در سایه بحران ارزی و ناترازی بودجه، دولت تصمیم به حذف ارز ترجیحی واردات گوشت قرمز گرفته؛ تصمیمی که به معنای گرانتر شدن کالایی است که همین حالا هم برای طبقه کارگر و حقوقبگیران، کالایی لوکس محسوب میشود. حالا دیگر حتی «نیم کیلو گوشت در ماه» هم ممکن است از سفره بسیاری از خانوادهها پر بکشد.
جدال ناموفق دولت با ناترازی های اقتصادی، حالا به سفره مردم هم رسیده است. بعد از قطع ارز ترجیحی داروها، تجهیزات پزشکی و گروهی از کالاهای خوراکی، حالا صحبت از حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز هم مطرح شده است.
این در حالی است که قیمت گوشت قرمز در بازار به حدود یک میلیون تومان درآمده و به کالایی بسیار گرانقیمت و حتی تجملی تبدیل شده است. در صورت حذف ارز ترجیحی و خروج گوشت وارداتی ارزانتر از بازار، قیمت گوشت نجومی خواهد شد و این کالای پروتئینی ضروری به طور کامل از سفره مردم پاک خواهد شد.
زمزمههایی از حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز
طبق گزارشهای اخیر، سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده که واردات گوشت قرمز دیگر شامل ارز ترجیحی نخواهد بود. این خبر با واکنش وزارت جهاد کشاورزی همراه بوده و این وزارتخانه این تصمیم را عامل گرانتر شدن گوشت قرمز دانسته است.
اما مقامات دولتی درباره این موضوع اظهارنظرهای متضادی داشتهاند. غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، گفته است: «قیمت گوشت یک میلیون تومان نیست… ما فقط ۸ درصد گوشت کشور را با ارز ترجیحی وارد میکردیم.»
اما آمارهای گمرکی نشان میدهد که در سال گذشته، ۲۲۹ هزار تن گوشت قرمز با ارز ترجیحی وارد شده که معادل حدود ۲۰ درصد کل مصرف داخلی است — نه ۸ درصد!
واقعیت تلخ قیمت گوشت در بازار
آخرین آمارهای موجود از قیمتهای گوشت در بازار (۲۷ اردیبهشت) نشان میدهد:
- سردست گوسفندی: یک میلیون و ۵۴۰ هزار تومان
- ران گوسفندی ممتاز: یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان
- گوشت خورشتی گوسفندی: یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان
این در حالی است که حداقل دستمزد روزانه کارگران ۳۴۶ هزار تومان است. یعنی با تمام حقوق یک روز کار، یک کارگر فقط ۳۰۰ گرم گوشت میتواند بخرد!
گرانی بیشتر؛ حذف گوشت از سفره مردم
با خارج شدن سهم ۲۰ درصدی گوشت وارداتی ارزانتر از بازار، قیمت گوشت قرمز به شدت بالا خواهد رفت. این گرانی عملاً سفره مردم، به خصوص طبقه کارگر، را از گوشت خالی خواهد کرد.
سرانه مصرف گوشت در ایران، یکپنجم سرانه مصرف کشورهای منطقه است. گرانی بیشتر، این عدد را به سمت صفر حرکت خواهد داد — به خصوص برای بیش از ۷۰ درصد جمعیت که حقوق و مزد میگیرند.
انتقاد کارگران: بار مشکلات بر دوش مردم است
فرامرز توفیقی، فعال کارگری، درباره این تصمیم دولت انتقاد کرد و گفت: «بیتدبیریها و سوءمدیریتها، بار تمام مشکلات را بر دوش مردم انداخته است. فکر میکنند قشر مزدبگیر همیشه همه چیز را تحمل میکند.»
او افزود: «تراز بودجهای منفی است، رشد اقتصادی هم منفی خواهد بود. حالا مردم باید هزینه این فاجعه را بدهند؟ استدلالشان این است: چون دلار نداریم، ارز ترجیحی گوشت را قطع میکنیم. خب این یعنی شریان حیات مردم را به بازی گرفتهاند.»
مقایسه تلخ با دنیا
در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، با پول یک ساعت کار میتوان یک کیلو گوشت خرید. اما در ایران، با ۸ ساعت کار سخت و سنگین ، فقط ۳۰۰ گرم گوشت خریداری میشود.این اختلاف، نه تنها نشانهای از گرانی داخلی است، بلکه عدم عدالت اجتماعی و نابرابری حقوق کارگران را هم برجسته میکند.