به گزارش اکوایران؛ گمرک ایران، ۶ فروردین ۱۴۰۴، فهرست کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری را اعلام کرد. براساس اعلام گمرک، کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری، حتی در صورت اظهار با تعرفهای متفاوت، همچنان مشمول این ضوابط خواهند بود. گفته میشود این تصمیم با هدف مقابله با پدیده تغییر عمدی تعرفه برای دور زدن الزامات استاندارد گرفته شده و […]
به گزارش اکوایران؛ گمرک ایران، ۶ فروردین ۱۴۰۴، فهرست کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری را اعلام کرد. براساس اعلام گمرک، کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری، حتی در صورت اظهار با تعرفهای متفاوت، همچنان مشمول این ضوابط خواهند بود. گفته میشود این تصمیم با هدف مقابله با پدیده تغییر عمدی تعرفه برای دور زدن الزامات استاندارد گرفته شده و میتواند مسیر واردات کالاهای غیرمطابق با الزامات کیفی را مسدود کند.
در متن این ابلاغیه، بر ضرورت کنترل سیستمی کالاهای مشمول استاندارد و دریافت مجوزهای لازم از طریق سامانه تأکید شده است. با این حال، گمرک تصریح کرده که ترخیص کالا تنها منوط به استعلام سامانهای نیست و کارشناسان موظفند علاوه بر سامانه، به بخشنامههای ابلاغی، یادداشتهای فصول و ضمائم کتاب مقررات صادرات و واردات نیز مراجعه کنند.
این اتفاق از نگاه فعالان اقتصادی بخش خصوصی فضا را برای ایجاد مداخلات بیشتر کارشناسان گمرک بیشتر میکند. در واقع وجود تفسیرهای مختلف می تواند خروج کالا از گمرک را زمان برتر کند.
مقررات استاندارد اجباری
طبق مصوبه گمرک بخشی از مقررات کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری به شرح زیر است:
کیفیت کالاهای وارداتی: طبق مصوبات شورای عالی استاندارد، کالاهای وارداتی باید مطابق با استانداردهای ملی یا استانداردهای معتبر و ضوابط فنی سازمان ملی استاندارد ایران باشند. این استانداردها بر اساس مسائل سلامت، ایمنی، بهداشتی، زیستمحیطی و اقتصادی تنظیم میشوند. شورای عالی استاندارد مدت زمان و اولویت کالاهای مشمول استاندارد اجباری را تعیین میکند.
گواهینامه ارزیابی انطباق: ورود کالاهای مشمول استاندارد اجباری به کشور تنها در صورتی مجاز است که گواهینامه ارزیابی انطباق (COC) از سازمان ملی استاندارد ایران اخذ شود.
زمان اجرای تغییرات: برای واردکنندگان، زمان ثبت سفارش کالا بهعنوان ملاک اجرای تغییرات در فهرست کالاهای مشمول استاندارد اجباری در نظر گرفته میشود.
رعایت مقررات استاندارد: واردکنندگان کالاهای مشمول استاندارد اجباری باید مقررات مربوطه را رعایت کنند. در صورت عدم رعایت این مقررات، طبق قوانین موجود از جمله ماده ۴۰ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد با آنها برخورد میشود.
کالاهای مشمول استاندارد اجباری: همه کالاهایی که با شماره تعرفههای گمرکی مشخص شدهاند، مشمول مقررات استاندارد اجباری هستند. علامت ستاره آبی در مقابل تعرفهها نشاندهنده این است که تنها کالاهای مشخصشده تحت آن تعرفه مشمول استاندارد اجباریاند. اگر کالایی با تعرفهای متفاوت اظهار شود، همچنان مشمول استاندارد اجباری خواهد بود.
درخواستهای با تأخیر: اگر درخواست بررسی پرونده واردکننده پس از مدت زمان مجاز ارسال شود، بررسی انطباق کالا با استانداردها طبق تاریخ مصرف کالا انجام خواهد شد. اگر بیش از ۴ ماه از تاریخ مصرف باقی باشد، بررسی انطباق در اداره کل استاندارد استان انجام میشود.
کالاهای مستعمل: واردات کالاهای مستعمل تنها با دریافت مجوز کمیسیون ماده یک آییننامه اجرایی قانون صادرات و واردات امکانپذیر است. این کالاها باید تحت آزمونهای صد در صد قرار گیرند.
ارزیابی دستگاههای مستعمل: برای واردات دستگاهها و تجهیزات مستعمل که به خط تولید تعلق دارند، انجام فرایند ارزیابی انطباق با رعایت تمامی مقررات و تایید وزارتخانه ذیربط مجاز است و نیازی به طرح در کمیسیون ماده یک ندارد.
نشانهگذاری کالاها: در صورتی که کالاهای وارداتی دارای نقص در نشانهگذاری باشند، مطابق با دستورالعملهای مربوطه اقدام لازم جهت اصلاح صورت میگیرد.
کالاهای اهدایی: کالاهای اهدایی که تجاری نباشند، فقط نیاز به بررسی انطباق با قانون مربوطه توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت دارند و از نظر استاندارد نیازی به بررسی دقیقتر ندارند.
فهرست کالاهای مشمول استاندارد: فهرست کامل کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری، استانداردهای مورد تایید سازمان ملی استاندارد و سایر ضوابط فنی از طریق سایت رسمی سازمان ملی استاندارد ایران در دسترس است.