محمدحسن نامی در پنجمین جلسه ستاد مدیریت بحران شهر تهران که با حضور شهردار تهران، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران، مدیرکل هواشناسی تهران و نمایندگانی از فرمانداری، پلیس، هلال احمر و … برگزار شد، گفت: برای این که ما در برابر مخاطرات متعدد اعم از حوادث طبیعی و مخاطرات انسان‌ساز آماده باشیم، باید مرتب برنامه‌ریزی و تمرین کنیم. باید این تمرین‌ها موجب ارتقاء آگاهی و آمادگی جامعه شود. 

وی با بیان اینکه یکی از مخاطراتی که کشور را تهدید می‌کند، سیلاب است، گفت: سیلاب ناشی از به هم خوردن تعادل محیط زیست است. ما باید برای سیلاب و هر حادثه طبیعی دیگر آمادگی داشته باشیم و تصور نکنیم که خطری وجود ندارد، اما نباید جامعه را نگران کنیم. باید به جامعه آرامش دهیم.

نامی به روند بارندگی در کشور نیز اشاره کرد و گفت: ما روند بارندگی را در کشور و همچنین در پیوستگی با استان‌های همجوار کشورهای همسایه نیز بررسی کردیم و این روند با کشورهای اطراف خیلی تفاوت نداشت و برخی از ادعاهای مطرح شده نیز هیچکدام ثابت نشد.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به امکان وقوع ۳۲ مخاطره طبیعی در کشورمان گفت: در برابر مخاطراتی مانند بیابان‌زایی و چالش‌هایی از این دست باید پیش‌بینی انجام شود. اما به طورکلی دو مخاطره عمده ما سیل و زلزله است که همواره باید در برابر آن آماده باشیم. در مورد زلزله نیاز به این وجود دارد که سازه‌ها محکم ساخته شوند تا زلزله دیگر بلا نباشد و یک پدیده طبیعی باشد، ما باید به این مرحله برسیم.

نامی با بیان اینکه در قانون مدیریت بحران به موضوع آمادگی توجه ویژه شده است، به موضوع اسکان اضطراری نیز اشاره کرد و گفت: هر جا امکان اسکان مردم وجود دارد باید آب و برق و سرویس بهداشتی و حمام آن تامین شود. مانور اسکان اضطراری که در تهران برگزار شد، مانور خوبی بود که جای تشکر دارد. ما باید مانورها را افزایش دهیم و در سطح محلات و نواحی شهری هم آن را پیگیری کنیم، شهرداران مناطق باید به این موضوع دقت کنند.

وی در پایان بر ضرورت لایروبی رودها و روددره‌ها، توجه به بافت‌های فرسوده، تامین پدهای فرود هلی‌کوپر، ایجاد شماره واحد، برگزاری مانور جامعه آبرسانی در شهر تهران، تخلیه رسوبات سیل‌های گذشته به ویژه در ورودی سازه‌های تقاطعی و … تاکیدکرد و گفت که باید آمادگی در برابر مخاطرات را داشته باشیم.

در این جلسه علی نصیری  به موضوع بودجه و اعتبارات مورد نیاز در شهر تهران اشاره کرد و با تاکید بر ضرورت تامین اعتبارت این حوزه گفت: در مورد پایگاه‌های مدیریت بحران و موضوعاتی از این دست باید از بودجه ملی استفاده کرد و توجه کنیم که میزان امکانات را باید در مقایسه با جمعیت این شهر مورد ارزیابی قرار دهیم.

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به بررسی مصوبات پیشین جلسات ستاد مدیریت بحران شهر تهران پرداخت و توضیحاتی را در مورد هریک ارائه کرد. ایمن‌سازی گودهای رها شده، تفاهم‌نامه ارزیابی ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه، توسعه شبکه ارتباطات  پایدار و … نیز از جمله موضوعاتی بود که به آن پرداخته شد.

در ادامه جلسه، غلامی، مدیرکل هواشناسی تهران گزارشی از وضعیت هوای تهران ارائه داد و جایگاه استان تهران در نمودار بارش سالانه و در مقایسه با دوران بلند مدت، توزیع بارش در شهرستان‌های استان و مقایسه آن با تهران، بررسی متوسط افزایش دما در جهان، در کشور و در استان تهران را بررسی کرد.

به گفته مدیرکل هواشناسی تهران در تهران ۲.۷ درجه نسبت با سال قبل افزایش دما داشته‌ایم.

پهنه‌بندی خشکسالی در سطح استان تهران، پیش‌بینی بلند مدت، بررسی سطح بارش در کوتاه مدت و بلند مدت، موضوعات دیگری بود که در جلسه مورد بررسی قرار گرفت. 

در ادامه قدرت‌الله محمدی، مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران به بررسی وضعیت مشکلات ناشی از آواربرداری پرداخت و از راه‌اندازی یک ایستگاه ویژه آواربرداری در تهران خبر داد. مواد خطرناک و تامین امکانات مورد نیاز در این زمینه هم از دیگر موارد مطرح شده از سوی محمدی بود. 

وی با بیان اینکه ما نگران دو انبار نفت سوهانک و شهران هستیم، گفت: طراحی مسیر امن تردد برای خودروهای حمل سوخت ضروری است.

در ادامه اسماعیل سلیمی، معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز گزارشی از اقدامات مهم پیشگیرانه و وضعیت مقاوم‌سازی ارائه کرد و توضیحاتی را درباره سامانه تخمین خسارات، سناریو محور- احتمالاتی، ارزیابی کیفی ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه، تهیه برنامه مقاوم‌سازی و ارزیابی کمی و بهسازی، ارزیابی ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه شهرتهران و … ارائه کرد.

وی با اشاره به زلزله احتمالی در تهران، گفت: از موضوع‌های مهمی که مطرح شده مدیریت زلزله در شهر تهران است. در این خصوص اولین گام تخمین کلی خسارت است. مدل سناریو محور از سال ۷۴ و بعد ۹۲ توسط ژاپنی‌ها انجام شده بود و امروز متخصصان داخلی آن را انجام می‌دهند و آسیب پذیری‌های کلی نیز برنامه ریزی می‌شود.

به گفته وی، خرید تجهیزات و آموزش و مانور هم در دستور کار قرار دارد در مدل احتمالاتی نیز قراردادی با یکی از دانشگاه‌ها بسته شد و در پروسه ای ساختمان ها و سیلاب را خواهیم داشت و توسعه های شهری را ریسک محور انجام می دهیم. موضوع دوم ارزیابی کیفی ساختمان های بلندمرتبه است در بحران این مسائل مهم هستند بیمارستان ها باید مقاوم سازی شوند تا زلزله موعود تهران ما را با مشکل مواجه نکند ۱۶ هزار ساختمان نیز باید ارزیابی شوند.

به گفته سلیمی، امروز سه هزار ساختمان بازدید شدند و حدود ۱۲۰ نفر در تهران روزانه بازدیدها را انجام می دهند و گروهی ۲۰ نفره هم کار آنها را رصد می کنند.