جزئیات آغاز اعطای ۲.۷ میلیون واحد مسکونی در کشور را در سایت نبض بازار بخوانید.
به گزارش نبض بازار، برای این پروژهها تاکنون ۴۰۰ هزار میلیارد تومان شامل ۲۳۴ همت آورده متقاضیان، ۱۳۷ همت منابع بانکی و ۳۰ همت منابع صندوق ملی مسکن و سایر سازمان های همکار از جمله سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت عمران شهرهای جدید، بنیاد مسکن و شرکت بازآفرینی شهری ایران تامین شده است.
وی با بیان اینکه هر سایت مسکن که بهره برداری می شود به سیستم آب و فاضلاب است، افزود: برای اداره هزینههای ساخت مسکن و تورم تحمیلی ۲۰۰۰ همت صرف خرید فولاد شده است. از سوی دیگر برای آسانسورهای بخشی از واحدهای مسکن مهر ۷۹۰ میلیارد تومان از محل منابع صندوق ملی مسکن پرداخت شده است. همچنین یک همت بابت قرض الحسنه اقشار کم درآمد پرداخت شده است.
وی یادآور شد: این مبلغ برای پروژه های با پیشرفت بالای ۷۰ درصد هزینه شده است.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن از خرید فولاد و سیمان برای مدیریت افزایش تورم واحدهای نهضت ملی مسکن یاد کرد و گفت: سال قبل خرید فولاد عملیاتی شد و امسال نیز خرید سیمان انجام می شود. تاثیر این دو نهاده ساختمانی در تورم ساخت و ساز حدود ۷۰ درصد است.
اسماعیلی از امضای ۲۸۰ همت قرارداد تسهیلات نهضت ملی مسکن برای ۸۰۰ هزار واحد خبر داد و افزود: تاکنون ۱۴۰ همت وام برای این پروژه ها پرداخت شده است.
وی با اشاره به نیاز ۱۰۰۰ همت منابع مالی برای ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن خبر داد و گریزی به سامانه خودنویس زود و اضافه کرد: تمام منابع مالی مورد نیاز این سامانه را صندوق ملی مسکن تامین کرده تا قراردادهای بین موجر و مستأجر رایگان شود.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن در پاسخ به پرسش مبنی بر قیمت تمام شده ساخت هر مترمربع واحدهای نهضت ملی مسکن و چرایی افزایش سقف وام این طرح به ۸۰۰ میلیون تومان،گفت: قیمت تمام شده پروژههایی که امروز به اتمام رسیده بسته به شهرهای مختلف بین ۸ تا ۱۱ میلیون تومان است که با احتساب وام ۵۵۰ میلیون تومانی ساخت یک واحد حدود یک میلیارد تومان هزینه دارد.
مهدیار اسماعیلی ادامه داد: آورده متقاضیان گروه های حمایتی با توجه به پرداخت وام قرضالحسنه از سوی دولت، بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان خواهد بود.
وی درعین حال افزود: برای پروژههایی که امروز آغاز شده و قرار است در سال جاری و سال آینده تکمیل شود با توجه به تورم، رقم تسهیلات را افزایش دادیم. این کار با دو هدف جبران بخشی از تورم فرآیند ساخت و کاهش آورده متقاضیان عملیاتی شد. در واقع هدف ما از این کار بهبود شرایط مردم در نهضت ملی مسکن بوده است.
وی بیان کرد: در رابطه با قیمت تمام شده ساخت واحدهایی که به تازگی شروع شده نیز معاونت مسکن و ساختمان باید عدد دقیق ا اعلام کند.
به گفته وی، با افزایش سقف وام نهضت ملی مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان حدود ۳۰ درصد به اقساط ماهانه بازپرداخت تسهیلات افزوده می شود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کردستان با اشاره به اینکه ۱۲ هزار متقاضی روستایی در استان وجود دارد که پراکنده و در ۵۰۰ تا ۶۰۰ روستایی حضور دارند، اظهار کرد: برای ایجاد انگیزه زمین ۵۰۰ متری به صورت یک طبقه و ویلایی در اختیار آنان قرار میگیرد.
سعید رسولی در جلسه شورای برنامهریزی استان در محل سالن شهدای گمنام استانداری کردستان برگزار شد، درباره الحاق پهنههای روستایی، اظهار داشت: یکی از اهداف مهم دولت سیزدهم تامین اراضی روستایی برای اجرای طرح مسکن ملی بود.
