اکوایران :مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران گفت: در دره فرحزاد قریب به ۱۰۰۰ نفر معتاد متجاهر زندگی میکردند و حتی در جریان ساماندهی معتادی را از دل یک غار در دره فرحزاد بیرون آوردیم که هشت سال آنجا ساکن بود و یا در کوهسنگی ۱۵۰۰ معتاد متجاهر ساماندهی شدند .
احمدی صدر ظهر در نشست خبری که به منظور تشریح برنامههای سازمان خدمات اجتماعی برگزار شد،گفت: آسیبهای اجتماعی نیازمند یک پروسه برنامه ریزی شده است تا میزان آن کاهش یابد و باید همه دستگاهها و نهادها در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی به میدان بیایند و از دو سال قبل که این مدیریت شهری پای کار آمد، سعی کرد که به سهم خود گرهی از آسیبهای اجتماعی در تهران باز کند.
او با بیان اینکه در این مدت توانستیم نسبت به ساماندهی معتادان متجاهر اقدام کنیم،گفت: در دره فرحزاد قریب به ۱۰۰۰ نفر معتاد متجاهر زندگی میکردند و حتی در جریان ساماندهی معتادی را از دل یک غار در دره فرحزاد بیرون آوردیم که هشت سال آنجا ساکن بود و یا در کوهسنگی ۱۵۰۰ معتاد متجاهر ساماندهی شدند و این در حالی است که پیش از این شرایط کوهسنگی به گونهای بود که پلیس مسلح باید به آنجا میرفت و فضا را آرام میکرد و زمانی که ما به آنجا رفتیم به سمت ما آجر پرتاب میکردند تا وارد پاتوقشان نشویم.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه در زمستان سال ۱۴۰۰ در ساعت سه بامداد حدفاصل میدان شوش تا میدان راهآهن شاید حدود ۱۵۰۰ معتاد متجاهر کف خیابان مواد میفروختند، مواد میخریدند و مواد مخدر استماع میکردند که گویا وارد کشور دیگری شدهای،گفت: حتی یک بپا داشتند که شبی پنج میلیون تومان میگرفت تا به این افراد ورود مأموران پلیس را اعلام کند؛ اما حالا واقعا شرایط شوش و هرندی مانند سابق است؟
احمدی صدر اظهار کرد: برآوردهای پلیس در سال ۱۴۰۰ نشان میداد که حدود ۱۹ تا ۲۰ هزار معتاد متجاهر در تهران وجود دارد؛ اما همان زمان ظرفیت مراکز حدود ۹۰۰۰ تخت بود، یعنی اینکه ظرفیتی برای ساماندهی ۱۱ هزار معتاد متجاهر دیگر وجود نداشت، اما امروز برای بیش از ۲۲ هزار معتاد متجاهر ظرفیت ایجاد شده است که ۵۰۰۰ نفر ظرفیت آن خالی باقی مانده است.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران علاوه بر ایجاد ظرفیت، اقدام دیگری نیز انجام داده و آن جذب معتادان منع پذیرشی بود، اظهار کرد: معتادان بالای ۷۵ سال، افراد زیر ۱۸ سال، زنان معتاد و غیره موارد منع پذیرشی بودند؛ اما حالا توسط شهرداری تهران ظرفیت نگهداری ایجاد شده است به گونهای که ما یک تخت ویژه نگهداری زنان معتاد نداشتیم و این در حالی بود که پلیس اعلام کرده بود که حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ زن معتاد در تهران وجود دارد و حالا با افتتاح «یاورشهر ۱۰» ما ۷۵۰ تخت ویژه بانوان داریم و برای منع پذیرشیها نیز ظرفیتهایی ایجاد شده است؛ البته ممکن است برخیها به ما بگویند که به شهرداری این موضوعات چه ارتباطی دارد و باید بگویم که هر مسالهای که مردم تهران را ناراحت میکند وارد خواهیم شد تا موضوع حل و فصل شود.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه رئیس دادسرای ویژه مواد مخدر شهر تهران اعلام کرد که در سال ۱۴۰۰ جرم اول تهران مواد مخدر بود؛ اما حالا از ۱۰ جرم اول کلانشهر تهران خارج شده است، تصریح کرد: پلیس نیز این موضوع را تأیید کرده است چرا که مصرفکنندگان مواد مخدر حالا در یاورشهرها هستند و به همین دلیل جرم مواد مخدر نه تنها از جرم اول تهران خارج شده بلکه جزو ۱۰ جرم اول کلانشهر تهران هم نیست.
