اکوایران : با آغاز بهکار دولت جدید، اصناف امیدوار به تغییر رویههای مزاحم و بهبود شراطی بودند، اما فشارها کاهش نیافته است. از مالیاتهای سنگین تا بازرسیهای بیبرنامه، وضعیت بازار را هر روز بدتر کرده است.

به گزارش اکوایران؛ اصناف در نقاط مختلف کشور این روزها با مسائل متعددی روبهرو هستند که بیشتر آنها ریشه در ساختارهای ناکارآمد و مشکلات اقتصادی گسترده دارد. این مشکلات و چالش ها از نوسانات ارزی ناشی تحریم و سیاستهای مالی و پولی بانک مرکزی گرفته تا ناترازی انرژی و قطعی مکرر برق . گذشته از این، کمبود نقدینگی و فرسودگی تجهیزات و ماشینآلات تولیدی و ممانعت از ورود این تجهیزات در کنار سامانه های گوناگون معضلی دیگر است. مشکل قدیمی اصناف هم با سازمان امور مالیاتی و سازمان تامین اجتماعی حل نشده است. در این آشفته بازار ، گشت و بازرسی های مزاحم در کنار فروشگاه های زنجیره ای و فصلی اصناف کشور را دچار دردسر کرده است.
چالش همیشگی واردات ماشین آلات
حسن علیمحمدی رئیس اتاق اصناف مرکزاستان آذربایجان شرقی یکی از منتقدان وضع موجود است از نگاه او مهمترین چالش پیش روی اصناف فرسودگی ماشینآلات و تجهیزات تولیدی است. او در گفتگویی میگوید: امروز فرسودگی تجهیزات تولیدی از جمله مشکلات جدی فعالان این بخش است که ناشی از نوسانات برق و محدودیتهای ناشی از تحریمها است. تعویض، تعمیر و بهروزرسانی ماشینآلات تولیدی، نیاز اساسی برای حفظ کیفیت و ارتقای بهرهوری است که بدون حمایتهای مالی و تسهیل واردات از سوی دولت، تحقق آن دشوار خواهد بود.
او به ضرورت تسهیل فرآیندهای واردات تجهیزات و ارائه تسهیلات مالی کمبهره اشاره میکند و می گوید: دولت میتواند با حمایتهای هدفمند زمینه را برای بهروزرسانی ماشینآلات فراهم کند و از این طریق به رونق تولید کمک کند.
رئیس اتاق اصناف استان آذربایجان شرقی توضیح میدهد: حریمها، بوروکراسی اداری و نوسانات نرخ ارز از جمله عوامل تأثیرگذار بر افزایش هزینهها و کاهش توان تولیدکنندگان است.
بازرسیهای چندگانه اصناف
طبق گزارشهای اتاق اصناف ایران، یکی از گلایه های همیشگی اصناف موضوع بازرسی هاست. محمدعلی طاهریان، رئیس اتاق اصناف مرکز استان سمنان نیز از روند بازرسیها گلایه میکند و خواستار اصلاح فرایند کنونی است. او با اشاره به مشکلات ناشی از تعدد بازرسیها و گشتهای مشترک بدون هماهنگی، تأکید میکند: بازرسیها زمانی بازدارنده و مؤثر خواهند بود که در چهارچوب اتاق اصناف و توسط بازرسان آشنا به وضعیت بازار انجام شود. ورود دستگاههای غیرصنفی بدون تخصص لازم، نهتنها بازدارنده نیست، بلکه در بسیاری موارد نتایج عکس به همراه داشته است.
او با اشاره به برخی نارضایتیهای کسبه از تعدد موارد بازرسی میگوید: ما موارد متعددی از اعتراض به تعدد بازرسی از اصناف نسبت به برخوردهای متعدد و غیرهماهنگ دیدهایم. افزایش بازرسیهای بیبرنامه باعث تشویش ذهنی در میان فعالان صنفی شده است.
طاهریان پیشنهاد میدهد: ستون اصلی و مرجع واحد در امر بازرسی باید اتاق اصناف باشد. هر دستگاهی (اعم از اداره کل صمت و تعزیرات) که خواهان همکاری در امر نظارت است، باید این همکاری را در قالب ساختار و هماهنگی کامل با اتاق اصناف انجام دهد. این همکاری منسجم، هم بازدارندگی تخلفات را افزایش میدهد و هم اعتماد کسبه را جلب میکند.
