اکوایران:در حالی که قرار بود نخستین سری از واگنهای چینی بهمنماه به تهران برسد،مدیران شهری و دولتی می گویند واگن ها سال آینده به تهران خواهند آمد .برخی از اعضای شورای شهر تهران معتقدند نباید برای جبران کمبود واگن تنها به چینی ها امید داشت و باید راهکارهای دیگر را هم بررسی کرد در این میان، نوسانات نرخ ارز و پیچیدگیهای مالی نیز به چالشهای موجود افزوده است.
به گزارش اکوایران ،قرار بود اولین واگنهای چینی بهمنماه به تهران برسد، اما مدیران شهری اعلام کردند که خرداد ماه سال آینده اولین رام قطار چینی در تهران خواهد بود، هرچند بسیاری از کارشناسان حوزه شهری چندان به وعده جدید شهرداری خوشبین نیستند .
روز گذشته مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، درخصوص آخرین وضعیت آمادهسازی واگنهای مترو گفت که «این واگنها در حال ساخت هستند اما به مشکلاتی برخورد کردهایم. امروز کمیسیون برنامه و بودجه هیأت دولت تشکیل جلسه داد و مسئله پرداخت مبلغ و خرید این واگنها در این کمیسیون به تصویب رسید و انشاءالله در صحن دولت هم تصویب خواهد شد.
او با اشاره به اینکه تهران تنها مقصد این واگنها نیست، گفت ما پول این واگنها را پرداخت کردهایم اما به حدود ۷۰۰ واگن اکتفا نخواهیم کرد. تعداد کل واگنهای خریداری شده به ۲۰۰۰ واگن میرسد که ۱۰۷۰ واگن برای تهران و بقیه برای سایر شهرها خواهد بود.
چمران در پاسخ به این پرسش که چرا چین در تحویل واگنها تعلل کرده است، هم گفت که «در مورد قرارداد با چین نباید بیش از این موضوعات را شکافت؛ چراکه پیش از این هم موضوع بررسی شد و نتیجه همین شد که امروز شاهد آن هستیم.»
جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر، درباره تأمین واگنهای چینی به اکوایران گفت:میدانم که این مسئله از طریق دولت در حال پیگیری است و به نظر میرسد که این مشکل حل خواهد شد، چراکه موضوع پیچیدهای نیست. ما روابط تجاری گستردهای با چین داریم و این موضوع استثنا نیست. بنابراین، احتمال زیادی وجود دارد که مشکل برطرف شود.
او بر لزوم تنوع در منابع تأمین تأکید کرده و افزود: اینکه فقط به یک منبع خاص متکی باشیم، چندان مطلوب نیست. بهتر است علاوه بر خرید از چین، به سایر منابع نیز فکر کنیم. در عین حال، ظرفیت تولیدی داخلی نیز در حال افزایش است و اکنون بخش عمدهای از قطعات واگنها در داخل کشور ساخته میشود. شاید یکی از راهکارهای دیگر، تأمین قطعات موردنیاز و در نهایت مونتاژ و تولید واگن در داخل کشور باشد.
تشکری هاشمی در ادامه گفت: خرید واگن یک ضرورت است و روشهای متعددی برای این کار وجود دارد. در شرایط فعلی، وضعیت چین جای نگرانی ندارد و از طریق مذاکرات و برقراری ارتباط قابل حل است. با این حال، همانطور که اشاره شد، باید سناریوهای مختلفی را در نظر بگیریم، چراکه این یک نیاز حیاتی برای مردم تهران و سایر کلانشهرهاست. بنابراین، تمرکز صرف بر یک منبع، و گذاشتن همه تخممرغها در یک سبد، از نظر استراتژیک روش دقیقی نخواهد بود.
پرویز سروری، نایب رئیس شورای شهر تهران، نیز در این رابطه به سایت خبری روابط عمومی شهرداری تهران گفته بر اساس آخرین اطلاعاتی که دارم، سازمان برنامه و بودجه برای تأمین منابع مالی واردات واگنهای مترو از چین همکاری کرده و تقریباً میتوان گفت که هیچ مشکلی در تأمین بودجه وجود ندارد.
سروری همچنین از همکاری دولت در اجرایی شدن این قرارداد خبر داده و افزود: در جلسهای که اخیراً با رئیسجمهور برگزار شد، ایشان آمادگی دولت را برای عملیاتی شدن این قرارداد اعلام کرد و همراهی بسیار خوبی با مجموعه شورا و شهرداری تهران در این زمینه داشته است.» وی با این حال، نوسانات نرخ ارز را یکی از موانع اجرایی دانسته و گفت: «تزلزل نرخ دلار ما را آزار میدهد، اما با توجه به حمایتهای دولت، این مسئله قابل حل است.
سروری با تأکید بر اینکه طرف چینی باید به تعهدات خود پایبند باشد، گفت :ما با چین قرارداد داریم و قاعدتاً باید به آن پایبند بماند. امیدواریم که طرف چینی تعهدات خود را انجام دهد و این واگنها هرچه سریعتر برای تهران و کشور تأمین شود.
او همچنین به تلاشهای انجامشده برای تسریع در فرایند تأمین واگنها اشاره کرده و گفت: در بازهای، کندی در روند اجرا به وجود آمد، اما امروز با رایزنیها و مذاکرات انجامشده این امیدواری وجود دارد که مشکلات برطرف شود. قرارداد محکمی داریم و از سوی دیگر، طرف چینی نیز به خوبی میداند که جایگاه ایران در منطقه و جهان تعیینکننده است.
با وجود چالشهای موجود، مسئولان شهری و دولتی امیدوارند که این تأخیر جبران شود و تهران و دیگر کلانشهرهای کشور بتوانند از مزایای این واگنهای جدید بهرهمند شوند.