همکاری قزاقستان و آذربایجان برای توسعه مسیر ترانزیتی خزر - افق اقتصادی

همکاری قزاقستان و آذربایجان برای توسعه مسیر ترانزیتی خزر - افق اقتصادی
جمعه, ۲ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-22
کد خبر: 23669 |
تاریخ انتشار : ۱۸ تیر ۱۴۰۲ - ۸:۳۹ |
328 بازدید
۰
11
ارسال به دوستان
پ

اقتصاد ایران: نخست وزیران قزاقستان و آذربایجان در شهر «باکو» دیدار و بر گسترش همکاری در زمینه ترانزیتی در مسیر ترانس خزر تاکید کردند. به گزارش خبرگزاری اقتصادایران در آستانه، «علیخان اسماعیلوف» نخست وزر قزاقستان در ادامه سفر خود به آذربایجان با «علی اسداف» همتای آذری خود در شهر «باکو» دیدار و در مورد مسائل دو جانبه […]

همکاری قزاقستان و آذربایجان برای توسعه مسیر ترانزیتی خزر

اقتصاد ایران: نخست وزیران قزاقستان و آذربایجان در شهر «باکو» دیدار و بر گسترش همکاری در زمینه ترانزیتی در مسیر ترانس خزر تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران در آستانه، «علیخان اسماعیلوف» نخست وزر قزاقستان در ادامه سفر خود به آذربایجان با «علی اسداف» همتای آذری خود در شهر «باکو» دیدار و در مورد مسائل دو جانبه گفت‌وگو کردند.

در این دیدار مقامات ارشد دو کشور بر افزایش همکاریهای دوجانبه و منطقه ای تاکید و در ادامه اسنادی را امضا کردند که به تقویت همکاری در بخش حمل و نقل و لجستیک در زمینه دیجیتالی‌سازی  را فراهم می‌کند.

یکی از مهمترین اسناد توافقنامه ایجاد یک شرکت لجستیک واحد برای توسعه بیشتر مسیر  ترانزیت بین المللی ترانس خزر است.

این سند توسط نمایندگان قزاقستان و آذربایجان امضا شد و انتظار می رود در آینده نزدیک این توافق توسط طرف دیگر شرکت کننده گرجستان  امضا شود.

وظیفه اصلی این شرکت انجام حمل و نقل محموله بین چین و اروپا خواهد بود. حداکثر ساده سازی همه فرآیندها است.

در گذشته زمان تحویل کالا در مسیر چین به اروپا ۵۳ روز بود که امروز به ۱۸ تا ۲۳ روز کاهش یافته است. فعالیت های شرکت جدید در سال جاری زمان تحویل را به ۱۸ روز تضمینی و سپس به ۱۰ تا ۱۵ روز کاهش می دهد.

برای اجرای این طرح، جذب سرمایه گذاران بزرگ بین المللی برنامه ریزی شده است. تفاهم نامه همکاری در زمینه گسترش تعامل حمل و نقل و دیجیتالی شدن «کریدور میانی» بین وزارت صنعت قزاقستان و وزارت توسعه دیجیتال و حمل و نقل آذربایجان امضا شد.

مذاکرات مقامات قزاقستان و آذربایجان برای اجرای کریدور ترانس خزر در حالی است که زیرساخت‌های لازم برای ترانزیت کالا و انرژی در این منطقه وجود ندارد تا بتواند در آینده نزدیک این مسیر را به مسیر ترانزیتی قوی تبدیل کند.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید