طبق اعلام مرکز پژوهشهای مجلس، تا پایان آبان ۱۴۰۲ از کل اعتبارات هزینهای عمومی وزارت آموزش و پرورش که ۱۹۶هزار میلیارد تومان بود، ۶۷.۵ درصد یعنی معادل ۱۳۱ هزار میلیارد تومان تخصیص یافته که این عدد بیش از انتظار تحقق در هشت ماه است. قابل توجه آنجاست که از این مبلغ ۱۱۸هزار میلیاردتومان (۹۰.۱۱ درصد) صرف پرداخت حقوق کارکنان رسمی، پیمانی و قراردادی و بازنشستگان شده است.
با توجه به بودجه ۱۴۰۳، وزارت آموزش و پرورش دارای بودجهای به مقدار ۲۷۸ هزار میلیارد تومان است. این رقم نشان میدهد که این وزارتخانه سهمی معادل ۹.۸۳ درصد از کل منابع بودجه عمومی کشور را دارا میباشد. همچنین، در این مقدار بودجه، ردیفهای متفرقه اعمال نشده نیز در نظر گرفته شده است.
اگرچه انتظار میرفت که بودجه سال ۱۴۰۳ متناسب با برنامه هفتم توسعه ارائه شده باشد و مقدمات اجرای سال اول برنامه را فراهم کند اما اکنون بسیاری از احکام تصویب شده در برنامه هفتم مورد توجه قرار نگرفته است.
سهم آموزش و پرورش از بودجه ۱۴۰۳ به گواه گزارش نهاد پژوهشی مجلس، «چالشهایی را برای نظام آموزش و پرورش در سال پیش رو ایجاد خواهد کرد» که «توان مدیریت تحولی و حل چالشهای اساسی تعلیم و تربیت کشور» را از این وزارتخانه خواهد گرفت.
ماجرای چالش برانگیز در اعتبارات این وزارتخانه به بزرگترین هزینه جاری آن بازمیگردد؛ «مطالبات و حقوق فرهنگیان» که مرکز پژوهش ها تاکید دارد «برآورد دقیق» درباره آن صورت نگرفته و از این رو، همچنان «حقوق و دستمزد و مطالبات فرهنگیان» از جمله مشکلات پیش روی آموزش و پرورش در سال جاری خواهد بود.
عدم برآورد دقیق از این نقطه آغاز شده است؛ آنجا که وزارت آموزش و پرورش برای ردیف «ادارات کل آموزش و پرورش استانها» در سال ۱۴۰۳ حدود ۳۳۷ هزار میلیارد تومان بودجه مورد نیاز برآورد کرده و این در حالی است که اکنون در لایحه تقدیمی از سوی دولت به مجلس، این رقم به ۲۱۷ هزار میلیارد تومان تقلیل یافته؛ یعنی ۳۵.۵ درصد کمتر از برآورد اولیه وزارتخانه. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش اخیر خود این موضوع را به معنای «کمبود قطعی اعتبارات برای پرداخت حقوق و دستمزد معلمان در سال پیش رو» تعبیر کرده است.
تخصیص مازاد بر بودجه مصوب آموزش و پرورش به خصوص ذیل ردیف «ادارات کل آموزش و پرورش استانها» تقریباً در همه سالهای گذشته، تبدیل به رویهای مشخص شده است. در ۱۰ سال گذشته تخصیص «ادارات کل آموزش و پرورش استانها» تا ۱۲۴ درصد نیز رسیده است و در برخی از سالها همچون سال ۱۳۸۴ یا ۱۳۷۵ تخصیص بالاتر از ۱۵۰ درصد نیز صورت گرفته است. این موضوع موجب به هم ریختن نظم و نظام برنامهریزی و بودجهریزی کشور میشود و این چالش دقیقا از عدم برآورد دقیق منابع مورد نیاز برای این ردیف نشئت میگیرد؛ عارضهای که از آن در بودجه با عنوان کمبرآوردی یاد میشود و اگر رخ نمیداد، اجبار به پرداختهای مازاد در طول سال وجود نداشت.
این موضوع در حالی به یک چالش تبدیل شده که به طور کلی بودجه آموزش و پرورش در بودجه امسال نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۲، افزایش ۱۷ درصدی داشته است. با این حال این «افزایش سقف اعتبارات»، آموزش و پرورش را از قید مشکلات همیشگی و روزمره خارج نکرده و توان لازم برای تحول و حل مشکلات اساسی را ایجاد نمیکند.
