به گزارش اکوایران؛ داستان تکراریِ عدم مدیریت بازار مرغ و تخممرغ، بار دیگر فعالان این صنعت را با دردسرهای جدی روبهرو کرده است. چالشی که پیش بینی میشود، بزودی گریبان مردم را هم بگیرد و مصرف کنندگان با رشد افسارگسیخته قیمتها در بازار مواجه شوند. قیمتگذاری دستوری که سالهاست صنایع مختلف را با چالشهای متعدد مواجه کرده، […]
به گزارش اکوایران؛ داستان تکراریِ عدم مدیریت بازار مرغ و تخممرغ، بار دیگر فعالان این صنعت را با دردسرهای جدی روبهرو کرده است. چالشی که پیش بینی میشود، بزودی گریبان مردم را هم بگیرد و مصرف کنندگان با رشد افسارگسیخته قیمتها در بازار مواجه شوند. قیمتگذاری دستوری که سالهاست صنایع مختلف را با چالشهای متعدد مواجه کرده، این بار نیز صنعت طیور را گرفتار کرده است. البته صنعت طیور هرساله با این چالش مواجه است اما این بار مدیریت ورودی بازار مرغ و تخم مرغ هم به آن اضافه شده است و موجب شده زنجیره تولید دچار اختلال شود.
فرزاد طلاکش، دبیرکل فدراسیون طیور ایران در گفتگو با «اکوایران» با اشاره به وضعیت ناپایدار بازار تخممرغ اعلام کرد: از نیمه اسفندماه سال گذشته، بازار تخممرغ وارد مرحله تازهای از بحران شده و قیمت این محصول با کاهش شدیدی همراه بوده است. به گفته او، در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم تخممرغ به کمتر از ۳۰ هزار تومان رسیده که این رقم پایینتر از نرخ تمامشده تولید است و موجب زیان جدی مرغداران شده است.
طلاکش با بیان اینکه جلسات متعددی در وزارت جهاد کشاورزی برای بررسی این موضوع برگزار شده، افزود: با وجود این جلسات، هنوز اقدام عملی مؤثری برای بهبود وضعیت بازار صورت نگرفته و تولیدکنندگان همچنان با مشکلات جدی مواجهاند. وی تأکید کرد که بسیاری از مرغداران حتی قادر به حذف مرغهای پیر خود نیستند، چراکه کشتارگاهها ظرفیت لازم برای این کار را ندارند.
به گفته دبیرکل انجمن طیور ایران، محاسبات نادرست در وزارت جهاد کشاورزی و همچنین عملکرد ضعیف اتحادیه میهن که مسئولیت تنظیم بازار را بر عهده دارد، منجر به افزایش بیش از حد جوجهریزی شده است. او تصریح کرد: در حال حاضر، جوجهریزی در مرغ تخمگذار حدود ۲۵ درصد و در مرغ مادر تا ۵۰ درصد بیش از نیاز واقعی بازار است.
طلاکش به وضعیت بازار مرغ گوشتی هم اشاره کرد و توضیح داد: در بخش مرغ گوشتی نیز بهدلیل نبود برنامهریزی مناسب در میزان جوجهریزی ماهانه، شاهد شرایطی مشابه هستیم. در حالی که هزینه تمامشده تولید هر کیلوگرم مرغ گوشتی حدود ۶۷ تا ۶۸ هزار تومان است، مرغداران ناچارند محصول خود را با قیمتی در حدود ۵۶ تا ۵۸ هزار تومان عرضه کنند. این امر منجر به ضرر سنگین تولیدکنندگان شده است.
دبیرکل انجمن طیور ایران با اشاره به دشواریهای دیگر تولیدکنندگان مانند قطعی برق، کمبود سوخت و گرمای هوا، تأکید کرد: این عوامل در کنار زیانهای مالی، فشار زیادی به تولید وارد کرده و استمرار تولید را تهدید میکند.
او ضمن هشدار نسبت به تداوم این روند، گفت: اگر همین مسیر ادامه یابد، در نیمه دوم سال با کاهش تولید و در نتیجه افزایش شدید قیمت در بازار مصرف روبهرو خواهیم شد. به همین دلیل، نیاز فوری به تشکیل ستاد بحران برای مدیریت شرایط کنونی وجود دارد.
البته به گفته طلاکش وزارت جهاد کشاورزی یکسری برنامه ها در دستور کار دارد، مثل خرید مرغ و تخم مرغ از سوی شرکت پشتیبانی امور دام، اما این خرید نتوانست رضایت مرغداران را جلب کند، چرا که نهادههای دامی عرضهشده در قالب تهاتر یا روشهای اعتباری، از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند.
از نگاه دبیرکل فدراسیون طیور ایران، کشور در حال حاضر چالش خاصی در تأمین ذرت و کنجاله سویا وجود ندارد، اما هشدار داد که در صورت ادامه روند فعلی، بازار از اواخر تابستان دچار کمبود و افزایش قیمت خواهد شد. برای جلوگیری از این اتفاق دولت باید ورودی ها را کنترل کند. باید کنترل در ورودی جوجهریزی از سمت مرغهای مادر اعمال شود. مرغهای پیر باید از چرخه تولید خارج شوند تا بازار دچار اختلال نشود و تولید در سطح متعادل باقی بماند.
طلاکش در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال افزایش زودهنگام قیمتها وجود دارد، گفت: اگر جوجهریزی کنترل نشود و مدیریت صحیحی اعمال نشود، احتمال افزایش قیمتها پیش از نیمه دوم سال وجود دارد. البته تصور فعلی ما این است که تا آخر تیر و مرداد افزایشی رخ ندهد؛ چون بازار صادراتی دچار کاهش شده است. این کاهش در صادرات هم بر شدت بحران در صنعت اثر گذاشته است.
طلاکش افزود: بازار مرغ و تخممرغ در دهههای گذشته ماهیتی مشابه داشته و قابل پیشبینی است؛ بنابراین اگر برنامهریزی درستی انجام گیرد و بازار مدیریت شود؛ قیمت مرغ از ارقام فروردینماه که تا ۱۱۵ هزار تومان رسیده بود، فراتر نخواهد رفت. همچنین با وجود احتمال نوسان، بعید است قیمت تخممرغ از سطح سال گذشته که در برخی مواقع به شانهای ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار تومان رسیده بود، بالاتر برود.
او تأکید کرد: اگر در یکماه آینده اقدام مؤثری برای کنترل ورود جوجه در مرغ تخمگذار و کاهش جوجهریزی صورت گیرد، میتوان از وقوع بحران در نیمه دوم سال جلوگیری کرد. در غیر این صورت قیمت هرشانه تخم مرغ از ۱۷۰ هزار تومان و قیمت هر کیلو مرغ از ۱۱۵ هزار تومان فراتر خواهد رفت.