به گزارش اکوایران، رئیس بانک مرکزی در همایش اقتصاد ایران آمارهایی مقدماتی از نرخ رشد کمیتهای پولی ارائه کرده که با توجه به دادههای پیشین، حجم فعلی پول پرقدرت و نقدینگی در اقتصاد قابل تخمین است. افزایش بیش از ۱۵۰ همت نقدینگی از مهر تا آبان بر اساس دادهها نرخ رشد نقدینگی از ابتدای سال روند […]
به گزارش اکوایران، رئیس بانک مرکزی در همایش اقتصاد ایران آمارهایی مقدماتی از نرخ رشد کمیتهای پولی ارائه کرده که با توجه به دادههای پیشین، حجم فعلی پول پرقدرت و نقدینگی در اقتصاد قابل تخمین است.
افزایش بیش از ۱۵۰ همت نقدینگی از مهر تا آبان
بر اساس دادهها نرخ رشد نقدینگی از ابتدای سال روند نزولی به خود گرفته و از ۳۳ درصد در فروردین ۱۴۰۲ به ۲۶.۲ درصد در آبان ماه رسیده است. محاسبات نشان میدهد بر این اساس حجم نقدینگی به ۷ هزار و ۳۲۸ همت در آبان رسیده که در مقایسه با مهر حدود ۱۵۰ همت و معادل رشد ماهانه ۲.۱ درصدی افزایش یافته است.
نقدینگی شامل تمامی پول و شبه پولهایی است که در جامعه وجود دارد که شامل سپردههای دیداری و غیردیداری اسکناس رواج یافته در اقتصاد میشود.
همچنین مشاهده میشود حجم نقدینگی در قیاس با اسفند ۱۴۰۱ با رشد ۱۵.۶ درصدی مواجه شده و ۹۹۰.۵ همت بیشتر شده است. این درحالیست که به نقل از رئیس بانک مرکزی رقم نقدینگی نسبت به آبان سال گذشته با نرخ رشد ۲۶.۲ درصدی، حدود هزار و ۵۲۱ همت رشد کرده است.
عبور حجم پایه پولی از مرز ۱۰۰۰ همت
در مقابل، آمارهای منتشر شده از پایه پولی بیان میکند که نرخ رشد این متغیر پولی در دومین ماه پاییزی ۱۴۰۲ حدود ۳۸.۵ درصد به ثبت رسیده است. بر این اساس رقم پایه پولی در آبان ۱۴۰۲ از مرز ۱۰۰۰ همت عبور کرده و حدود هزار و ۷ همت به دست میآید.
بررسیها نشان میدهد پایه پولی در مقایسه با یک ماه گذشته خود یعنی مهر ۱۴۰۲ حدود ۱.۲ درصد معادل ۱۲.۴ همت بزرگتر شده و در قیاس با انتهای سال ۱۴۰۱ حدود ۱۴۷.۸ همت افزایش یافته و رشد ۱۷.۱ درصدی را رقم زده است.
بر اساس ادبیات رایج اقتصادی، به تمامی پولهایی که به ازای داراییهای موجود در ترازنامه بانک مرکزی منتشر میشود پایه پولی یا پول پرقدرت گفته میشود.
محاسبات نشان میدهد در صورت رشد ۳۸.۵ درصدی پول پرقدرت در جامعه، حدود ۲۸۰.۱ هزار میلیارد تومان از آبان ۱۴۰۱ تا آبان ۱۴۰۲ به پایه پولی افزوده شده است.
افزایش ضریب فزاینده در میانه پاییز ۱۴۰۲
بر اساس ارقام محاسبه شده، ضریب فزاینده اقتصادی در آبان ۱۴۰۲ به ۷.۲۷ میرسد. به عبارت دیگر در این ماه به ازای هر واحد پول چاپ شده توسط بانک مرکزی، ۷.۲۷ واحد پول به اقتصاد تزریق شده است.
بررسیها نشان میدهد ضریب فزاینده محاسبه شده در آبان سال جاری، معادل بیشترین مقدار ثبت شده در سال جاری است که در تیر ماه نیز رقم خورده بود.