آخرین وضعیت طرح رتبه بندی معلمان در ۱ مهر ۱۴۰۲ را در ادامه این مطلب بخوانید.
به گزارش نبض بازار،از یک سو مجلسی ها بر حمایت از معلمان اصرار دارند از سوی دیگر اما شاهد هستیم که دولت به لحاظ تامین منابع پرداختی به معلمان هم دچار مشکل است. برخی نمایندگان مجلس اما اعتقاد دارند که دولت باید به درستی مصوبه یکسان سازی و همچنین رتبه بندی معلمان را اجرایی کند.
طرح و تدوین رتبهبندی معلمان از سال ۱۳۹۰ توسط آموزش و پرورش صورت گرفته است. رتبه بندی معلمان یکی از طرحهایی است که در راستای ارتقای شایستگی حرفهای معلمان در نظر گرفته شده است و اهداف مختلفی را دنبال میکند. بر اساس این لایحه در طرح رتبه بندی معلمان آنها را در چهار گروه طبقه بندی کرده و دستمزد آنها بر همین اساس تعیین میشود. در رتبه بندی معلمان با توجه به بودجهی موجود مبلغ حقوق معلمان افزایش پیدا میکند.
رئیس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش گفت: رتبههای جدید ۶۳ هزار معلم شاغل و ۵۶ هزار معلم بازنشسته صادر شد، همچنین تا نیمههای مهر به طور کامل فرآیند صدور رتبههای جدید به اتمام میرسد.
احکام جدید معلمانی که به نتیجه رتبهبندی خودمعترض و اعتراض آنها وارد بود و ارتقاء رتبه داشتند در حال صدور است.
معلمان برای اطلاع از نتیجه رتبهبندی خود با مراجعه به سامانه www.my.medu.ir در قسمت حکم شاغلین میتوانند احکام اصلاحیه رتبه صادر شده را ملاحظه کنند.
تأییدیه برخی رتبههای ۴ از طریق امور اداری شهرستانها دریافت و احکام مربوطه صادر یا در حال صدور است و در طی روزهای آینده نیز تأییدیه رتبههای ۵ ارسال خواهد شد.
در همین ارتباط عادل خالقی؛ رئیس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش درباره صدور احکام رتبهبندی معلمان بعد از ثبت اعتراضات گفت: صدور احکام جدید رتبهبندی معلمان آغاز شده است و برای مواردی که تا به امروز در هیئت ممیزه مرکزی بررسی شد، احکام صادر شد.
وی افزود: در این مرحله، رتبههای جدید ۶۳ هزار معلم شاغل و ۵۶ هزار معلم بازنشسته را تأیید کردیم و صدور احکام آنها توسط مناطق آموزش و پرورش انجام خواهد شد، همچنین تا نیمههای مهر به طور کامل فرآیند صدور رتبههای جدید به اتمام میرسد.
رئیس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و امور اداری درباره معلمان فاقد رتبه گفت: تعداد معلمان فاقد رتبه بعد از بررسی اعتراضات کاهش داشته و هم اکنون تعداد آنها اندک است. برخی که همچنان رتبهای ندارند به دلیل مشکل در مدارک آنهاست و وضعیت معلمانی که در بارگذاری مدارک دچار مشکل شدند را مجدد بررسی خواهیم کرد؛ به عنوان مثال، برخی معلمان با مدرک دکترا و ۲۸ سال سابقه کار، رتبه یک کسب کردهاند که این قبیل از افراد به صورت حضوری برای بررسی دعوت میشوند.
به گفته خالقی، به طور میانگین ۶۵ درصد معلمان در مرحله بررسی اعتراضات یک رتبه ارتقا داشتند همچنین بازنگری آییننامه رتبهبندی معلمان از مهر آغاز میشود و دستخوش تغییرات خواهد شد.
در این قانون رتبههای آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشیار معلم و استاد معلم پیشبینی شده است؛ هر معلم برای کسب رتبه آموزشیار معلم باید ۴۶۰ امتیاز، مربی معلم ۵۳۰ امتیاز، استادیار معلم ۶۰۰ امتیاز، دانشیار معلم ۷۵۰ امتیاز و استاد معلم ۹۰۰ امتیاز کسب کند.
بنا بر اعلام معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس کشور، نظام رتبهبندی صرفا برای آن دسته از کارکنانی که بدوا به صورت «معلم» جذب آموزش و پرورش شدهاند و اکنون در قسمت اداری مشغول خدمت هستند، قابل اجرا است. بر اساس تبصره ذیل ماده ۴ قانون نظام رتبه بندی معلمان، کادر اداری وزارت آموزش و پرورش که برای خدمت معلمی استخدام شده اند نیز مشمول نظام رتبه بندی معلمان میشوند.
کادر اداری وزارت آموزش و پرورش که برای خدمت معلمی استخدام شده اند نیز مشمول نظام رتبه بندی معلمان میشوند
با این وجود علیرغم گذشت حدود دو سال از تصویب این قانون و اجرای آن برای معلمان، هنوز در مسیر رتبه بندی کادر اداری از جمله کارشناسان سازمان نوسازی مدارس که بدوا “معلم” استخدام شده بودند مشکلاتی وجود داشت و این کارکنان آموزش و پرورش مشمول نظام رتبه بندی نشده بودند.
