کار در ارتفاع همیشه با چالشهای فراوانی همراه است. اگرچه سازمانهای ایمنی همانند سازمان جهانی ایمنی شغلی (OSHA) با ارائه دستورالعملها و دورههای آموزشی در جهت به حداقل رساندن خطرات و ارتقاء ایمنی هستند، اما یکی از مواردی که شاید کمتر به آن توجه میشود، ترس از ارتفاع یا بهتر بگوییم، ترس از سقوط از […]
کار در ارتفاع همیشه با چالشهای فراوانی همراه است. اگرچه سازمانهای ایمنی همانند سازمان جهانی ایمنی شغلی (OSHA) با ارائه دستورالعملها و دورههای آموزشی در جهت به حداقل رساندن خطرات و ارتقاء ایمنی هستند، اما یکی از مواردی که شاید کمتر به آن توجه میشود، ترس از ارتفاع یا بهتر بگوییم، ترس از سقوط از ارتفاع است.
همچنین مطالعه کنید : چگونه با آموزش صحیح، از حوادث بوم لیفت جلوگیری کنیم ؟
ترس از ارتفاع چیست ؟
ترس از ارتفاع که در علم روانشناسی به آن آکروفوبیا گفته میشود، یکی از رایجترین ترسها است که میتواند مشکلات زیادی برای فرد و حتی اطرافیان وی ایجاد کند.
آکروفوبیا گاهی آنقدر شدید است که ممکن است زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد به طوری که نه تنها رفتن به مکان مرتفع میتواند باعث وحشت، استرس و اضطراب شود، بلکه گاهی حتی فکر کردن در مورد عبور از یک پل و یا دیدن تصویر یا فیلمی از کوه و دره اطراف آن و یا یک برج و ساختمان از بالا نیز میتواند باعث تپش قلب، تعریق و سایر علائم شود.
یک فرد مبتلا به آکروفوبیا ممکن است به طور ناگهانی دچار اضطراب و طیف وسیعی از علائم فیزیکی زیر شود:
- کوتاه شدن تنفس و تنگی نفس
- لرزش شدید
- خشکی دهان
- تعریق
- بیحسی یا گزگز در دستها یا پاها و حتی سایر قسمتهای بدن
- تپش قلب شدید
- درد قفسه سینه
- احساس سرگیجه و سبکی سر
لازم به ذکر است این علائم ممکن است به صورت تک تک و یا گروهی در افراد ایجاد شود.
چه چیزی باعث ترس سقوط از ارتفاع میشود ؟
طبیعی است که افراد هنگام رفتن به مکانهای مرتفع، احساس عدم اطمینان کنند. با این حال، آکروفوبیا یک ترس شدید از ارتفاع است که ممکن است خود به خود و یا در طول زمان ایجاد شود.
برخی محققان معتقدند که این اختلال میتواند پاسخی آموخته شده به سقوط قبلی (تجربه سقوط) باشد. بنابراین، اگر فردی از ارتفاع سقوط کند و آسیبی را تجربه کند، یا سقوط شخص دیگری از یک مکان بلند را دیده یا شنیده باشد، ممکن است در معرض این هراس قرار بگیرد.
علاوه بر این، آکروفوبیا ممکن است به علت واکنش عصبی والدین به قرار گرفتن کودک در معرض ارتفاع ایجاد شود. به عنوان مثال، اگر کودکی به یک مکان مرتفع برود و والدین او ابراز ترس و نگرانی کنند، احتمالا فرزند نیز همین کار را انجام خواهد داد.
این رفتار میتواند با بزرگتر شدن کودک ادامه یابد و منجر به ترس طولانی مدت از ارتفاع شود. با وجود این، در ادامه با راهکارهای نسبتا مؤثری جهت کنترل این ترس آشنا خواهید شد.
چگونه بر ترس از ارتفاع غلبه کنیم ؟
اگر هر کدام از کارکنان شما دچار ترس از ارتفاع هستند، لازم است که از آنان حمایت کنید. برای انجام این کار، وی را تشویق کنید که با ترس از سقوط از ارتفاع مقابله کند. هیچ روش قطعی و یکسانی برای درمان آکروفوبیا وجود ندارد، اما برخی از گزینههای درمانی موجود، ممکن است در افراد مختلف مؤثر باشند :
- مواجهه درمانی
این روش شامل قرارگرفتن تدریجی در ارتفاع برای کمک به شخصی است که به عقیده شخصی خود، قادر است بر ترسش غلبه کند.
