به گزارش اکوایران،  گمرک ایران که متولی انتشار آمارهای تجارت در کشور است اعلام کرد ارزش دلاری صادرات در هشت ماهه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش داشته است. همچنین بر اساس این آمارها ارزش دلاری واردات کالاهای غیرنفتی در هشت ماهه ابتدایی امسال رکورد زده و به بالاترین سطح در مدت زمان مشابه ۱۰ سال اخیر رسیده است.

محاسبات نشان می‌دهد کسری تجاری کشور در هشت ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ دومین رکورد خود را در از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲ زده است. از سوی دیگر بر اساس این محاسبات حجم تجارت کشور در هشت ماهه ابتدایی سال جاری در بالاترین سطح در مدت زمان مشابه از سال ۹۲ تا ۱۴۰۲ قرار دارد.

020907

رکورد واردات هشت‌ماهه در ۱۰ سال اخیر شکسته شد

آمارهای گمرک ایران حاکی از آن است که ارزش دلاری صادرات در هشت ماهه ابتدایی امسال به ۳۲ میلیارد دلار رسیده که این عدد از مدت مشابه سال ۱۴۰۱، حدود ۶۰۰ میلیون دلار کمتر بوده است.

از سوی دیگر ارزش دلاری واردات کالاهای غیرنفتی کشور از ۳۷.۵ میلیارد دلار در هشت ماهه ابتدایی سال گذشته به ۴۲.۱ میلیارد دلار در هشت ماهه  ابتدایی امسال رسیده است. طبق آمارها این عدد بالاترین سطح در هشت ماهه ابتدایی ۱۰ سال اخیر بوده است.

این آمارها نشان می‌دهد در هشت ماهه ابتدایی سه سال اخیر کشور میزان صادرات تغییر چندانی نداشته و با روند ملایمی کاهشی بوده است. اما میزان واردات کشور با شدت زیادی افزایش را تجربه کرده است. از آنجایی که وزن کالاهای وارداتی افزایش زیادی نداشته است افزایش ارزش دلاری کالاهای وارداتی به معنای این است که یا کالاهای گرانتری را در این ‌سال‌ها به کشور وارد کردیم و یا کالاهای وارداتی ایران در این سال‌ها با تورم در بازارهای جهانی مواجه شده است. اما به هر صورت در سه سال اخیر در مبادلات کالاهای غیر نفتی ارز بیشتری از کشور خارج شده در صورتیکه میزان ارز وارد شده به کشور از صادرات کالاهای غیر نفتی کاهشی بوده است.  

همچنین در سه سال اخیر وزن کالاهای صادراتی کشور افزایش یافته و در هشت ماهه ابتدایی امسال به ۹۰ میلیون تن رسیده که بالاترین سطح در مدت مشابه ۱۰ سال اخیر بوده است. اما ارزش دلاری صادرات کالاهای کشور کاهش یافته است. به عبارتی می‌توان گفت کالاهای صادراتی ایران در بازارهای جهانی با افت قیمت مواجه شده و ارزانتر فروخته می‌شود. آخرین گزارش مرکز آمار ایران از تورم کالاهای صادراتی کشور نیز این گزاره را تایید می‌کند.

020907

تراز تجاری در بدترین وضعیت ۴ سال اخیر قرار گرفت

تراز تجاری به معنای اختلاف میان ارزش دلاری صادرات و واردات در کشور است. تراز تجاری می‌تواند نشان بدهد به صورت خالص چه میزان ارز از کشور خارج یا به کشور وارد می‌شود. برای مثال زمانی که این اختلاف مثبت است به معنای مازاد صادرات نسبت به واردات است. در این صورت خالص ارز وارد شده به کشور از ارز خارج شده از کشور بیشتر است. 

بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده از تجارت کشور در هشت ماهه ابتدایی سال جاری، تراز تجاری کشور در این مدت به منفی ۱۰.۱ میلیارد دلار رسیده است. به عبارت دیگر کسری تجاری در کالاهای غیر نفتی هشت ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت زمان مشابه در سال گذشته بیش از دو برابر شده است. 

همچنین این عدد به این معناست که در هشت ماهه ابتدایی امسال در تجارت کالاهای غیرنفتی ایران نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار ارز در تجارت کالاهای غیرنفتی از کشور خارج شده است. 

بررسی ها نشان می دهد تراز تجاری هشت ماهه ابتدایی امسال رکورد بدترین وضعیت را در ۴ سال اخیر را به خود اختصاص داده است. بعلاوه این عدد در ۱۱ سال اخیر نیز دومین تراز تجاری نامطلوب در کشور بوده است. 

حجم تجارت کشور به ۷۴.۱ میلیار دلار تا انتهای آبان ماه رسید

حجم تجارت کشور از مجموع ارزش دلاری صادرات و واردات کالاها بدست می‌آید. این متغیر نشان می‌دهد میزان تجارت یک کشور با دنیا چقدر بوده است. 

بر اساس آمارهای گمرک کشور، حجم تجارت کشور از ۷۰.۱ میلیارد دلار در هشت ماهه ابتدایی سال گذشته به ۷۴.۱ میلیارد دلار در مدت زمان مشابه امسال رسیده است. همچنین این عدد بالاترین سطح در مدت زمان مشابه ۱۱ سال اخیر بوده است.  

020907