اکوایران: در سال گذشته درصد خانوارهای شهرنشین که از برخی لوازم عمده زندگی استفاده می‌کردند نسبت به سال ۱۴۰۰ تغییر کرده است. گزارش مرکز آمار از بودجه خانوار، دوازده قلم از این کالاها را بررسی کرده که بر اساس آن، درصد خانوارهای شهرنشین استفاده‌کننده از ۹ قلم کاهش یافته و تنها تعداد خانوارهای استفاده‌کننده از ۳ قلم افزایشی بوده است.

«اجاق‌ گاز»، «تلویزیون رنگی» و «جاروبرقی» سه مورد از لوازم عمده زندگی هستند که در سال گذشته بیش از ۹۲ درصد از خانوارهای شهرنشین از آن استفاده کرده‌اند. در مقابل، «ماشین ظرفشویی» تنها ۸ درصد از مصرف‌کنندگان شهری را به خود اختصاص داده است.

«اجاق‌ گاز»؛ پایه ثابت خانه شهرنشین‌ها

گزارش مرکز آمار از وضعیت بودجه خانوار نشان می‌دهد که در سال گذشته، ۹۸.۵ درصد از خانوارهای شهری از «اجاق گاز» استفاده کرده‌اند در حالی که این عدد در سال ۱۴۰۰ معادل ۹۸.۸ درصد بوده است. به عبارت دیگر، درست است که «اجاق گاز» در سال ۱۴۰۱ بیش از سایر اقلام مورد استفاده شهرنشینان قرار گرفته اما درصد خانوارهایی که از این کالا استفاده کرده‌اند در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش یافته است.

درصد خانوارهای شهری استفاده‌کننده از «تلویزیون رنگی» و «جاروبرقی» نیز در سال گذشته روندی مشابه «اجاق گاز» را در پی گرفته است. برای مثال در سال ۱۴۰۰ معادل ۹۷.۶ درصد از خانوارهای شهری مصرف‌کننده «تلویزیون رنگی» بوده‌اند اما این رقم در سال گذشته به ۹۷ درصد نزول کرده است.

photo_2023-08-26_13-24-13

بی‌محلی شهری‌ها به «ماشین ظرفشویی» و «دوچرخه»

«ماشین ظرفشویی» کم اقبال‌ترین وسیله خانگی میان شهرنشینان در سال گذشته بوده است به طوری که در سال ۱۴۰۰ حدود ۸.۳ درصد شهری‌ها مصرف‌کننده آن بودند در حالی که در سال گذشته این رقم به ۸ درصد کاهش یافته است.

این کاهش مصرف درمورد «دوچرخه» هم تکرار شده و شهرنشین‌های دوچرخه‌سوار از ۹.۹ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۸.۹ درصد در سال ۱۴۰۱ کاهش یافته‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که از میان دوازده قلم کالای مورد بررسی مرکز آمار در سال گذشته، درصد خانوارهای مصرف‌کننده ۹ کالا نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش یافته است.

 بنابراین به نظر می‌رسد کاهش تعداد خانوارهای مصرف‌کننده برخی اقلام به علت بی‌میلی خانوارهای شهری به مصرف این اقلام نیست بلکه ناشی از عوامل دیگری مانند افزایش قیمت آن‌هاست که منجر به حذف اقلام غیرضروری از سبد لوازم خانگی شهرنشینان شده است.

«یخچال» و «فریزر»، جایگزین «یخچال فریزر»

در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۷۱ درصد از خانوارهای شهری از «یخچال فریزر» استفاده می‌کردند در حالی که این رقم در سال گذشته به ۶۷.۷ درصد رسیده است. به عبارت دیگر، طی یک سال شهرنشینان استفاده‌کننده از این کالا ۳.۱ واحد درصد کاهش یافته‌اند.

در مقابل، درصد مصرف‌کنندگان شهری «یخچال» و «فریزر» در سال قبل بیش از سایر اقلام افزایش یافته و بنظر می‌رسد که خرید این دو کالا به صورت مجزا جایگزین خرید نسخه ترکیب‌شده آن (یخچال فریزر) شده است. برای مثال، در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۳۱.۵ درصد از شهرنشینان از «یخچال» استفاده کرده‌اند در حالی که این رقم در سال گذشته به بیش از ۳۳ درصد رسیده و رشد ۲ واحد درصدی را تجربه کرده است.

مشابه این اتفاق برای «فریزر» هم تکرار شده است به طوری که در سال ۱۴۰۰ معادل ۱۹ درصد شهری‌ها از این کالا استفاده می‌کردند در حالی که در سال گذشته این عدد تا ۲۱.۸ درصد افزایش یافته است. بنظر می‌رسد قیمت بالای «یخچال فریزر» به نسبت «یخچال» و «فریزر» باعث شده تا خرید جداگانه این لوازم خانگی ضروری برای شهرنشینان به صرفه‌تر باشد.