به گزارش بازار به نقل از وزارت راه و شهرسازی، حوزه حمل و نقل هوایی با وجود اینکه در حمل و نقل کشور تنها ۳ درصد ایفای نقش میکند اما همواره با انتظارات و مطالبات بسیاری مواجه است و افت و خیزهای فراوانی را پشت سر گذاشته است.
در این گزارش با نگاه آماری به حوزه هوایی، رویکردها، برنامهها و اقدامات صورت گرفته در یک ماه اول سال تشریح میشود.
افزایش ظرفیت فضا، افزایش ضریب ایمنی، کاهش تأخیرات پروازی، یکطرفه سازی مسیرهای پرتردد بینالمللی عبوری مبتنی بر متدهای جدید ایکائو از جمله برنامههای یک ماه گذشته بود که به صورت مصداقی، عملی شدند. همچنین یکطرفهسازی مسیرهای ورودی به خروجی صورت گرفت از جمله در فرودگاههای مشهد و اهواز.
با توجه به تأکید مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی مبنی بر مردم پایه بودن و فناورانهتر شدن حمل ونقل، نوسازی ساختار فضای کشور، اصلاح راههای هوایی در فرودگاهها و فضای کشور و بازطراحی طرحهای پروازی ورود و خروج فرودگاه ها در دست اقدام قرار گرفت.
تکمیل و بهره برداری توسعه ترمینال و اپرون فرودگاهی بیش از ۳۶ هزار متر مربع
در این راستا بهره برداری از ترمینال و ساختمان جنبی فرودگاه گناباد مجموعا به مساحت ۲۰۵۰ متر مربع، توسعه ترمینال فرودگاه بیرجند به مساحت ۴۱۳۵ متر مربع، تکمیل ترمینال جدید فرودگاه سمنان به مساحت ۲۳۰۰ متر مربع، ترمینال بین المللی فرودگاه ایلام به مساحت ۵۸۰۰ متر مربع و توسعه اپرون فرودگاه بندر عباس به مساحت ۲۲ هزار متر مربع انجام شد.
تعمیر ۳۱ دستگاه موتور هواپیماها و بازگشت ۳ فروند هواپیمای ATR و یک فروند هواپیمای A۳۱۹ به چرخه عملیاتی
با برنامه ریزیافزایش ظرفیت مسافری فرودگاههای کشور به میزان ۵ میلیون نفر مسافر خارجی و۲۲ میلیون مسافر داخلی، تا پایان فروردینماه ۱۴۰۲، بهره برداری از ترمینال و ساختمان جنبی فرودگاه گناباد، توسعه و احداث ترمینال فرودگاه های بیرجند، ایلام، سمنان، مشهد و توسعه و بهسازی اپرون فرودگاه کرمانشاه و بهسازی باند ۲۹ چپ فرودگاه مهرآباد صورت گرفت.
در این میان جزئیات و دستاورد موارد یاد شده به شرح زیر است:
بهره برداری از ترمینال و ساختمان جنبی فرودگاه گناباد مجموعا به مساحت۲هزار و۵۰مترمربع (ترمینال: هزار و ۷۰۰ مترمربع و ساختمان جنبی: ۳۵۰مترمربع) با افزایش ظرفیت ۱۷۰ هزار مسافر در سال، بهسازی باند ۲۹ چپ فرودگاه مهرآباد با سطوح پروازی ۳۵۰ هزار مترمربع، توسعه و بهسازی اپرون فرودگاه کرمانشاه با سطوح پروازی ۱۴۸ هزار مترمربع و توسعه و بهسازی اپرون ۲۰ هزارمترمربع که فاز اول آن افتتاح شد.
توسعه ترمینال فرودگاه بیرجند نیز به مساحت ۴هزار و ۱۳۵ متر مربع با افزایش ظرفیت ۷۰۰ هزار مسافر در سال کلید خورده است که ترمینال آن به اتمام رسیده و محوطه سازی در مرحله برگزاری مناقصه است.