بررسی وضعیت عملکرد بودجه آموزش و پرورش در ۸ ماهه اول ۱۴۰۲
برای روشنتر شدن وضعیت بودجه آموزش و پرورش در سال ۱۴۰۳ سراغ گزارش دیگری از مرکز پژوهشهای مجلس رفتیم که در پایان ماه دی سال گذشته منتشر شد و وضعیت عملکرد بودجه هشت ماه ابتدای سال ۱۴۰۲ را بررسی و تصویری از وضعیت مالی این وزارتخانه ارائه کرد.
طبق اعلام مرکز پژوهشهای مجلس، تا پایان آبان ۱۴۰۲ از کل اعتبارات هزینهای عمومی وزارت آموزش و پرورش که ۱۹۶هزار میلیارد تومان بود، ۶۷.۵ درصد یعنی معادل ۱۳۱ هزار میلیارد تومان تخصیص یافته که این عدد بیش از انتظار تحقق در هشت ماه است. قابل توجه آنجاست که از این مبلغ ۱۱۸هزار میلیاردتومان (۹۰.۱۱ درصد) صرف پرداخت حقوق کارکنان رسمی، پیمانی و قراردادی و بازنشستگان شده است.
از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور ۷.۸ هزار میلیارد تومان نیز که عمده و مهمترین بخش اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای وزارت آموزشوپرورش را تشکیل میدهد، تا پایان آبان ۱۴۰۲ تنها ۲۵ درصد معادل ۱.۹ هزار میلیارد تومان تخصیص داده شده است. این وضعیت گویای آن اســت که تقریبا کل بودجه تخصیصیافته به وزارت آموزش و پرورش، صرف پرداخت حقوق و دستمزد شده و به پروژههای تحولی یا ساخت وساز مدارس بودجهای که حلال مشکلات باشد، اختصاص نیافته است.
ریشه بسیاری از کمبودها و ناکارآمدیها در نظام آموزش وپرورش را باید در بودجه این وزارتخانه جستجو کرد. وقتی که با وجود برنامهریزیهای دقیق به دلیل عدم تخصیص بودجه، کاری پیش نمیرود و تنها با بودجههای ناچیز، وظایف روزانه انجام شده و حقوق و دستمزد ماهیانه کارمندان پرداخت میشـود.
آنچنان که گزارشهای نظارتی پژوهشی نیز صحه میگذارد، یکی از دلایلی که سبب کمبود بودجه میشود، عدم برآورد دقیق همه هزینهها و مصارف از سوی آموزشوپرورش و نبود آمارها و سنجههای دقیق و شفاف است. درباره تبصرههای بودجهای مرتبط با آموزش و پرورش نیز در برخی موارد به دلیل مشکلات فرایند اجرا یا قدرت پایین آموزشوپرورش در چانهزنی نسبت به سایر حوزهها، تخصیص کاملی دیده نمیشود.
در اکثر ردیفهای بودجه آموزشوپرورش مبالغ تخصیص داده شده به مراتب کمتر از انتظار تخصیص در هشت ماه (مأخذ هشت دوازدهم) است و عمده آنچه که بیش از انتظار تخصیص داده شده مربوط به ادارات کل آموزش وپرورش استانهاست که بازهم صرف حقوق و دستمزد خواهد شد.
بودجه هزینهای تخصیصی به ادارات کل آموزش وپرورش استانها تا پایان آبان سال جاری ۱۲۳ هزار میلیارد تومان بوده است. از این میزان ۱۱۶هزار میلیارد تومان ۹۴.۴ درصد صرف پرداخت حقوق کارکنان رسـمی، پیمانی و قراردادی و بازنشستگان میشود.
با توجه به گزارشهای بازوی پژوهشی مجلس، دولت باید فکری برای وزارت آموزش و پرورش کند، وزارتخانهای که عمده هزینههای آن مربوط به حقوق و دستمزد معلمان است و هر سال با کسری بودجه دست و پنجه نرم میکند؛ اتفاقی که پیامدهای آن علاوه بر معلمان، نظام آموزشی کشور را نیز به چالش میکشد.