چالش قدیمی ، فروشگاه های زنجیره ای
مهرداد الهی رئیس اتاق اصناف مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد نیز از چالشهای اصناف که هر روز به یک گونه نمایان میشود، سخن میگوید. او تاکید میکند،بازار دست بازاری نیست بلکه دست مبادی فضای مجازی دستفروشان تعاونیهای ادارات و شهرداری استانهاست .
الهی می افزاید: یکی از مشکلات اصلی چند سال اخیر اصناف را فروشگاههای زنجیرهای مطرح کرد که بازار را به سمت نابودی کشانده است. بنابراین در بحث قانونگذاری فروشگاههای زنجیرهای بویژه در شهرستانهای کوچک باید نگاه ویژهای وجود داشته باشد. چون فروشگاههای زنجیرهای و در کنار آنها نمایشگاههای تخصصی یک چالش بزرگ هستند. نمایشگاه تخصصی که به نام تخصصی برگزار میشود اما همه نمایشگاه فروش هستند.
او تاکید میکند، بحث سامانهها مشکلات دیگر ما است. هر روز یک سامانه پدیدار میشود هر دولتی که میآید یک سامانه برای نور چشمیهای خود جهت اخذ رانت طراحی میکند.ما برای ورودی پروانه کسب دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دریافت میکنیم اما سامانه سپتام ۱۵ میلیون میگیرد. به صورت خلاصه عرض کنم ما دو مشکل بزرگ داریم..
اصناف توان پرداخت مالیات ارزش افزوده ندارند
طبق اعلام اتاق اصناف ایران، یکی از مهمترین چالشهای سالهای اخیر اصناف یعنی مالیات صحبت میکند. مقصود عطایی عضو کمیسیون بیمه و مالیات اتاق اصناف ایران با تأکید بر تأثیر رکود بازار بر اصناف در این باره میگوید: امروز کسبه حتی نمیتوانند مالیات را از مشتری دریافت کنند و مجبورند آن را از جیب خود بپردازند.
او درباره مسائل مالیاتی اصناف می افزاید: یکی از مشکلات همیشگی اصناف، مالیاتهایی است که یا نباید پرداخت میکردند، یا مربوط به سالهای گذشته است و علیرغم تسویه آن، مجدداً مطالبه میشود. متأسفانه مواردی داشتیم که با وجود پرداخت مالیات، دوباره همان مبالغ از سوی اداره امور مالیاتی مطالبه شده است.
عطایی میگوید: این مسائل گاهی ناشی از تداخل در بخشنامهها یا برداشتهای مختلف از قوانین مالیاتی است. قانون اجازه داده که اگر اداره مالیات بر اساس بررسیها به فروش بالاتری نسبت به اظهارنامه اصناف برسد، مطالبه مجدد داشته باشد، اما این روند گاهی منجر به فشار مضاعف بر کسبه میشود.
عضو کمیسیون بیمه و مالیات اتاق اصناف ایران درباره مالیات بر ارزش افزوده می افزاید: من باافزایش درصد سالیانه مالیات بر ارزش افزوده ،بدون تحقیق ونظرخواهی ازمصرف کننده وکسبه که به کاهش توان خرید ، وافت دادوستد می انجامد،مخالف هستم، بهویژه در شرایط فعلی اقتصادی کشور. در بسیاری از کشورها این مالیات در کنار خدمات و حمایتهایی از اصناف دریافت میشود، اما در کشور ما تنها وجه مطالبه آن باقی مانده است. ما نه تنها خدمات خاصی دریافت نمیکنیم، بلکه هر روز با فشارهای بیشتری مواجه میشویم.
نماینده استان اردبیل در هیئت نمایندگان اتاق اصناف ایران با اشاره به رکود بازار ادامه میدهد: بازار در وضعیت کسادی قرار دارد. در چنین شرایطی امکان دریافت مالیات بر ارزش افزوده از مشتری هم دشوار است، چرا که قدرت خرید کاهش یافته و بسیاری از معاملات به سختی انجام میشود. از طرفی اصناف هم مجبورند این مالیات را از جیب خود بپردازند. البته اتاق اصناف ایران درحال پیگیری مسائل مالیاتی است و جلساتی در سطح ملی با اداره کل امور مالیاتی برگزار شده و همچنان در حال پیگیری هستیم تا بتوانیم تخفیفها و بخشودگیهایی را برای اصناف کسب کنیم. البته این مسائل اغلب از تهران پیگیری و به سراسر کشور تعمیم داده میشود.