روز گذشته دیوان محاسبات کشور اعلام کرد که بر اساس نظریه شورای حقوقی و ستاد مشاوره فنی و حقوقی این نهاد نظارتی در خصوص «تسری فوق العاده موضوع قانون نظام رتبه بندی معلمان به کارکنان سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور»، قانون نظام رتبه بندی معلمان مصوب ۱۴۰۰ و تبصره (۱) ماده (۳) آیین نامه اجرایی قانون مذکور و بند (۱) اصلاحیه مورخ سال ۱۴۰۱ برای کارکنان کادر اداری وزارت آموزش و پرورش نیز قابل اجراست.
در همین راستا صفرعلی یازرلو – معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس کشور تاکید کرد که نظام رتبه بندی صرفا برای آن دسته از کارکنانی که بدوا به صورت “معلم” جذب آموزش و پرورش شدهاند و اکنون در قسمت اداری مشغول خدمت هستند و نه تمامی کادر اداری، قابل اجرا است.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس کشور اعلام کرد: برخی از کارکنان سازمان نوسازی همانند کارکنان آموزش و پرورش، بدوا به صورت معلم استخدام آموزش و پرورش شدهاند و پس از آن برابر با بخشنامه ۲۳۰ به بخش اداری منتقل شدهاند و در پستهای کارشناسی مشغول به کار هستند.
یازرلو تصریح کرد: طبق آیین نامه اجرایی رتبه بندی معلمان این نوع معلمان که در آموزش و پرورش و سازمانهای وابسته مشغول خدمت هستند، مشمول نظام رتبهبندی میشوند، اما در اجرا برای کارکنان سازمان نوسازی و سایر سازمانهای وابسته موانعی ایجاد شده بود و بعضا تفسیر میکردند که این نوع معلمان شامل رتبهبندی نمیشوند.
وی توضیح داد: در حال حاضر این مساله با ورود دیوان محاسبات و شورای حقوقی آن حل شده است و روز گذشته اعلام کردند که کارکنان سازمانهای وابسته که بدوا معلم استخدام شدهاند، ورود آنها به آموزش و پرورش با سمت معلمی بوده است الان در پستهای کارشناسی مشغول خدمت هستند نیز مشمول رتبهبندی میشوند.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس کشور با بیان اینکه در آینده نزدیک احکام این افراد صادر میشود، ادامه داد: احکام نیز به زودی صادر میشود. همکاران در مرحله ارزیابی برای مشخص کردن رتبهها هستند تا متناسب با رتبهها احکام صادر شود. وقتی رتبه همکاران تعیین شود برای صدور احکام اقدام میشود.
وی در پاسخ به این سوال که معوقات این کارکنان چه میشود؟، افزود: مسائل مالی را باید پیگیری و حل کنیم و نهایتا نتیجه را ابلاغ خواهیم کرد.
صلاحیتهای معلم چه میباشد؟
قانون نظام رتبه بندی معلمان همانطور که گفته شد، برای بهبود کیفیت نظام آموزشی شکل گرفته است. در این زمینه معلمان لازم است وضعیت شغلی خود را در چند زمینه بهبود دهند تا بتوانند به شایستگیهای حرفهای و مهارتی بیشتری دست یابند. این مساله باعث میشود تا درجه آنها مطابق این طرح بهبود یافته و به شکل افزایش حقوق تاثیر خود را بر این روند نشان دهد. گفتنی است این رتبه بندی در بردارنده پنج سطح مختلف است که مبنای حقوق پرداختی را تشکیل میدهد.
سامانه رتبه بندی معلمان
سامانه رتبه بندی معلمان rtb.medu.ir از مورخه بیست و شش مرداد سال چهارصد و یک شروع به کار کرده است. سامانه رتبه بندی معلمان با هدف عملیاتی کردن طرح مورد نظر و با نیت ارتقاء کیفیت نظام آموزشی در خدمت معلمین گرامی میباشد. جهت ثبت نام در این وب سایت، نخست لازم است وارد آن شده و بعد فرمهای مربوط به شایستگی خود را تکمیل کنید. خوب است یادآوری کنیم، ایجاد طرح رتبه بندی مسالهای بود که سالها فرهنگیان کشور در پی به دست آوردن آن بوده اند. اما به دلایل موانع و مشکلاتی که بر سر راه تحقق این طرح وجود داشت، این قانون تا سالها مورد اجرا قرار نگرفت. در دولت سیزدهم که با وعده اجرایی شدن این طرح به روی کار آمد، تمامی موانع و مشکلات نظام رتبه بندی معلمان برچیده شد و در حال حاضر این قانون در حال اجرا است و میتواند به صورت غیر مستقیم بر کیفیت نظام آموزشی کشور و میزان حقوق فرهنگیان تاثیر مطلوبی بگذارد.