رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی اظهار داشت: محدودیتهای واردات و عدم ترخیص برنج باعث کمبود این محصول و افزایش قیمتها شده است. به طور کلی، هر کالایی که عرضه و تقاضای آن با یکدیگر تناسب نداشته باشد، موجب نوسانات قیمتی در بازار خواهد شد.
رضا کنگری با اشاره به وفور کالاها در بازار، اظهار داشت: با توجه به اینکه منبع تأمین شکر برای بنکداران مشخص است، مشکل بازار شکر نیز برطرف شده است. علیرغم اینکه قیمت مصوب هر کیلو شکر برای مصرفکننده ۴۲ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده، به دلیل مشخص بودن منبع تأمین، این کالا با قیمتی کمتر از نرخ مصوب عرضه میشود. این موضوع نشاندهنده ثبات بازار شکر است، در حالی که در ماههای اخیر قیمت هر کیلو شکر در خردهفروشیها بین ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان بوده است.
کنگری با اشاره به علل نوسان قیمت برنج افزود: اگر عرضه با تقاضا در حوزه برنج هم تراز نباشد، این چالش ها ادامه دارد، کمااینکه قیمت هرکیلو برنج پاکستانی طی ۲۰ روز اخیر از ۳۷ به ۵۵ هزارتومان و برنج هندی از ۴۵ به ۷۰ هزارتومان افزایش یافته است.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی ادامه داد: محدودیت واردات و عدم ترخیص برنج منجر به کمبود برنج و التهابات قیمت شده است و به طور کلی هرکالایی که عرضه و تقاضا با یکدیگر همخوانی نداشته باشد، منجر به نوسان قیمت در بازار می شود که در نهایت استمرار روند بازار برنج خارجی منجر به هجوم خرید افراد برای برنج ایرانی و مشکلات برهمخوردن بازار در این حوزه می شود.
کنگری گفت: مدیریت بازار عرضه و به عبارتی همخوانی عرضه و تقاضا تنها راهحل تنظیم بازار است، کمااینکه در شرایط کنونی زمزمه تغییر قیمت روغن شنیده می شود، اما با تغییر نرخ ارز واردات روغن، این امر اتفاق میافتد.
قیمت برنج در مهر ماه گران شد
برنج از مهمترین غلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان غذای اصلی وابسته هستند. ایران سالانه بیش از ۲ میلیون تن برنج تولید میکند که بیشترین برنج تولید شده مربوط به دو استان مازندران و گیلان است. تابستان آغاز فصل برداشت برنج است و در انواع مختلف برنج، این زمان برداشت متفاوت است و در نقاط متفاوت این بازه زمانی میتواند اختلاف یکی دو هفتهای داشته باشد.
طی ماههای گذشته یکی از مسائل و مشکلات موجود ممنوعیت واردات برنج خارجی به کشور و کمبود این برنج در عرصه بازار بود که به گفته کارشناسان می تواند موجب گرانی در کشور شود. از طرفی دیگر نیز حجم قابل توجهی برنج در گمرک پیش از شروع دوره ممنوعیت واردات برنج باقی مانده بود که اجازه وارد شدن به بازار را نداشت که بر اساس مصوبه شورای قیمتگذاری، در راستای حمایت از تولید داخل، در پایان ممنوعیت واردات برنج (۱۵ آبان) اولویت واردات برنج با واردکنندگانی است که در خرید حمایتی برنج تولید داخل مشارکت کنند.
به استناد مفاد قانون اصلاح تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی مصوب پنجم آبان ماه ۱۳۹۹ به شماره ۱۸۰/۶۷۸۲۶ به تاریخ ١٢ آذر ١٣٩٩ مجلس شورای اسلامی، شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی با تاکید بر به کارگیری رویکرد جایگزینی سیاست تضمینی به جای خرید تضمینی در جلسه مورخ۱۴۰۳/۰۷/۰۲ تصویب شد.
طبق مصوبه شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی درخصوص قیمت تضمینی انواع برنج برای سال زراعی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ قیمت برنج گروه یک (خزر، فجر و ارقام مشابه ) برای هر کیلوگرم ۷۵ هزار تومان با ملاحظات ۱۰ درصد شکستگی تعیین شده است.
همچنین قیمت برنج گروه دو (شیرودی، سازندگی و ارقام مشابه) برای هر کیلو گرم ۷۳ هزار تومان با ملاحظات ۱۰ درصد شکستگی تعیین شده است. ضمن اینکه قیمت برنج گروه سه (ندا، نعمت و ارقام مشابه )نیز برای هر کیلو گرم ۷۰ هزار تومان با ۱۰ درصد شکستگی لحاظ شده است. قیمت ارقام مشابه برنج در چهارچوب این تصویبنامه توسط وزارت جهاد کشاورزی تعیین و اعلام میشود.
قیمت ارقام مختلف برنج بر حسب درصد شکستگی دانه توسط وزارت جهاد کشاورزی با مشارکت سازمان برنامه و بودجه کشور تعیین میشود.
در این بخشنامه همچنین تأکید شده که وزارت کشاورزی موظف است واردات برنج و توزیع آن را به نحوی مدیریت کند که فروش برنج داخلی در فصل برداشت از سوی تولیدکنندگان داخلی با مشکلی مواجه نشود.
در راستای حمایت از تولید داخل، در پایان ممنوعیت واردات برنج (۱۵ آبان) اولویت واردات برنج با واردکنندگانی است که در خرید حمایتی برنج تولید داخل مشارکت کنند.
معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی مکلف است ساز و کار اجرایی بند( ۳) این مصوبه را با همکاری معاونت امور زراعت معاونت برنامهریزی و اقتصادی، شرکت بازرگانی دولتی ایران و انجمن و همچنین تشکلهای ذیربط با تاکید بر توسعه کشت قراردادی و تنظیم بازار داخلی برنج تهیه و به دبیرخانه شورای قیمت گذاری اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی ارسال کند. دستورالعمل مربوطه پس از تایید دبیرخانه از سوی رئیس شورا و وزیر جهاد کشاورزی ابلاغ میشود.
در اجرای ماده( ۳۳ )قانون برنامه ۵ ساله هفتم پیشرفت حمایت از کشاورزان متناسب یا میزان رعایت برنامه الگوی کشت ابلاغی توسط وزارت جهاد کشاورزی صورت میگیرد. همچنین انجام خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی منوط به داشتن بیمه محصول است.
به منظور بهبود شرایط کیفی خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی رعایت کامل استانداردهای مربوط ضروری است.
به استناد ماده (۶۱ )قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور و ماده (۳۶) آیین نامه اجرایی ورود، ساخت، فرمولاسیون و مصرف کودهای شیمیایی زیستی، آلی و سموم دفع آفات نباتی به منظور تولید محصولات سالم، خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی منوط به رعایت حد مجاز باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی است.
منبع:
باشگاه خبرنگاران جوان
گسترش نیوز
تجارت
قیمت برنج هندی وحشتناک بالا رفت | ممنوعیت واردات رفع می شود؟
اصناف
قیمت برنج هندی وحشتناک بالا رفت | ممنوعیت واردات رفع می شود؟
کدخبر:
۳۳۷۶۳۵
۱۴۰۳/۰۷/۲۱ ۱۷:۳۰:۰۰