وقتی از دوران مدرسه صحبت می کنیم به سختی و رنج آن دوران و مشقت هایی که برای تحصیل در شرایط سخت داشتیم فکر می کنیم. هر چه به عصر حاضر و دوران جدید تر می نگریم؛ یادآوری گذشته و خاطرات مدرسه دهه ۶۰ و ۷۰ برایمان بیش از پیش جذاب می شود. اگه دهه ۶۰ هستید این گزارش را از دست ندهید. سوپرایز ویژه ای برای شما داریم.
زندگی ماشینی و فضای مجازی سراسر زندگی ما را در بر گرفته است. اگر از کسانی که در دهه ۶۰ تحصیل کرده اند؛ در مورد خاطرات زمان تحصیلاتشان بپرسید؛ از رنج زمستان های سخت و تنبیه های بدنی می گویند؛ اما وقتی به تحصیل این زمان و زندگی ماشینی الان بنگرند؛ مطمئنا دوست دارند که به دوران قدیم بر گردند و شادی و مسرت آن دوران را دوباره تجربه کنند. زمان مدرسه و دوره ابتدایی؛ وقت طلایی خوش گذراندن و دوست یابی است؛ زمانی که فازغ از تحولات و فکر های بزرگ و اذیت کننده به خوشی و شادی با کودکان می پرداختند.
وقتی درباره کتابهای فارسی دبستان دهه ۶۰ مینویسم، سرشار از هیجان و انرژی می شویم. شاید بچههای دهه ۷۰ و ۸۰ نتوانند این حس را درک کنند، اما ما دههشصتیها با این کتابها یک دنیا خاطره داریم. یادآوری آن روزها اشک را به چشمهایم میآورد؛ روزهای شیرین کودکی، از هفتسالگی تا دوازدهسالگی، زمانی که دنیا چقدر کوچک و زیبا بود.
یاد توپ پلاستیکی دولایه، آرزوی داشتن توپ چهلتکه، آتاری و دستههای شکستنی بازی هواپیما. یاد بازیهای زو و قایمموشک، شیطنتهای بچهمحلها، زنگ زدن به در خانهها و فرار کردن، یا هجوم به درختهای توت همسایهها و حتی پنچر کردن لاستیک ماشینها.
این کتابها من را به آن زمانها میبرند. کلاس اول دبستان، اولین روز تحصیل، سه دهه از آن روزها گذشته، اما هنوز آرزو دارم دوباره در حیاط مدرسه بدوم، بازی کنم، و بدون لیوان از شیر آبخوری مدرسه آب بخورم.
این حرفها را دههشصتیها خوب میفهمند. ترسهایمان از جنگ، ویدیوکلوپها، کارتونهای تلویزیون.
کتابهای درسی قدیمی، بهویژه مربوط به دهه ۶۰، برای بسیاری از ایرانیها چیزی بیش از ابزار آموزشی بودند؛ آنها بخشی از خاطرات و هویت جمعی یک نسل را تشکیل میدهند. نسل دههشصتیها با این کتابها بزرگ شدند و نخستین گامهای تحصیل را برداشتند، اما این کتابها تنها درسی نبودند، بلکه پنجرهای به دنیای ساده و شیرین کودکی بودند.
مطالعه این کتابها امروز برای کسانی که آن دوران را تجربه کردهاند، یادآور روزهای پر از شور و نشاط مدرسه، بازیهای کودکانه و سادهزیستی آن زمان است. از کلاس اول دبستان و یادگیری حروف الفبا گرفته تا داستانهای آموزنده و تصاویری که روح کودکی را زنده میکرد، این کتابها همچنان حس نوستالژی قدرتمندی دارند.
در سالهای اخیر، علاقه به کتابهای درسی قدیمی افزایش یافته است. بسیاری از افراد نسخههای چاپی یا اسکنشده این کتابها را تهیه میکنند تا خاطرات گذشته را مرور کنند. حتی گروههایی از علاقهمندان به تاریخ آموزش، اقدام به جمعآوری این آثار کردهاند و آنها را به صورت دیجیتال در دسترس عموم قرار میدهند.
اگرچه امروز کتابهای درسی از لحاظ محتوا و طراحی بسیار پیشرفتهتر شدهاند، اما کتابهای قدیمی دهه ۶۰ همچنان جایگاه ویژهای در قلبهای دههشصتیها دارند. آنها یادآور دورانی هستند که زندگی سادهتر و دنیای کودکان زیباتر بود.
در اینجا ما برخی از کتاب های درسی دهه ۶۰ را برای شما جمع آوری کرده ایم.
برای دانلود کتاب علوم تجربی دوم دبستان دهه ۱۳۶۰ اینجا کلیک کنید.
برای دانلود کتاب دینی دوم دبستان دهه ۱۳۶۰ اینجا کلیک کنید.