ترمینال بین المللی فرودگاه ایلام به مساحت ۵ هزار و ۸۰۰ متر مربع با افزایش ظرفیت ۳/۱ میلیون مسافر در سال که ترمینال به اتمام رسیده و محوطه سازی با پیشرفت ۸ درصدی در مرحله اجراست.
احداث ترمینال جدید فرودگاه سمنان به مساحت ۲۳۰۰ متر مربع با افزایش ظرفیت ۳۷۰ هزار مسافر در سال نیز انجام شده که قسمت ترمینال به اتمام رسیده و محوطه سازی در مرحله برگزاری مناقصه است.
توسعه ترمینال داخلی فرودگاه مشهد به میزان ۱۳ هزار متر مربع با افزایش ظرفیت ۲ میلیون مسافر در سال که درصد پیشرفت فیزیکی پروژه توسعه ترمینال فرودگاه مشهد ۸۴درصد افزایش یافته، تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۲ به بهره برداری میرسد.
حداکثرسازی ضریب ایمنی و امنیت در حوزه های هوانوردی و فرودگاهی
از دیگر اولویت های این حوزه تدوین نظامنامه ایمنی شرکت، تدوین برنامه پیاده سازی سامانه مدیریت ایمنی در فروگاه هاو ایجاد مرکز مدیریت عملیات ایمنی است که در این خصوص اقدامات مؤثری تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۲ انجام شد.
نظامنامه سیستم مدیریت ایمنی شرکت در ۱۲ بخش و ۱۰ شیوه نامه بهعنوان ضمیمه مطابق مقررات ملی فرودگاهی ابلاغی سازمان تدوین شد و با تاییدیه سازمان و شورای عالی ایمنی شرکت به امضا مدیر عامل محترم به کلیه ادارات کل ستادی مرتبط و فرودگاهها ابلاغ و اجرایی شد.
از مجموع ۸ فاز اصلی برنامه جامع پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی در فرودگاهها و ناوبری هوایی که در سال ۹۸ رسما تایید و ابلاغ شد، بیش از ۵۰% فاز ۴ اجرایی شده و بعضی از اجزاء فاز ۵ نیز پیاده شده است.
ساختارمندی و نظام مند شدن رویهها، سیاستگذاریها و تعیین سطوح پاسخگویی ایمنی برای نخستین بار بهصورت متمرکز در یک مجلد و قابلیت ارجاع به آن و بهبود مستمر سیستم ضمن بازنگری آن، جلوگیری از همپوشانی یا از قلم افتادگی وظایف مرتبط با پیاده سازی سیستم و قابلیت صرفه جویی در منابع با آگاهی نسبت به نیازهای سیستم و منابع موجود از دستاورد های این حوزه است.
حداکثرسازی تعداد پروازهای عبوری
رقابت پذیر کردن و اصلاح تعرفهها و تقویت سامانه های ناوبری و راههای هوایی نیز به جد دنبال شد.
انعقاد تفاهمنامه اعطای مشوقهای پروازی با گروه هواپیمایی لوفت هانزا و شرکت هواپیمایی اتحاد، تهیه شرح خدمات پروژه تدوین برنامه های مشوقهای پروازهای عبوری و انتخاب مشاور و همچنین
تهیه شرح خدمات پروژه تحلیل وضع موجود و ارائه راهکارهای افزایش درآمد پروازهای عبوری کشور بررسی شد و ضمن دریافت پیشنهادات دستورالعمل اجرایی مشوقهای عبوری با رعایت ضوابط و مقررات بینالمللی و الزامات قانونی تهیه شد، توسعه هدفمند بازار پروازهای عبوری و افزایش سهم بازار کشور از پروازهای عبوری صورت گرفت و رقابت پذیری شرکت و افزایش درآمدها محقق شد.