وی با اشاره به اینکه یکی از فعالیتها واگذاری اراضی روستایی به متقاضیان است، خاطرنشان کرد: برای واگذاری زمین رایگان نهضت مسکن ملی اشتعلامی گرفته نمیشود اما برای تایید فرد متقاضی اینکه فرد روستایی هست یا خیر، استعلام گرفته شده تا مورد هجمه روستائیان قرار نگیرد.
رسولی عنوان کرد: بهخاطر تسهیل در امورات، اگر بخشداری پاسخ استعلام و متقاضیان را بدهد، کفایت میکند.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کردستان با اشاره به اینکه ۱۲ هزار متقاضی روستایی در استان وجود دارد که پراکنده و در ۵۰۰ تا ۶۰۰ روستایی حضور دارند، اظهار کرد: برای ایجاد انگیزه زمین ۵۰۰ متری به صورت یک طبقه و ویلایی در اختیار آنان قرار میگیرد.
جعفر توان، فرماندار سقز نیز با ایراد گرفتن اختصاص این میزان اراضی منابع ملی به طرح مسکن روستایی که بخشی از آن در ۵ روستای شهرستان است، تصریح کرد: برای اختصاص این اراضی، استعلامات منوط به تاییدیه شورا و دهیار نشود چراکه آنان موافقت نمیکنند و در قبال این کار از فرمانداری خدمات میخواهند.
اهدای زمین رایگان به اقشار کم درآمد
زمین رایگان با اجاره ۹۹ ساله در اختیار افرادی قرار خواهد گرفت که در روستاها ساکن شوند. بدین ترتیب تا پایان دولت به ۲ میلیون متقاضی در شهرها و روستاها زمین داده میشود تأمین مسکن به عنوان یک حق اساسی و یک تکلیف قانون اساسی در نظر گرفته میشود. وعدههای دولت سیزدهم برای ساخت
تأمین مسکن به عنوان یک حق اساسی و یک تکلیف قانون اساسی در نظر گرفته میشود. وعدههای دولت سیزدهم برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال، یک گام قابل توجه در راستای حل بحران مسکن در کشور بود. با این حال، موفقیت این طرح به وابسته بودن به اولویتهای دولت آینده در اعطای تسهیلات ساخت مسکن به مردم و اصلاح نظام بانکی برای تسهیل در ساخت و ساز مسکن برای افراد میباشد.
مسئله ساخت مسکن نباید به ابزاری سیاسی بدیل شود و نیاز به ساخت مسکن و قوانین مرتبط با حوزه ساخت مسکن به وضوح مشخص است. اهمیت راهبردی حل معضل مسکن از طریق افزایش عرضه زمین و اعطای تسهیلات ساخت مسکن به مردم در قانون اساسی و قانون برنامه هفتم توسعه و قانون جهش تولید مسکن به وضوح مشخص گردیده است و هر دولتی که بر سر کار بیاید باید علاوه بر تسهیل مسیر ساخت مسکن برای مردم، عرضه زمین دولتی و پیگیری پرداخت تسهیلات ساخت مسکن را در اولویت کاری خود قرار دهد.
مسئله کمبود مسکن در ایران موضوعی مبرم است که میلیونها نفر را تحت تأثیر قرار میدهد که نیاز مبرمی به سقف بالای سر خود دارند. کشور با کمبود شدید مسکن مواجه بوده است که منجر به افزایش چشمگیر قیمت مسکن و اجاره بها شده است. این امر برای بسیاری از مردم به ویژه خانوادههای کم درآمد و زوجهای جوانی که در حال تشکیل خانواده هستند، دشوار است.
از طرفی نیز تأمین مسکن یک حق اساسی و یک تکلیف قانون اساسی در ایران است. دولت سیزدهم ایران که در سال ۱۴۰۰ انتخاب شد، با ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال، قول قابل توجهی برای رفع بحران مسکن در کشور داد. این وعده در راستای اهمیت راهبردی حل معضل مسکن که در قانون اساسی و قانون برنامه هفتم توسعه و قانون جهشهای تولید مسکن به صراحت بیان شده است؛ داده شد.
