اکوایران :رییس شورای شهر تهران گفت :تصور میشد شهرهایی که تراکم جمعیت دارند اگر محدوده شهر اضافه شود زمین در آن ارزان می شود و مردم در آن ساخت و ساز میکنند؛ اما این تنها برای عدهای دلال که از قبل برنامه ریزی کردهاند سود بیشتر را به همراه دارد.
مهدی چمران در سومین اجلاسیه مجمع روسای کمیسیونهای فرهنگی و اجتماعی شوراهای مراکز استانها در ششمین اجلاسیه شهرهای حماسه ساز انقلاب اسلامی، گفت: اعضای شوراهای شهر در مسائل فرهنگی حتما موثر هستند و میزان تأثیرگذاری آنها به میزان فعالیت آنها وابسته است. در شهرهای ایران اسلامی معماری اسلامی داریم و در دانشگاه نیز این رشته تدریس میشود. در حقیقت محور ساخت شهر در ایران بر مساجد استوار بوده است.
وی افزود: شهرهای قدیمی اروپایی خیابانهای اصلیشان به کاخ مجلس یا یکی از مراکز حکومتی میرسد ولی محور ساختمان شهرهای ما بر اساس مساجد بوده است.
رئیس شورای شهر تهران ادامه داد: کوچکترین سلولی که در شهر وجود دارد، خانواده است. در ساختار شهرهای ما که از خانواده شکل میگیرد بعد به محله میرسیم که در حقیقت محله بدون مسجد معنا ندارد. مجموعه محلات یک ناحیه و چند ناحیه یک منطقه را تشکیل داده و در نهایت مناطق شهر را شکل میدادند، اما متاسفانه در شهرسازی جدید که بر اساس تفکر دوری گزیدن بنا شده این ساختار به هم خورده است به شکلی که آپارتمانهایی که امروز از زمین سبز شدهاند دیگر به حضور مسجد توجهی ندارند.
وی ادامه داد: هنگامی که هشتگرد ساخته شده بود و مقرر بود رئیس جمهور وقت برای بازدید به آنها برود من از سازنده پرسیدم که آیا مسجد در اینجا لازم نیست و از پیمانکار درخواست کردم که از محل سودی که داشته یک مسجد بسازد بعدها نیز در شورای عالی شهرهای مصوب شد که هر ۳۰۰ واحد مسکونی در هرکجا که ساخته میشود همانند مدرسه و درمانگاه حتما باید مسجد نیز داشته باشد.
رئیس شورای شهر تهران با تأکید بر اهمیت وجود مدرسه، درمانگاه و مسجد در محلات گفت: منطقه ۲۲ امروز کم مدرسه ترین نقطه کشور است و در حوزه مدرسه با مشکل مواجه است. چندین بار خیرین را برای ساخت مدرسه به این منطقه بردیم در حالیکه در منطقه ۲۲ ساختمانهای بلند ساخته شده کمترین میزان مدرسه را در کل کشور دارد و همین مشکل در حوزه مسجد نیز وجود دارد. مبحثی که به طراحی شهری بستگی دارد.
چمران افزود: طرح تفصیلی از طریق مشاور با نظارت شهرداری تهران تهیه میشود که ابتدا باید در شورای شهر و پس از آن در شورای عالی شهرسازی و معماری به تصویب برسد و پس از آن نیز هر ساله اصلاح و بازنگری روی آن صورت بگیرد. قطعا شوراهای شهر مطابق قانون اساسی مسئولیتهای مهمی را بر عهده دارند.
وی ادامه داد: البته در قانون سال ۱۳۶۳ توجه به شوراها بسیار بهتر بود، اما در سال ۱۳۷۵ این قانون ضعیفتر شد و هر چه گذشت متأسفانه همیشه عدهای در صدد بودند که از اختیارات شوراهای شهر بکاهند. امروز نیز در برنامه هفتم اصرار و فشار بسیاری آوردیم تا حقوق شوراها کاسته نشود.
رئیس شورای شهر تهران تأکید کرد: تصور میشد شهرهایی که تراکم جمعیت دارند اگر محدوده شهر اضافه شود زمین در آن ارزان می شود و مردم در آن ساخت و ساز میکنند؛ اما این تنها برای عدهای دلال که از قبل برنامه ریزی کردهاند سود بیشتر را به همراه دارد و نفع مردم در آن نیست. در مورد مسئله مالیات بر ارزش افزوده و سهم شهرداریها نیز موضوعاتی مطرح شد که خوشبختانه با حضور آقای زاکانی در دولت موضوع تصویب نشد و جلوی آن گرفته شد.
