به گزارش اکوایران: محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، روز جمعه، در حاشیه سفر به اسلامشهر و در جمع خبرنگاران در خصوص جذب و آموزش نیروهای متخصص به ویژه در حوزه عنوان کرد که این مسئله یکی از چالشهای امروز کشور است. یکی از دلایل و معضلات مربوط به کمبود نیروهای حوزه سلامت و به خصوص […]
به گزارش اکوایران: محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، روز جمعه، در حاشیه سفر به اسلامشهر و در جمع خبرنگاران در خصوص جذب و آموزش نیروهای متخصص به ویژه در حوزه عنوان کرد که این مسئله یکی از چالشهای امروز کشور است. یکی از دلایل و معضلات مربوط به کمبود نیروهای حوزه سلامت و به خصوص پرستاران، موضوعات حقوقی است. او اظهار داشت: در عین حالی که اعتقاد داریم، نباید حقوقهای بیدلیل و بیجهت پرداخت کرد تا از ایجاد حقوقهای نجومی جلوگیری شد؛ اما نسبت به ارزش کار و کاری که انجام میشود باید موارد مدنظر قرار گیرد.
قالیباف همچنین گفت: در بحث پذیرش نیرو با اقداماتی که برای افزایش حقوقها در نظر گرفته شده، به زودی مشکل برطرف میشود، در این بخش حق تخصص، کارانه، نوع مالیات و سقف آن، موضوعی است که برای ماندگاری بیشتر افراد کادر درمان در این حوزه حتماً اثرگذار خواهد بود.
رییس مجلس در حالی به افزایش دستمزد پرستاران و مشکل کمبود نیرو اشاره میکند که در سالهای اخیر، همزمان با رشد تورم در کشور، پرستاران هم به خیل معترضان به وضعیت اقتصادی پیوستند.
حقوقهای پایین با توجه به مسئولیت و ساعات کاری بالا، فشار کاری و همچنین قراردادهایی که امنیت کاری چندانی را برایشان ایجاد نمیکند از جمله عواملی است که پرستاران را به جامعه معترضان پیوند زده است و برخی را به فکر مهاجرت و رفتن به کشورهای اروپایی و آمریکا انداخته است.
کمبود نیرو و شیفتهای اجباری
یکی از چالشهای اساسی جامعه پرستاران و نیروهای حوزه سلامت، کمبود نیرو است که با آن مواجه هستند. علیرضا سعادتجو، عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری در این مورد عنوان کرد که کمبود نیرو باعث کار پرستاران در چندین شیفت و هرزگاهی شیفت اجباری میشود که استمرار این موضوع میتواند آنها را در مواجه با صدمات روحی و جسمی آسیبپذیر کند.
محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستاری کشور، نیز در اظهار نظری عنوان کرده بود که با کمبود شدید نیروی پرستاری در بیمارستانها مواجه هستیم؛ درحالیکه در حال حاضر ۱۰۰۰ هزار پرستار بیکار داریم و نیاز به استخدام ۱۰۰ هزار پرستار داریم تا به حداقل مقیاس جهانی برسیم.
محمد میرزابیگی، رییس سازمان نظام پزشکی، نیز از معضل بیکاری ۲۰ تا ۳۰ هزار پرستار در کشور و همینطور کمبود ۱۰۰ هزار پرستار در مراکز درمانی و بیمارستانی خبر داده بود.
نقش پررنگ مسائل اقتصادی و اجتماعی در مهاجرت پرستاران
با استناد به رصدخانه مهاجرت ایران که آخرین آمارهای رسمی از مهاجرت پرستاران را در سالنامه مهاجرت ۱۴۰۱، جمعآوری کرده است، ایرانیان از منظر فعالان در بخش سلامت امریکا در جایگاه ۲۱ در میان مهاجران این بخش قرار دارند.
در این سالنامه ذکر شده است که ۲۹ هزار نفر ایرانی در کل بخش بهداشت و درمان آمریکا بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۸ آمریکا، فعال بودهاند که ۲۴ هزار نفر از آنها در مشاغل تخصصی و پنج هزار نفر از آنها نیز در مشاغل مراقبتی مشغول به فعالیتاند. بر اساس این سرشماری ۴۰۰۰ پرستار ایرانی فقط در آمریکا و تا سال ۲۰۱۸ مشغول به کار بودند. به عبارتی ایرانیان سهم ۱۲ درصدی از پرستاران مهاجر در آمریکا را تشکیل دادهاند.
با رجوعی دوباره به رصدخانه مهاجرت ایران، درمییابیم که در این سالنامه به عوامل اصلی مهاجرت نیروی متخصص نیز پرداخته شده که مسائل اقتصادی از جمله مهمترین دلایل مهاجرت ذکر شده است. این مسائل میتواند مواردی از قیبل تورم، هزینههای بالا زندگی، کاهش ارزش پول ملی، عدم تناسب دستمزد دریافتی با ساعات کاری، عدم امید به آینده اقتصادی کشور را شامل میشود.
در کنار مسائل اقتصادی، از تاثیر پر رنگ دلایل اجتماعی نیز نباید غافل شد. کیفیت زندگی، تبعیض اجتماعی، امنیت شغلی، شایستهسالاری، حفظ شأن اجتماعی و آزادیهای کاری و اجتماعی نیز، نه تنها در جامعه پرستاری، بلکه تمامی اقشار جامعه میتواند در عدم رضایت آنها بسیار تأثیرگذار باشد.
در پایان با اشاره به سخنان شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاری کشور که گفته بود به ازای هر هزار جمعیت حداقل سه پرستار و به طور متوسط شش پرستار باید در حال فعالیت باشند، درحالیکه در ایران این عدد، به ازای هر هزار نفر ۱.۵ پرستار است.
کمبود پرستار و کادر درمان کشور به مرور در حال تبدیل به یک معضل اساسی در کشور است. قشری که به منظور حفظ سلامتی جامعه، از اهمیت بسیار برخوردارند. اگر بهترین جراحان و پزشکان کار خودشان را به بهترین وجه به اتمام برسانند اما از بیمار به درستی پرستاری نشود، غالبا کار آن جراح و پزشک میتواند بیفایده شود.