اجرا نشد. در دولت روحانی در شهرداری بودم دوباره طرح را به دولت دادیم، اما باز مشکل حل نشد. چون اجرا نشد.
وی افزود: در حال حاضر سرعت استهلاک از سرمایهگذاری بیشتر است. و ما با معضل هدردادن ۳.۵ میلیون بشکه در روز نفت مواجه هستیم چند صدتن در حوزه معادن از دست میدهیم. شاید بگویید هدر رفت انرژی به دلیل ثابت بودن قیمت است بله ثابت ماندن قیمت اشکال دارد ولی مصرف بهینه فقط از طریق رشد قیمت اتفاق نمیافتد.