اکوایران: وارادت خودرو چندسالی هست که دچار اختلال است، دولتها غالبا در صحبت به دنبال واردات خودرو هستند ولی در مقام عمل، تامین ارز این کار همیشه محل بحث شده است.
به گزارش اکوایران، در این مدت چندباری رؤسای بانک مرکزی اعلام کردند که واردات خودرو ممکن است به منابع ارزی فشار وارد کند و برای کنترل بازار ارز واردات خودرو را صلاح ندانستند. با اینوجود در سال جاری واردات خودرو بیشتر مورد توجه سیاستمداران قرار گرفته است.
اواخر هفته گذشته رونوشت نامهای از بانک مرکزی به سازمان توسعه تجارت رسانهای شد مبنی بر اینکه واردات خودروی برقی با سپرده ارزی اشخاص بلامانع است. در این نامه با اشاره به اینکه بانک مرکزی با تامین ارز خودروهای برقی از محل «سپرده خود» موافقت کرده است، تاکید شده که بهرهمندی واردکنندگان از محل تامین ارز (سپرده خود) در ثبت سفارش / ثبت آماری وفق بخش اول مقررات ارزی با ارائه مستندات ذکرشده در مقررات به بانک عامل بلامانع است.
به عبارتی، این ارز، ارز حاصل از صادرات نیست و ارزی نمیباشد که در خارج از کشور است.
برخی این بخشنامه را خبردرمانی میدانند، چرا که برای واردات خودرو نیاز به قراردادهایی است که تعهدات نمایندگیهای پس از فروش را اعمال کند. این مسئله برای خودروهای خارجی خصوصاً برقی الزامی است. همچنین احتمال اینکه یک فرد غیر ایرانی اقدام به واردات خودرو به ایران کند کم است.
ولی این دیدگاه هم وجود دارد که اجرایی شدن این بخشنامه میتواند مشکلاتی هم داشته باشد. قیمت خودروی خارجی در ایران حباب بالایی دارد و واردات آن میتواند حاشیه سود جذابی ایجاد کند، در صورتی که این بخشنامه اجرایی شود، ریسک قاچاق ارز به خارج افزیش پیدا میکند.
تمامی بانکهای بینالمللی منبع پول افتتاح حساب را چک نمیکنند و حاشیه سود جذاب ماشینهای خارجی باعث قاچاق معکوس ارز به خارج برای واردات خودرو خواهد شد. به همین خاطر اجرایی شدن این بخشنامه میتواند بازار ارز را دچار ریسک کند و از آنجایی که بازارساز به دنبال محدود کردن بازار آزاد ارز است چنین اتفاقاتی میتواند اثراتی متفاوت از اهداف بانک مرکزی بر بازار ارز بگذارد.
مساله خرید و فروش طلای دست دوم
علیرغم آنکه چندی پیش ممنوعیت فروش طلای دستدوم اعلام شد ولی فروش این طلاها در طلافروشیها انجام میشود. کیومرث امیریان رییس کمیسیون طلای اتاق اصناف با تاکید بر ممنوعیت فروش طلای دستدوم اعلام کرد که در حال حاضر ضوابط اجرایی نحوه برخورد با طلافروشان متخلف در وزارت صمت و اتاق اصناف در دست بررسی قرار دارد.
در روز جاری قیمت دلار آزاد نسبت به روز پنجشنبه تغییری نداشتهاست اما با رشد ۳۰ تومانی درهم حباب درهم به ۱۷۸ تومان افزایش یافت. حباب سکه امامی و نیم سکه ثابت ماند ولی قیمت این اقلام با کاهش اونس طلا کاهش یافت و به جز طلای آب شده که درجا زد قیمت تمامی اقلام سکه در روز جاری کاهش پیدا کرد.
همتی آستینها را برای بورس بالا زد
پیش از این بازار سرمایه غالبا به دولت جدید واکنش مثبت نشان میداد ولی نگرانی نسبت به بورس تا جایی افزایش یافته بود که حتی خبر پیروزی مسعود پزشکیان هم نتوانست قامت بورس را صاف کند. به عبارتی به جز سبزی چندروز بعد از انتخابات بازار دائما قرمز بود.
اما با روی کار آمدن تیم اقتصادی دکتر پزشکیان به نظر میرسد سیاستگذار اقتصادی خود دست به کار شده و در حال رو کردن کارتهای است که بورس را تشویق به صعود کند. عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی دولت پس از صحبتهایی که درباره لزوم افزایش نرخ ارز نیما و حرکت به سمت تک نرخی کردن ارز داشته روز قبل اعلام کرده است که باید اعتماد را به بورس برگردانیم وقتی نرخ بهره را شبانه با یک تصمیم بالا ببریم اینچنین خواهد شد.
این اظهار نظر کلی مورد توجه بورس بود و در روز جاری بازار سرمایه را صعودی کرد. این اظهار نظر کلی از طرف برخی صاحب نظران مورد توجه قرار گرفت و این پرسش مطرح شد که کدام نرخ بهره هدف بانک مرکزی خواهد بود. نرخ بهره بین بانکی یا نرخ سود سپرده بانکی؟
در صورتی که نرخ بهره مورد نظر وزیر اقتصاد، نرخ بهره بین بانکی باشد، این با نظرات او در این رابطه در زمان ریاست بانک مرکزی خیلی همخوان نیست که در دیدبان فردا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در روز جاری شاخص کل به محدوده مقاومتی رسید و با رشد بیشتر از یک درصدی در محدوده دو میلیون و ۹۸ هزار واحدی قرار گرفت