چمران با اشاره به تشکیل کمیسیون فرهنگی شوراهای مراکز استان، گفت: این جلسات به این دلیل است که انسجامی میان شوراها ایجاد شود. قطعا پراکندگی به شوراها آسیب میرساند. باید با همفکری مشکلات را بازگو کنیم و نسبت به حل آنها اقدام کنیم. شورای عالی استانها این ظرفیت را دارد که به مجلس لایحه ارسال کند. در دوره گذشته نیز ۹۰ لایحه به مجلس ارسال شده که حدود ۴۵ لایحه تصویب و در مجلس به قانون تبدیل شده است.
وی در خصوص توجه به مسائل فرهنگی از سوی شوراها نیز گفت: اولین موضوع در حوزه فرهنگی در خانهها توجه به مسئله فرهنگ حجاب است که از خانه و محله شکل میگیرد. قطعا اقدامات فرهنگی قوی این نیست که بودجه را افزایش دهیم. باید در این حوزه برنامه ریزی و کار مداوم صورت بگیرد و این عمل نیز تنها تبلیغات ظاهری نیست؛ بلکه باید کار عمیق را که زمانبر است در دستور کار قرار دهیم.
چمران تأکید کرد: باید کار فرهنگی که زمانبر است از مساجد آغاز شود. بر همین اساس در اصلاح بودجه سال ۱۴۰۰ برای کمک به مساجد بودجه پیش بینی کردیم. موضوعی که هر ساله در بودجه دیده میشد؛ اما در دوره قبلی مدیریت شهری حذف شده بود. این در حالیست که در دوره دوم شورای شهر تهران حدود ۱۰ میلیارد تومان برای بازسازی و کمک به مساجد بودجه پیش بینی شده بود.
به گفته وی، امروز نیاز است تا شورای محلات ما مساجد محور باشد. همانطور که در انقلاب اسلامی جرقههای انقلاب از مساجد شروع شد و شکل گرفت. در زمان جنگ نیز مساجد محور بودند به شکلی که آموزشهای نظامی و حتی حل اختلافات در مساجد انجام میشد. بی تردید باید دوباره این موضوعات در مساجد شکل بگیرد و شوراها میتوانند در این موضوع بسیار موثر باشند.
سید احمد احمدی صدر مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران نیز در این مراسم با تأکید بر اهمیت شهردار تهران به مسائل فرهنگی و اجتماعی اظهار کرد: قرارگاه اجتماعی به عنوان قرارگاه همدلی با دستور شهردار تهران تشکیل شد و به عنوان یک قرارگاه موفق توانست برنامه های خوبی را برگزار کند.
وی با بیان اینکه قرارگاه اجتماعی با حضور تمام دستگاه های متولی در تهران ۳۷ جلسه را برگزار کرد، یادآور شد: خروجی این قرارگاه اجتماعی ۴۵۱ مصوبه است و این مصوبات همان مواردی است که از ۶ ماه تا چند سال زمین گیر شده بود. ۸۲ درصد مصوبات انجام شده و بر اساس تحلیل آماری گذشته می توانیم بگوییم که قرارگاه اجتماعی از بابت پیگیری امور بر زمین مانده مورد اهمیت است.
احمدی صدر با تأکید بر اینکه پیگیری مصوبات تنها در مدل قرارگاهی به نتیجه می رسد، خاطرنشان کرد: در ایجاد یک ظرفیت در کلانشهر تهران برای ساماندهی معتادان متجاهر باید ۱۰ هزار تخت فراهم می شد که هماهنگی های آن در قرارگاه صورت گرفت.
وی همچنین تصریح کرد: پاتوق های تجمع معتادان متجاهر جمع آوری شد و از سویی دیگر معتادانی روی زمین بودند که هیچ دستگاه و نهادی ساماندهی آنها را نمی پذیرفت؛ معتادان دارای بیماری و معتادان زیر ۱۸ سال و بالای ۶۰ سال متولی نداشتند و بیماران عفونی در خیابان ها محکوم به مرگ بودند و با نگاه شهردار تهران، این معتادان برای اولین بار ساماندهی شدند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه نگهداری این افراد هزینه های سنگینی دارد، یادآور شد: تعداد فوتی ها در فصل سرد سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به صفر رسید که آمار قابل توجهی است.
وی افزود: کسانی که به عنوان معتادان متجاهر سراسر کشور جمع آوری می شوند، سم زدایی شده و به خیابان ها بازمی گردند؛ این افراد به امید اینکه به مصرف مجدد بازمی گردند دوران ۶ ماهه ای را که به زندان ها منتقل می شوند، تحمل می کنند.
