به گزارش اکوایران؛ مذاکرات ایران و آمریکا بهعنوان فرصتی برای بازگشت ثبات اقتصادی و جذب سرمایهها به کشور، پس از سالها تحریمهای اقتصادی، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. فعالان و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که به دنبال این مذاکرات رفع تحریمها میتواند به کاهش هزینههای تولید، افزایش رقابتپذیری و بهبود شرایط تجاری ایران […]
به گزارش اکوایران؛ مذاکرات ایران و آمریکا بهعنوان فرصتی برای بازگشت ثبات اقتصادی و جذب سرمایهها به کشور، پس از سالها تحریمهای اقتصادی، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. فعالان و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که به دنبال این مذاکرات رفع تحریمها میتواند به کاهش هزینههای تولید، افزایش رقابتپذیری و بهبود شرایط تجاری ایران کمک کند. گذشته از اینکه در کوتاهمدت، این مذاکرات امید به آینده را افزایش داده و ریسک سیاسی کشور را کاهش خواهد داد، که زمینهساز سرمایهگذاری داخلی و خارجی خواهد شد. در صورت موفقیت مذاکرات، انتظار میرود که ایران از دسترسی به خدمات بانکی جهانی، بهبود شرایط حملونقل و بازگشت ارزهای بلوکهشده بهرهمند شود. البته در صورت نتیجهبخش بودن مذاکرات، اصلاحات ساختاری داخلی، نظیر رفع ناترازیهای بودجهای و بهبود فضای کسبوکار، همچنان برای رونق پایدار اقتصادی ضروری است.
ورود سرمایه های خارجی
ابراهیم جمیلی رئیس اتاق مشترک ایران و هند درباره اثر مذاکرات ایران و آمریکا، می گوید: با به ثمر رسیدن مذاکرات ایران و آمریکا، میتوانیم شاهد ایجاد ثبات در اقتصاد و بازگشت سرمایهها به کشور باشیم.
او می افزاید: بیش از یک دهه تحریمهای غرب علیه ایران، نه تنها موجب پایین آمدن میزان سرمایهگذاری خارجی شده بلکه سرمایههای داخلی را نیز فراری داده است. به همین دلیل شروع مذاکرات یک ضرورت است. به نقل از اتاق ایران جملیلی می گوید: همه میدانیم که مذاکره یعنی بده-بستان. باید تلاش کنیم در مذاکرات چیزی را بگیریم که به نفع اقتصاد کشور، مردم و تولید باشد. طبیعی است که در ازای آن چیزی هم باید بدهیم و این نباید ما را برافروخته کند.
او می افزاید: یکی از موانع اصلی تولید در کشور بالارفتن هزینهها تحت تأثیر تحریمها است. در این شرایط رقابتپذیری جهانی تولیدات ما پایین آمده است. اگر نتیجه مذاکرات رفع تحریمها باشد و بتوانیم از خدمات بانکی و حملونقل در سراسر دنیا استفاده کنیم، قطعاً این امر در رونق اقتصاد کشور مؤثر خواهد بود.
فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تأمین مالی اتاق ایران نیز درباره تاثیرات کوتاهمدت و بلندمدت این مذاکرات میگوید: مهمترین تأثیر مذاکره ایران و آمریکا در کوتاهمدت افزایش امید به آینده است. بدون تردید یکی از اولویتهای ایران در مذاکرات، برداشته شدن تحریمهای اقتصادی است. با رفع تحریمها و یا تلاش در جهت رفع تحریمهای اقتصادی، امید اجتماعی در جهت سرمایهگذاری اقتصادی بالاتر میرود.
شکرخدایی ادامه میدهد: یکی از تاثیرات مذاکره ایران و آمریکا در کوتاهمدت، کاهش ریسک سیاسی کشور است. مهمترین ریسک سیاسی کشور، در حال حاضر تحریمهاست؛ با کاهش و یا رفع تحریم، فضای برای سرمایهگذاری داخلی و جذب سرمایه خارجی هموارتر خواهد شد.
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تأمین مالی اتاق ایران تصریح می کند: سرمایه، نیروی محرکه رشد و توسعه اقتصادی است و برای سرمایهگذاری مستقیم خارجی، امنیت سیاسی، اهمیت بالایی دارد. مهمترین تأثیر بلندمدت مذاکرات ایران و آمریکا رشد و توسعه اقتصادی، کاهش هزینه مبادله، دسترسی به بازارهای متنوع خارجی، افزایش صادرات و غیره است. این تغییر باعث خواهد شد درآمدهای ارزی کشور بالاتر رود و درنهایت خیلی از مشکلات اقتصادی برطرف خواهد شد.
بهگفته شکرخدایی، بهعنوان مثال جذب سرمایهگذاری بنگاههای آمریکایی در ایران نهتنها فرآیند برداشته شدن تحریمها را تسریع خواهد کرد، بلکه گام مهمی در تأمین نیازهای مالی و تکنولوژیک کشور خواهد بود. امیدوارم با به ثمر رسیدن مذاکرات ایران و آمریکا، شاهد ایجاد ثبات در اقتصاد و بازگشت سرمایهها به کشور باشیم.
نتیجه غیر مستقیم مذاکرات
کیوان کاشفی، عضو هیئت رئیسه اتاق، بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با اشاره به ازسرگیری مذاکرات می گوید: اقتصاد ایران امروز بیش از هر زمان دیگری تحت تأثیر تحولات سیاسی و بینالمللی است و هرگونه گشایش در روابط خارجی میتواند در کوتاهمدت به ایجاد آرامش در بازارها و در میانمدت به رونق صادرات و بازگشت سرمایه به کشور منجر شود. کاشفی می افزاید: تحریمها در ۲ دهه گذشته نه تنها ادامه داشته، بلکه به تدریج پیچیدهتر و نظاممندتر شدهاند. تحریمها دیگر یک مانع ساده نیستند، بلکه ساختاری پیدا کردهاند که اقتصاد ایران را آسیبپذیر و در عین حال وابسته به متغیرهای سیاسی و بینالمللی کرده است.
عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تأکید میکند: در شرایط فعلی، اقتصاد کشور بدون در نظر گرفتن مؤلفههای سیاسی قابل اندازهگیری، پیشبینی یا تحلیل نیست.به نقل پایگاه خبری بازار سرمایه، کاشفی با اشاره به نقش مثبت مذاکرات در صورت حصول توافق، می گوید: اگر این گفتوگوها به نتیجه مطلوبی برسند، در کوتاهمدت شاهد ثبات نسبی در بازارها خواهیم بود. ممکن است در ابتدا شوکهایی به بازار وارد شود، اما به مرور فضا بازتر میشود، فعالان اقتصادی با اطمینان بیشتری وارد عمل میشوند و زمینه برای افزایش صادرات، جذب سرمایهگذاری و بازگشت ارزهای بلوکهشده فراهم میشود.
او تاکید می کند: البته حتی در صورت موفقیت مذاکرات، نمیتوان از اهمیت اصلاحات داخلی غافل شد. چالشهایی نظیر ناترازی بودجه، فضای نامطلوب کسبوکار، بزرگی دولت و هزینههای بالای عمومی، مسائلی هستند که ریشه در ساختارهای داخلی دارند و باید فارغ از متغیرهای خارجی مورد اصلاح قرار گیرند.