یکی از نیازهای اساسی نظام آموزشی کشور، تأمین نیروی انسانی مورد نیاز برای آموزش و پرورش در کلاسهای درسی است. این نیاز به طور مداوم وجود دارد و با افزایش جمعیت، هر روز بیشتر احساس میشود. در این گزارش، به معرفی دانشگاههای فرهنگیان ایران و بهترین مراکز آموزشی در این حوزه می پردازیم.
دانش آموز و معلم به عنوان اصلی ترین رکن آموزش کشور به شمار می شوند. در این بین دانش آموز که یادگیرنده است، در صورت داشتن بهره هوشی نرمال می تواند از امکانات آموزشی و تحصیل بهره مند شود. اما بحث اصلی در مورد معلمان و فرهنگیان است که به غربال کردن و آموزشی فوق العاده حساس نیاز دارند.
دانشگاه متولی این امر خطیر؛ دانشگاه فرهنگیان باید از این داوطلبانی که مجاز به پذیرش در این مرکز شده اند، با پارامتر های انتخابی خودش کار گزینش را انجام بدهد و افراد مورد نظر را برای آموزش تحت هدایت خودش بگیرد.
چند سالی است که گزینش معلم در دانشگاه فرهنگیان به صورت بومی گزینی شده است و برای هر استان دانشگاه فرهنگیان و مرکز تربیت دبیر جدا ساخته شده است. هر استان با توجه به نیاز و ظرفیتی که دارد و نیرویی که می طلبد؛ ممکن است بین یک تا سه دانشگاه فرهنگیان باشد. برای مثال تهران که استان بزرگ و پر جمعیتی است نیاز به مراکز آموزشی بیشتری دارد به همین خاطر پردیس های مختلفی در تهران دارد که همگی برای تامین نیروی آموزش و پرورش و زیر نظر دانشگاه فرهنگیان مشغول به کار هستند.
به طور میانگین در هر استان کشور تعداد دو واحد دانشگاه فرهنگیان وجود دارد که در هر یک از این دانشگاهها برخی از رشتهها ارائه میشود. در استان تهران ۶ واحد دانشگاه فرهنگیان وجود دارد که عبارتاند از:
۱. پردیس شهید چمران تهران که محل تحصیل در مرکز آموزش عالی شهید بهشتی تهران است.
۲. پردیس نسیبه تهران که محل تحصیل در مرکز آموزش عالی شهید شرافت تهران است.
۳. دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران
۴. پردیس زینبیه پیشوا (ورامین) که محل تحصیل در مرکز آموزش عالی عترت واوان است.
۵. پردیس شهید مفتح شهرری
۶. پردیس زینبیه شهرستانهای تهران
دانشگاه فرهنگیان از ۶۴ واحد پردیس و ۳۲ واحد پردیس وابسته تشکیل شده و مجموعاً دارای ۹۸ واحد دانشگاهی است. تمامی این واحدهای دانشگاهی از نظر شیوه پذیرش دانشجو، امتیازات، مزایا و تعهد خدمت بعد از فارغالتحصیلی شرایط کاملاً یکسانی دارند و تمامی آنها از قوانین و مقررات مشترکی پیروی میکنند.
دانشگاه فرهنگیان در سال ۹۹ بعد از دانشگاه تهران و فردوسی مشهد در جایگاه سوم از نظر رتبهبندی قرار گرفت. معیارهای موردنظر برای این رتبهبندی عبارتاند از:
مقالات داخلی و بینالمللی
تعداد اساتید و دانشجو
نشستهای علمی
تعداد همایشها
ژورنالها
اخبار منتشرشده
بهترین دانشگاه فرهنگیان ایران کجاست؟
بعد از دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاههای فرهنگیان جزء بهترین دانشگاههای سراسر کشور هستند.
در بین دانشگاههای فرهنگیان، بهترین دانشگاه فرهنگیان ایران در لیست زیر قرار دارند:
دانشگاه فرهنگیان البرز
دانشگاه فرهنگیان اصفهان
دانشگاه فرهنگیان تهران
دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی
دانشگاه فرهنگیان کرمان
دانشگاه فرهنگیان قزوین
البته همه دانشگاه های فرهنگیان سطح علمی بالا و خوبی دارند و در اینجا تعداد کمی از آنها را آورده ایم.
با توجه به اینکه دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی هر دو تهران هستند، جدول زیر مقایسه این دو مرکز آموزشی را به خوبی نشان می دهد.
با در نظر گرفتن جدول بالا می توان به این نتیجه رسید که رتبه و جایگاه دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بهتر از بقیه مراکز آموزشی بالا تر است و مفید تر کار کرده است که این هم با در نظر گرفتن پارامترهایی است که در بالا مطرح شده است.