- درمان شناختی- رفتاری
این روش نیاز به قالب بندی مجدد افکار و احساسات منفی پیرامون ترس از ارتفاع دارد. همچنین در مورد افرادی که از بالابر و یا سایر تجهیزات کار در ارتفاع استفاده میکنند، توجیه علمی ثبات و استحکام ابزار در صورت رعایت نکات ایمنی، میتواند مؤثر باشد.
- تفکر مثبت و تمرین
برای مقابله با ترس از ارتفاع، تمرین و تفکر مثبت میتواند مفید باشد. به عنوان مثال، میتوانید به خودتان بگویید که شما میتوانید با این وضعیت مواجه شوید و کارهای لازم را انجام دهید.
میتوان برای کاهش اضطراب و هراس مربوط به آکروفوبیا، از دارو استفاده کرد. اگرچه داروها ترس را برطرف نمیکنند اما میتوانند به افراد کمک کنند تأثیر آن را محدود کنند.
امروزه روشهای نوین، توانستهاند تا حد زیادی در مورد کاهش شدت ترس از ارتفاع مؤثر باشند که یکی از این روشها واقعیت مجازی (VR) میباشد.
داشتن یک تجربه مجازی از موقعیت استرسزا در یک محیط امن، سبب میشود فرد، هراس کمتری تجربه کند و در صورت لزوم میتوان بلافاصله این تجربه را قطع کرد.
- همراهی و حمایت
همراهی یا حمایت از افراد دیگر میتواند ترس را کاهش دهد. کار با تیمی که تجربه کار با بالابرها دارند میتواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد.
همچنین مطالعه کنید : راهنمای جامع نگهداری از بالابر هیدرولیکی
بایدها و نبایدها برای کار در ارتفاع
افرادی که موظف به کار در ارتفاع هستند، لازم است آموزشهای کافی را دیده باشند و ضمن گذراندن دورههای لازم، گواهینامه آن را نیز دریافت کرده باشند.
همچنین این افراد لازم است در مورد بایدها و نبایدهای کار در ارتفاع نکات زیر را در نظر بگیرند :
انجام دهید :
- بازرسیهای قبل از شروع کار از محل پروژه
- استفاده از تجهیزات حفاظتی در برابر سقوط
- مراقبت از خطوط برق و سایر خطرات موجود در بالای سر و موانع در ارتفاع
- استفاده از بالابر و ماشین آلات با کیفیت و ایمن جهت انتقال به ارتفاع
- دستورالعملهای ایمنی بالابر که توسط تولیدکننده ارائه شده است.
انجام ندهید :
- در بادهای شدید و یا شرایط آب و هوایی نامطلوب کار نکنید.
- از بالابر یا سایر ماشین آلات کار در ارتفاع روی سطوح ناپایدار و یا شیب بیش از حد استفاده نکنید.
- بیش از ظرفیت دستگاه وزن روی آن قرار ندهید تا باعث تکان و لرزش بیش از حد نشود.
- عدم استفاده از ماشین آلات کار در ارتفاع بیکیفیت و ارزان قیمت.
توجه : مطابق با دستورالعملهای ایمنی جهانی، افراد مبتلا به ترس از ارتفاع، نباید از بالابر استفاده کنند و یا به طور کلی در ارتفاع کار کنند که این مسئله باید مورد توجه کارفرمایان قرار گیرد. البته در صورت انجام تمرینات لازم و گذراندن دورههای تأیید صلاحیت، این مسئله قابل بررسی مجدد میباشد.
جمع بندی
ترس از ارتفاع میتواند مشکلات جدی را برای افرادی که شغلشان همراه با کار در ارتفاع است بخصوص اپراتورهای بالابر ایجاد کند.
ترس از ارتفاع در هنگام کار با بالابرها قابل مدیریت است و با تمرین، آموزش، و ایجاد اعتماد به نفس، میتوانید این ترس را کاهش دهید و به ایمنی خود در ارتفاع کمک کنید.
در انتها ذکر این نکته خالی از لطف نیست که مجموعه کلایر، به عنوان برترین تولید و تأمین کننده انواع بالابرها، با تولید با کیفیت و ایمن محصولات خود، میتواند خیال شما را از بابت ایمنی بالابر و کارکنانتان جهت دسترسی به انواع ارتفاعات راحت کند.