سریال پایتخت ۷ با هر ثانیه تبلیغ ۳۲۷ میلیون تومانی، درآمدی چند هزار میلیارد تومانی برای صداوسیما رقم زده است.

پخش فصل هفتم “پایتخت” پس از ۳ سال توقیف، نه فقط یک پیروزی برای هواداران این سریال، بلکه اعترافی غیرمستقیم از سوی مدیریت صداوسیما بود که مسیر اشتباه خود را اصلاح کرد.
جبلی، رئیس صداوسیما بالاخره به اشتباه توقیف سریال پایتخت پی برد و در برابر خواست مردم تسلیم شد. پخش این مجموعه تلویزیونی بعد از ۳ سال توقیف نشان داد که مدیران رسانه ملی راه را خطا میرفتند.
حال که فصل هفتم سریال پایتخت تمام شد، پیمان جبلی رئیس صداوسیما در حاشیه جلسه هئیت دولت روز چهارشنبه ۲۷ فروردین ماه ۱۴۰۴ ضمن اشاره به موفقیت سریال پایتخت ۷ و تشکر از سازندگان آن توضیحاتی داد که قابل تامل است.
جبلی گفت: «تلاش کردیم از فرصت همزمانی ماه رمضان با تعطیلات سال جدید به خوبی استفاده کنیم و ارزیابی از مخاطبان نیز نشان میدهد نتیجه در مجموع رضایتبخش بوده است.عزم صداوسیما این است برای ساخت آثار جذاب، فاخر و مخاطبپسند، از هنرمندانی که علاقه به استفاده از ظرفیت صداوسیما داشته باشند، بهرهبرداری کند. سریال پایتخت نشان داد صداوسیما این ظرفیت را دارد که مخاطبان را از اقصی نقاط کشور پای تلویزیون بنشاند.
نکته قابل تامل این است که از ۷ مهر ۱۴۰۰ که پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما شده است تا به امروز از هر لحاظ بخواهیم در نظر بگیریم بدون شک تولید و پخش سریال پایتخت ۷ بزرگترین اتفاق دوره مدیریت او محسوب میشود.
نکته دیگر این است که فصل ششم سریال پایتخت در سال ۱۳۹۹ پخش شد آن هم در دو بخش، ۱۵ قسمت آن از اول تا پانزدهم فروردین و ۲ قسمت نهایی هم در ۲۹ و ۳۰ اسفند. سال ۱۴۰۰ با آمدن جبلی و تیم او با همراهی وحید جلیلی اتفاقا تولید این سریال را متوقف کردند و با اتخاذ سیاستهای جدیدی چون سلبریتیزدایی و تغییر مسیر تلویزیون و … کاملا رویه جدیدی را در پیش گرفتند که نهایتا به شکاف بزرگ میان مخاطب و تلویزیون منجر شد.
حال که امروز جبلی درباره «عزم صداوسیما برای ساخت آثار جذاب، فاخر و مخاطبپسند» حرف میزند همان نکتهای است که در ۳ سال شروع به کار او بارها از طرف منتقدین و کارشناسان فرهنگ و هنر مطرح شد و به او همفکرانش بارها گوشزد شد که این رویه شما نابودگر و اتلاف وقت و سرمایه بیت المال است، ولی گویا تازه متوجه موقعیت خود و پتانسیل موجود در تلویزیون شدهاند.
به روایت آماری که در همین مدت خود صداوسیما منتشر کرده است در بیش از ۳ سال و نیم هیچ سریال یا برنامهای در تلویزیون جبلی – جلیلی تولید نشد که بتواند مخاطب را مثل پایتخت به پای گیرندههای خود بکشاند و در واقع اگر موفقیتی رقم خورده است به دلیل جذابیت خود سریال پایتخت است که از ۱۵ سال قبل (اسفند ۱۳۸۹) شروع شده و تا به امروز ادامه یافته است.
این موفقیت زیاد ارتباطی به جبلی و همفکرانش ندارد تنها کاری که آنها کردند این بود که مانع تولید فصل هفتم یکی از محبوبترین سریالهای تاریخ تلویزیون در سال ۱۴۰۳ نشدند!
