دیپلمات سابق ایران در روسیه بیان کرد: در دراز مدت اساساً این نوع تفکر حاکم بر مردم روسیه که خیلی علاقه به طولانی شدن جنگ ندارند، لاجرم دولت مردان و شخص پوتین را به این سمت خواهد برد که با نمایش دستاوردهای حداقلی به جنگ پایان دهد. این خیلی محتمل است.
اقتصادآنلاین – پرستو بهرامی راد؛ نعمت الله ایزدی، دیپلمات سابق ایران در روسیه در خصوص برخی تحلیلها در مورد کودتای نظامی گفت: کودتای نظامی را که نظامیان باید انجام دهند. واگنرها شبه نظامی و استخدامی هستند. آقای پوتین آنها را برای عملیاتهای جنگی استخدام کرده و بنابراین لفظ کودتای نظامی خیلی مفهوم ندارد.
وی در ادامه توضیح داد: ولی اینکه نافرمانی میکنند و یک شهر را گرفتهاند، ممکن است اعلام یک نوع جنگ داخلی کنند. اگر چه ظرفیت و توانایی آنها به اندازهای نیست که چنین کاری کنند. بحث این است که این شرایط قابل پیشبینی بود که در درازمدت آقای پوتین نمیتوانست انسجام لازم را بین همه نیروها ایجاد کند و این جنگ را به راحتی به سرانجام برساند. این نکته مهمی است که قبلاً هم عنوان شده بود.
ایزدی بیان کرد: البته اینگونه نیست که به سرعت کاری انجام شود. مهمترین ویژگی این شرایط این است که یک نوع دو دستگی جدی حداقل در حال شکل گیری است.
این دیپلمات در خصوص تحلیل برخی که پوتین با ایجاد این شرایط به دنبال پاکسازی مخالفین بوده، گفت: اگر بر مبنای یک تئوری توطئه فکر کنیم باید چنین تحلیلی دهیم. من خیلی به این تحلیل اعتقاد ندارم، چون بالاخره درگیر شدن در دو جبهه کار آسانی نیست. آقای پوتین اگر میخواست این کار را بکند، باید نیروهای نظامیاش را جایگزین میکرد.
در مورد علت این شرایط ایزدی اظهار داشت: بیشتر باید به طولانی شدن جنگ توجه داشت. مردم روسیه برای این شکل و حجم وسیع گرفتاریهای جنگ و درگیری آمادگی نداشتند. اگر در کوتاه مدت آقای پوتین میتوانست جنگ را به سرانجام برساند شاید سروصدایی هم ایجاد نمیشد و کار تمام میشد. ولی وقتی طولانی شد برای مردمی دشواری ایجاد کرد. مردم روسیه دنبال این بودند که شروع رابطه با کشورهای غربی داشته باشند و این ارتباط، رفاهی ایجاد کند. بنابراین قابل پیشبینی بود که به شرط طولانی شدن شرایط دوام نداشته باشد.
تاثیر شرایط داخل روسیه بر جنگ اوکراین را این دیپلمات اینگونه تفسیر کرد: اگر پوتین بتواند نیروهای جدید را جایگزین واگنرها کند، میتواند واگنرها را اصلا از صحنه جنگ اوکراین خارج کند که این از نظر من خیلی کار آسانی نیست. چون ارتش هم آمادگی برای این نوع جنگی که در اوکراین شایع و رایج است را ندارد. برنامه دراز مدت میتواند این باشد که ابتدا از صحنه آنها را به در کند یا اینکه به سمتی برود که رهبرانشان را از میدان به در کند و افراد جدیدی را جایگزین کند.
در ادامه توضیح داد: در نهایت شاید پوتین به بخشی از خواستههای واگنرها تن بدهد. شاید اگر واگنرها سر همین بحث برکناری وزیر دفاع جدی باشند، احتمالاً پوتین به این تن بدهد تا حداقل اوضاع از این بدتر نشود. واگنرها گروهی هستند که در جنگ بودند و جنگیدند و الان هم یک منطقهای را آزاد کردند. مبارزه با آنها خیلی کار آسانی از ناحیه دولت نیست. یعنی باید ارتش وارد میدان شود. از سوی دیگر باید جنگ را یک مقداری تعدیل کنند و این حتماً اثر جدی روی جنگ میگذارد. در هر حال تا پوتین نیروی جدید جایگزین کند، اوکراینیها از این فرصت استفاده خواهند کرد.
در نهایت ایزدی گفت: در کوتاه مدت نمیدانم این شرایط به سمت صلح میرود یا خیر. ولی در دراز مدت اساساً این نوع تفکر حاکم بر مردم روسیه که خیلی علاقه به طولانی شدن جنگ ندارند، لاجرم دولت مردان و شخص پوتین را به این سمت خواهد برد که با نمایش دستاوردهای حداقلی به جنگ پایان دهد. این خیلی محتمل است.