احمدی صدر با اشاره به پیش بینی ۹ گام برای ساماندهی معتادان متجاهر از جمله سم زدایی به عنوان گام اول، اظهار کرد: بازیابی هویت یکی دیگر از اقدامات مورد توجه بود و بسیار تأکید داریم که این افراد به اصالت خود بازگردند و پس از ترک اعتیاد بتوانند به خود توجه کنند.
وی با بیان اینکه این موضوع اصل اخلاق مدارانه است که در مراکز به آن توجه نمی شد، گفت: معنویت افزایی گام بعدی اقدامات ما در ساماندهی معتادان متجاهر است؛ در جلسات متعددی که برگزار کردیم اتصال به منبع لایزال الهی مورد توجه قرار گرفت.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به مهارت آموزی به عنوان گام پنجم، خاطرنشان کرد: با مراکز فنی و حرفه ای هماهنگی هایی را انجام دادیم تا مهارت آموزی به نتیجه برسد و در گام ششم آموزش حرفه تخصصی را در دستور کار قرار دادیم تا به بازار کار وارد شوند.
وی افزود: اشتغال درآمدزاد گام هفتم اقدامات ماست تا صیانت پس از خروج را شاهد باشیم؛ هفته آینده اولین گروه از افراد شامل ۲۰۰ نفر به یک مجموعه تخصصی تولید قطعات خودرو، وارد کار خواهند شد.
احمدی صدر با بیان اینکه معرفی به هیئات مذهبی و سمن ها برای صیانت از خانواده های این افراد گام بعدی ساماندهی معتادان است، اظهار کرد: نهمین گام اقدامات، توجه به افراد نجات یافته و رها نکردن آنهاست؛ ۱۰ هزار هیئت و ۱۰ هزار سازمان مردم نهاد در تهران وجود دارد که می توانند به این افراد و خانواده آنها توجه کنند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: نباید ارتباطات قطع شود و وضعیت اشتغال آنها با همکاری مردم مورد رصد قرار بگیرد و این مدلی است که ما در تهران در پیش گرفته ایم و آن را دنبال می کنیم.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به ساماندهی کودکان کار و خیابان، یادآور شد: استعدادیابی و توانمندسازی از اولین گام های ما در این راستا به شمار می رود. در تهران ۳۲ مرحله جمع آوری کودکان کار انجام شده و امروز می بینیم که تعداد این کودکان بیشتر از پنج سال قبل است.
وی با بیان اینکه برنامه ریزی ها در کوتاه مدت برای ساماندهی این کودکان انجام شده است، تصریح کرد: اولین مرکز استعدادیابی کودکان در تهران تشکیل شده و کودکان در این حوزه مورد توجه قرار گرفته اند.
احمدی صدر با اعلام اینکه ۳۴ مدرسه برای کودکان کار راه اندازی شده است، گفت: بیش از هفت هزار کودک کار در این مدارس تحصیل می کنند و مسائل تربیتی، مذهبی و فرهنگی در این مدارس به آنها آموزش داده می شود.
وی با تأکید بر انجام اقدامات سلبی و جمع آوری سرشبکه های کودکان کار، تصریح کرد: هشدار میدانی به کودکان کار نیز در همین راستا انجام می شود و در بخش ایجابی نیز استعدادیابی کودکان انجام می شود.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه به دنبال تخصصی کردن مدارس کودکان کار هستیم، اظهار کرد: تمام امکانات شهرداری برای کودکان کار در نظر گرفته شده و مدرسینی از دانشگاه ها و مدارس دعوت شدند که به این افراد آموزش دهند و از سویی دیگر خانواده های این کودکان نیز مورد توجه قرار بگیرند.
وی ادامه داد: ما سه طرح را به عنوان طرح پیشنهادی کارآفرینی در نظر گرفته ایم که به آسیب دیدگان اجتماعی و افراد در معرض آسیب اختصاص دارد که در همین راستا امروز بیش از ۸۰۰ نفر کارآفرین آموزش دیده اند و ۶۰۰ مرکز در تهران به تولید می پردازند که کلانشهرهای کشور به سامانه ۱۳۷ متصل شده است تا از ظرفیت های مشاوره کسب و کار، مشاغل خانگی، بازاریابی و فروش محصولات استفاده کنند.
احمدی صدر با اشاره به اجرای طرح «کریمه» برای زنان سرپرست خانوار و آسیب دیدگان اجتماعی، گفت: طرح ها و پیشنهاداتی که در کلانشهر تهران آزموده شده و رو به جلو رفته می تواند از ظرفیت نخبگان کلانشهرها نیز بهره مند شود تا توسعه یابد.