در بخش دیگری پیمان جبلی درباره بودجه ساخت پایتخت ۷ اظهار کرد: «بودجه ساخت سریال پایتخت در کمیته برآوردی که معمولا در سیما فیلم برای تهیه سریالها تشکیل میشود و متناسب با اجزای هر سریال همچون دکور، بازیگران و مواردی دیگر است، تصویب و پرداخت میشود»
در هنگام ارائه این توضیحات خبرنگاری از جبلی پرسید: چقدر بوده؟ (بودجه سریال پایتخت) و جبلی جواب داد: «اطلاع دقیقی ندارم» و به ادامه سخنانش پرداخت.
اما باز نکته قابل تامل و پرسش برانگیز این است که چگونه رئیس صداوسیما از بودجه ساخت مهمترین سریال دوره مدیریتش اطلاع ندارد؟! یا به قول خودش اطلاع دقیق ندارد! چرا از جواب دادن به این پرسش فرار کرد؟
اگر واقعا اطلاع ندارد که نگران کننده است و اگر اطلاع دارد و از پاسخ به آن فرار کرد، باید پرسید چرا؟
قابل ذکر است هر بودجهای با هر عدد و رقمی که برای ساخت سریال پایتخت ۷ خرج شده باشد هیچ اشکالی ندارد، چون توانسته است برای بیش از ۲۰ روز ساعتها مونس میلیونها مخاطب ایرانی در سراسر جهان باشد.
و با توجه به انواع و اقسام پیامهای بازرگانی قبل و هنگام پخش این سریال و همچنین اسپانسری که در تولید سریال نقش داشته و هر شب قبل از پخش سریال یک آیتم با بازیگران اصلی پایتخت در تبلیغ محصولات آنها پخش میشود طبیعتا سریال پایتخت حتی به لحاظ مالی هم سودآور بوده است.
قصد از طرح این نکات این است که پیمان جبلی به عنوان رئیس مهمترین سازمان دیداری و شنیداری کشور همچنان بر اساس مدلهای قدیمی عمل کرده و متوجه تغییرات وسیع جهان اطرافش نیست.
حداقل از تجربه شیوه برخوردتان با سریال پایتخت درس بگیرید.
«پایتخت ۷» و درآمد نجومی صداوسیما از تبلیغات؛ هر ثانیه آگهی چند میارزد؟
سریال «پایتخت ۷» در نوروز امسال بار دیگر توانست جایگاه خود را بهعنوان یکی از پرمخاطبترین تولیدات تلویزیونی تثبیت کند؛ اما آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته، درآمد فوقالعادهای است که صداوسیما از محل پخش آگهیهای بازرگانی این سریال کسب کرده است.
بر اساس گزارشهای غیررسمی و تحلیل هزینههای تبلیغاتی، در هر قسمت از این سریال، حدود ۸ دقیقه آگهی بازرگانی پخش شده که با در نظر گرفتن نرخ فعلی آگهیها، معادل ۳۲۷ میلیون تومان برای هر ثانیه بوده است. این بدان معناست که هر قسمت سریال حدود ۱۴۴ هزار میلیارد تومان درآمد تبلیغاتی برای صداوسیما داشته است.
با احتساب پخش ۲۰ قسمت اصلی و در نظر گرفتن میانگین سه بار بازپخش برای هر قسمت، مجموع درآمد حاصل از تبلیغات در بازه پخش این مجموعه، به رقم خیرهکنندهای میرسد. این در حالی است که مبلغ مذکور، تنها بخشی از درآمد صداوسیما است؛ چرا که تبلیغات پیش از آغاز هر قسمت و نیز آگهیهای اسپانسرینگ جداگانه نیز به این درآمد افزوده میشوند.
سریال پایتخت که در فصلهای پیشین نیز جزو پرمخاطبترین برنامههای تلویزیون محسوب میشد، در نوروز ۱۴۰۴ با فصل هفتم بازگشت و بار دیگر جایگاه خود را در بین خانوادههای ایرانی تثبیت کرد. اما این بار، علاوه بر موفقیت هنری و جذب مخاطب، ابعاد اقتصادی سودآوری آن برای تلویزیون نیز در کانون توجه قرار گرفته است.
در حالی که بسیاری از نهادهای دولتی با مشکل کسری بودجه دست و پنجه نرم میکنند، این میزان درآمد برای رسانه ملی میتواند نقش مهمی در تأمین منابع مالی و حتی سرمایهگذاری برای تولید محتواهای آتی ایفا کند—مشروط بر آنکه شفافیت در تخصیص این درآمدها وجود داشته باشد.