وی با بیان اینکه لازم است که همه دستگاهها و نهادها پای کار بیایند، گفت: اگر در این مدت دستگاهها به وظایف خود عمل میکردند تعداد معتادان متجاهر به ۲۰ هزار نفر نمیرسید؛ اما شهرداری پای کار آمده و از آنها خواستهایم که مشکلاتشان را با ما در میان بگذارند تا نسبت به حل و فصل آن اقدام کنیم؛ اما دقت داشته باشید آسیب اجتماعی یک پروسه است نه یک پروژه و باید در زمان براساس یک زمان مشخص نسبت به حل و فصل آن اقدام کنیم.
احمدی صدر با رد مصرف متادون در یاورشهرها اظهار کرد: معتقد هستیم که با ۹ گام عملیاتی شهرداری تهران که از سم زدایی اصولی آغاز و به بازپیوند خانواده به اتمام میرسد، میتوانیم معتادان را بهبود ببخشیم.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران در پاسخ به این سوال که آیا از مواد دیگر مشابه متادون استفاده میشود یا خیر؟ افزود: قرار است ماده ۱۶ و وزارت بهداشت داروی جایگزین معرفی کند؛ اما ما معتقدیم که خوددرمانی و هویتبخشی اثر بیشتری از این داروها دارد؛ چرا که ما در مرکز بالای ۶۵ سنمان ۳۰ حافظ قرآن داریم که جزءهای مختلفی را حفظ کردهاند.
وی از آغاز به کار مراکز جامعپذیری خبر داد و اظهار کرد: خانههایی برای افراد بهبود یافته که امکان برگشت به خانهشان را ندارند، ایجاد کردهایم تا این افراد به این مراکز بیایند چرا که برخی از این بهبود یافتگان اعلام کردهاند که محیط برای برگشتشان به خانه مناسب نیست و ما سومین مرکز جامعپذیری را نیز افتتاح کردیم و دراین خانهها چند نفر معتاد بهبود یافته کنار یکدیگر زندگی میکنند.
احمدی صدر در مورد میزان خروجی معتادان بهبود یافته با تأکید بر اینکه پروسه درمانی این افراد و طی کردن ۹ گام، شش ماه تا یکسال زمان لازم دارد، اظهار کرد: البته تاکنون ۲۰۰ نفر خروجی داشتیم که براساس تجربه سنوات گذشته باید ۱۸۰ نفر از آنها به چرخه اعتیاد باز میگشتند اما تنها ۱۵ درصد آنها مجددا دستگیر شدند و ۸۰ درصد موفقیتآمیز بودند و حتی ۱۵ نفر از آنها مددکار مجموعههای شهرداری شدند.
وی با بیان اینکه آماده هستیم که ۵۰۰۰ نفر را بعد از بهبودی وارد حوزه خدمات شهری کنیم، گفت: این افراد میتوانند ۱۵ تا ۲۰ میلیون حقوق دریافت کنند و حتی به زبالهگردها اعلام کردیم که دیگر زبالهگردی نکنند و به عنوان نیروی پاکبان فعالیت کنند.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران در خصوص وضعیت ترنسها نیز گفت: این موضوع را از وزارت بهداشت سوال کنید اما دقت داشته باشید که ما برای آسیبدیدگان اجتماعی هر مکانی که از سوی نهادها و سازمانها درخواست شده، ایجاد کردیم.
