با وجود اختصاص بودجه حمایتی به صندوقهای بازنشستگی تامین اجتماعی سهم مستقیمی از اعتبارات متناسبسازی حقوق بازنشستگان دریافت نمیکند.
به گزارش نبض بازار،بودجه سال ۱۴۰۳ در حالی برای صندوقهای بازنشستگی مبلغ قابل توجهی اختصاص داده که سهم سازمان تامین اجتماعی از این اعتبارات ناامید کننده است. بررسی جزئیات لایحه بودجه نشان میدهد که برخلاف سایر صندوقهای بازنشستگی دولتی تامین اجتماعی به جز دریافت بخشی از بدهیهای خود از دولت، هیچ سهمی از منابع در نظر گرفته شده برای متناسبسازی حقوق نخواهد داشت.این موضوع نگرانیهایی را برای بازنشستگان تحت پوشش این سازمان ایجاد کرده است چرا که عدم افزایش متناسب با نرخ تورم قدرت خرید آنها را به طور قابل توجهی کاهش خواهد داد.در ادامه این گزارش به بررسی جزئیات بودجه ۱۴۰۳ در بخش مربوط به صندوقهای بازنشستگی و سهم هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
دولت در حمایت از صندوقهای بازنشستگی در بودجه ۱۴۰۳ مبلغ ۴۵۳ هزارمیلیارد تومان اختصاص داد که ۲۵۶.۵ هزارمیلیارد تومان آن به صندوق بازنشستگی کشوری اختصاص دارد و ۳۲ هزارمیلیارد تومان از این منابع برای کمک به صندوق تامین اجتماعی نیروهای مسلح در نظر گرفته شده؛ ضمناً ۱۴.۳ هزار میلیارد تومان بابت صندوق بازنشستگی فولاد و وزارت اطلاعات تعیین شده است.
در عین حال در لایحه دولت ۵۰ هزار میلیارد تومان کمک به متناسبسازی حقوق بازنشستگان ۳ صندوق کشوری لشکری و فولاد از محل مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است.
دولت مبلغ ۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای تادیه بدهی قطعی حسابرسی شده خود به سازمان تامین اجتماعی و متناسبسازی حقوق و نیز حفظ قدرت خرید بازنشستگان تأمین اجتماعی اختصاص داده است و این تنها اعتباریست که برای این صندوق مادر در نظر گرفته شده است.
بازنشستگان از دولت انتظار دارند که به مطالبات آنها توجه کند و برای حل مشکلاتشان اقدامات موثری انجام دهد.
در ادامه به برخی از مهمترین چالشهای پیش روی صندوقهای بازنشستگی اشاره میکنیم:
کمبود منابع: به دلیل نرخ بالای بیکاری و فرارهای مالیاتی، منابع ورودی به صندوقهای بازنشستگی به اندازه کافی نیست.
سوءمدیریت: در بسیاری از صندوقهای بازنشستگی، سوءمدیریت و فساد مالی وجود دارد که باعث هدر رفتن منابع میشود.
ناترازی: تعداد بازنشستگان در حال افزایش است، در حالی که تعداد افراد شاغل در حال کاهش است. این موضوع باعث ناترازی در صندوقهای بازنشستگی شده است.
افزایش سن بازنشستگی: دولت به دنبال افزایش سن بازنشستگی برای جبران کمبود منابع صندوقهای بازنشستگی است. این موضوع با مخالفت بسیاری از کارگران و بازنشستگان روبرو شده است.
حل مشکلات صندوقهای بازنشستگی نیازمند عزم ملی و همکاری همه دستگاهها است. دولت، مجلس، کارفرمایان و کارگران باید با هم متحد شوند و برای حل این مشکل راهکارهای مناسبی ارائه کنند.
در غیر این صورت در آینده شاهد بحرانهای جدی در این حوزه خواهیم بود که تبعات آن برای کل جامعه خواهد بود.
منبع:ایلنا