وعده دولت سیزدهم، برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال گامی قابل توجه در راستای رفع بحران مسکن در کشور بود. برنامه دولت این بود که با در اختیار قرار دادن زمین کافی برای توسعه مسکن و ارائه تسهیلات به مردم، مشارکت مردم در ساخت مسکن را تسهیل کند. اما مانع اصلی تحقق ساخت مسکن، پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به وسیله شبکه بانکی بوده است. شبکه بانکی در اعطای تسهیلات لازم برای مسکن مهر، همکاری لازم را نداشته است و همین امر موجب تأخیر قابل توجهی در ساخت واحدهای مسکونی جدید شده است.
برای ادامه دغدغه ساخت مسکن و کمک به مردم برای تأمین مسکن خود، دولت آینده باید تأمین زمین به مردم برای ساخت مسکن یک طبقه را در اولویت قرار دهد. این مهم است زیرا به مردم این امکان را میدهد که صاحب خانههای خود شوند و احساس امنیت و ثبات داشته باشند.
همچنین دولت آینده باید مشکل همکاری نداشتن شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن را نیز حل کند. این امر با اصلاح نظام بانکی و در دسترستر و مقرون به صرفهتر کردن آن برای مردم برای خرید مسکن قابل انجام است. راههای مختلفی وجود دارد که میتوان شبکه بانکی را اصلاح کرد تا ساخت و ساز مسکن برای مردم قابل دسترستر و مقرون به صرفهتر شود. یکی از این گزینهها افزایش تخصیص اعتبار به بخش مسکن است. این امر میتواند با افزایش سهم وام ساخت مسکن، در کل سبد وام دهی نظام بانکی انجام شود.
طبق جدیدترین آمار وزارت راه و شهرسازی تا بهمن امسال دو میلیون و ۲۴۴ هزار واحد نهضت ملی مسکن در کشور در حال ساخت است که این واحدها بهصورت انبوهسازی یا خودمالکی است. آمار ساخت و سازها نشان میدهد از این تعداد مسکن ۶۶۴ هزار واحد بهصورت انبوهسازی است و بنابراین حدود سه چهارم واحدها توسط خود مردم ساخته میشود. در واحدهای خود مالکی نهضت ملی مسکن، زمین یا تسهیلات آن توسط دولت تأمین شده است.
بنابراین گزارش، برنامه دولت این است که تا پایان امسال یک میلیون متقاضی نهضت ملی مسکن در شهرها و روستاها زمین دریافت کنند و این تعداد تا سال ۱۴۰۴ به دو میلیون نفر برسد یعنی نصف واحدهای نهضت ملی مسکن بهصورت واگذاری زمین و شخصیسازی خواهد بود. مهمترین طرح واگذاری زمین مربوط به روستاها است که متقاضیان ساکن در روستاها که مسکن ندارند یا متقاضیانی که قصد مهاجرت از شهر به روستا را دارند، زمین دریافت میکنند.
در این طرح ۵۰۰ هزار نفر تا پایان امسال زمین میگیرند. این طرح در استانهایی که ظرفیت روستاهای واقع در آنجا برای تأمین زمین خالی است، شروع شده است. علاوه بر روستاها، ۵۰۰ هزار متقاضی شهری نیز تا پایان امسال زمین دریافت میکنند. علاوه بر زمین، تسهیلات شهری و روستایی ساخت بر اساس برنامه نهضت ملی مسکن به دریافت کنندگان زمین پرداخت میشود.
از طرحهای مهم واگذاری زمین شهری، واگذاری زمین بهصورت اجاره ۹۹ ساله است. سهمیه استانها برای واگذاری زمین به ۵۰۰ هزار متقاضی شهری نهضت ملی مسکن تعیین شده و این تعداد تا پایان سال زمین دریافت میکنند.
ابوالفضل نوروزی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: طبق برنامهریزیای که صورت گرفته و در راستای مهاجرت معکوس، برنامهریزی برای واگذاری اراضی در روستاها در دستور کار قرار گرفته است به طوری که اگر متقاضیان در روستاها ساکن شوند، زمین رایگان در اختیار آنها قرار میگیرد.
نوروزی گفت: زمین رایگان با اجاره ۹۹ ساله در اختیار افرادی قرار خواهد گرفت که در روستاها ساکن شوند. بدین ترتیب تا پایان دولت به ۲ میلیون متقاضی در شهرها و روستاها زمین داده میشود.
منبع: ایسنا