احمدی صدر در تشریح روند ساماندهی کودکان کار و خیابان در تهران نیز گفت: جابه جا کردن کودکان کار از خیابان کار پلیس است؛ لذا اعلام کردیم با جمع آوری کودکان مخالف هستیم چرا که طرف ما انسان است و با این جمع آوری مخالف هستیم اما با جمع آوری متکدیان و معتادان متجاهر موافق هستیم و بر همین اساس طرح ساماندهی کودکان کار را دنبال کردهایم.
وی افزود: دو سال است تلاش کردهایم دستگاههای متولی در این حوزه را به نقطه مشترک برسانیم. طرحی را عنوان کردیم که پنج ضلع دارد. در کارگروه ویژه کودکان کار و خیابان در قرارگاه اجتماعی این پنج ضلع را به دستگاههای مختلف ارائه و تلاش کردیم تا از ظرفیت رسانهها در این حوزه استفاده کنیم. بی تردید اگر این طرح که در حال اجراست پنج ضلع آن پای کار نباشند طرح موفق نخواهد شد.
احمدی صدر ضلع نخست آن را آگاه سازی عمومی مردم دانست به شکلی که شهروندان بدانند در خیابان به بچهها کمک نکنند؛ چرا که این خیانت بزرگی به این بچهها قلمداد میشود و ادامه داد: این اقدام باعث میشود که این کودکان در آسیب باقی بمانند. متأسفانه در یکی از بوستان های تهران همین کودکان مواد مخدر جابهجا می کنند چرا که کسی با کودک کاری ندارد.
وی افزود: در ضلع دوم برخورد با کسانی که این کودکان را از نقاط مختلف می آورند و در تهران مستقر میکنند، در دستور کار قرار میگیرد و تصویب شد که با سرشبکهها برخورد شود. متأسفانه ما متکدی داریم که به همراه خانواده با هواپیما به تهران میآید و با هواپیما به شهرش برمی گردد. این در حالی است که در قانون عنوان شده با متکدی حرفهای باید برخورد شود؛ اما نقصی در قانون وجود دارد که باید متکدی بودن فرد احراز شود؛ لذا در قرارگاه اجتماعی بحث شد که در حوزه احراز تکدی گری حرفه ای فرد، مأموری که بالای سر متکدی حاضر می شود در این حوزه بتواند اقدام کند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به موضوع جذب و شناسایی، به عنوان ضلع سوم در روند ساماندهی کودکان کار و خیابان گفت: در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس عنوان شده که ۳۲ بار اجرای طرح های قبلی در این حوزه شکست خورده، علت این بوده که اتوبوسی در شهر میگذاشتند و در یک روز ۱۰۰۰ کودک را جمع آوری میکردند؛ اما ما اعلام کردیم هر دستگاهی مثل بهزیستی باید کار خود را انجام دهد. بچهها غربالگری شوند و در مرتبه اول آنها را به در منازل برسانیم و به خانواده بگوییم که این کار جرم است و در همین مسیر ثبت اطلاعات کودکان انجام شود.
احمدی صدر اظهار کرد: در این راستا ۳۸ مرکز پویاشهر و دو مرکز استعدادیابی کودکان کار و خیابان برای اولین بار در کشور ایجاد شد. علاوه بر این از هفته آینده نیز در ضلع چهارم که موضوعات حمایتی را تحت پوشش قرار می دهد، ۵۰۰۰ بسته حمایتی ویژه ایام نوروز و ماه مبارک رمضان به خانوادههای کودکان کار و خیابان تقدیم می شود. در حقیقت ما به این کودک اعلام می کنیم که مدرسه رایگان، امکانات ورزشی رایگان و… را می دهیم، از خانواده ها هم حمایت می کنیم تا در خیابان ها برای تکدی گری حاضر نشوند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران افزود: ضلع پنجم این است که به خانوادهها مراجعه می کنیم و کمک می کنیم با پایش خانوادهها بتوانیم به این کودکان کمک کنیم؛ البته ممکن است این روند زمانبر باشد ولی آن را کار درست می دانیم و دنبال خواهیم کرد.
وی تأکید کرد: همه امکانات را برای دستگاههای ذیربط از خودرو، ساختمان و تجهیزات فراهم کردیم. تأمین مالی نیروهای بهکارگیرنده در روند غربالگری این کودکان را انجام دادیم و حتی هزینه مشاوره بهزیستی را پرداخت کردیم. برای کودکان اتباع اعلام کردند باید با خانواده در مرکزی ۲۴ ساعت نگهداری و پس از آن رد مرز شوند. لذا مرکزی را فراهم کردیم و امکانات لازم به همراه تجهیزات در منطقه ۹ تهران برای این کار فراهم شد. به این ترتیب تا این لحظه هر آنچه که دوستان درخواست کردند کم نگذاشتیم و فراهم کردیم. اما عملا در حال حاضر در حوزه اجرا، نظارتی نداریم و در این کار تنها امکانات را برای دستگاهها و نهادهای ذیربط در این موضوع فراهم کردهایم.
احمدی صدر در خصوص جمع آوری متکدیان نیز گفت: این حوزه مسئولیتاش بر عهده ما است. ۴۸۵۰ متکدی در یک سال گذشته یعنی از فروردین سال جاری تاکنون جذب و ساماندهی کردهایم. بالای ۸۰ درصد متکدیان اتباع و معمولا غیرمجاز هستند و باید رد مرز شوند. آن دسته از متکدیانی که حرفهای هستند به قانون معرفی کردیم. در کل تهران حدود ۱۵۰۰ نفر متکدی حرفهای داریم که درآمدهای بالایی دارند و تکدیگری شغل آنهاست، به شکلی که گریم می کنند، لوکیشن دارند و حرفهای هستند.
به گفته وی، قانون تأکید کرده که این افراد باید به زندان بروند؛ اما در احراز تکدی گری حرفهای آنها مشکل داریم چرا که دستگاه قضا میگوید باید این امر ثابت شود؛ لذا نیاز است در این خصوص تدبیری اتخاذ شود؛ اما تا آن موقع ما هر چندبار که این افراد به خیابان بیایند جمع آوری خواهیم کرد. این اقدام باید با ضابط قضایی انجام شود که تا حدودی دوستان پای کار آمدند و تا حدودی کار پیش می رود. مرکزی را نیز برای متکدیان آماده کردهایم که به اسم نگهداری موقت بتوانیم تکدی گری آن ها را به دستگاه قضا ثابت کنیم.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران تأکید کرد: در ایام پایانی سال از شهرهای دیگر نیز برای تکدی گری به تهران می آیند؛ لذا ۳۷ خودروی گشت خود را بر روی موضوع تکدی گری متمرکز کردیم. در خصوص رد مرز متکدیان اتباع مشکلی نداریم. ما اطلاعات دقیقی در مورد متکدیان جمع آوری کردیم و طرح ساماندهی آنها را به صورت ویژه دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: برای حمایت از خانواده کودکان کار، معتادان متجاهر و مشاغل خانگی ۴۰۰ غرفه در سه نقطه در مناطق ۶، ۲۰ و ۱۷ را افتتاح کردیم که بتوانیم از خانواده های این افراد حمایت کنیم. همچنین بستههای حمایتی معیشتی برای رمضان و عید نوروز پیش بینی کردهایم که نزدیک به ۵۰ هزار خانواده را تا پایان ماه رمضان پوشش دهیم. البته تا روز یکشنبه ۵۰۰۰ خانواده کودک کار و خیابان که در مراکز ما تحت پوشش هستند این بسته معیشتی را دریافت خواهند کرد.