به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، سعید جلیلی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ظهر امروز در آخرین مناظرهی انتخاباتی با موضوع اقتصادی حاضر شد.
سوال مرحله اول: اگر شما به ریاست جمهوری برسید اولین اقدامتان چیست و در چه مدت به نتیجه خواهد رسید؟
جلیلی در بخش اول مناظره ضمن تبریک عید سعید غدیر بیان کرد: من دو اولویت اصلی را در برنامه دارم که ابتدای دولت شهید رئیسی هم به ایشان تقویت کردم که این شهید کارهای خوبی را در این زمینه انجام دادند؛ ارزآوری و اشتغال. اگر نگران تورم، گرانی و از این قبیل مباحث اقتصادی هستیم، باید در این زمینه برنامههایی را اجرا کرد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: روستاهای ما نباید به جایی که فقیر و محروم است نگاه شود، اتفاقاً روستاها فرصت هستند و میتوانند سلول جهش کشور باشند. بسیاری از روستاها موفقیتهای بزرگی دارند. بهعنوان مثال روستای لیقوان در تبریز درآمدهای خوبی در زمینه لبنیات دارد.
جلیلی با بیان اینکه شهید رئیسی رکورد صادرات غیرنفتی را ثبت کرد، خاطر نشان کرد: با بسیاری از کشورها میتوان همکاری داشت؛ مثلاً درباره پوشاک میتوان با کشور چین همکاری کرد. باید امنیت شغلی روستاها حفظ شود. با وجود اینکه ۲۷ درصد اشتغال و تولیدناخالص از روستا و کشاورزی است اما تسهیلاتی که به اینان داده میشود ۶ درصد مجموع تسهیلات است و ۴ درصد از بودجه عمومی به روستا اختصاص مییابد.
وی با تأکید بر اینکه هر روستا یک سلول جهش است، عنوان کرد: کشاورز ما نباید در زمینه تسهیلات و امر کشاورزی خود مشکل داشته باشد. بنده در ارومیه دیدم که یک میلیون تن سیب صادر میشود و با این حال نباید کشاورز ما دغدغهی صادرات را داشته باشد. اگر این فرصتها استفاده شود، مشکلات زیادی در روستا رفع خواهد شد. باید این امکان فراهم شود که با سند زمین و یا ملک روستایی و یا امکانات و تجهیزات خود بتوانند وام دریافت کنند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: جلیلی اضافه کرد: اگر به دامدار خارجی با واردات دام یارانه میدهیم، باید این یارانه را به داخل کشور بدهیم. ضمن اینکه باید جشن اتمام آبرسانی با تانکر را در دولت چهاردهم شکل دهیم.
باید امنیت شغلی کارگران حفظ شود
جلیلی در بخش دوم مناظره گفت: بخش عمدهای از جامعهی ما توسط برخی رسانهها و جریانات سیاسی سانسور میشوند؛ مثلاً صحبت از حقوق زن میشود ولی زنان روستایی، خانهدار، سرپرست خانوار و زنان بدسرپرست سانسور شده و دیده نمیشوند. وقتی وضعیت اینان بررسی نشود، تجویزی هم برای حل مسائلشان صورت نمیگیرد.
وی بیان کرد: امروزه برخی شعارهایی در حمایت از زنان داده میشود، اتفاقا میبینیم که جامعه اصلیای که نقش موثری در شکوفایی و پیشرفت کشور دارد، دیده نمیشوند. مردم ما و جامعهی زنان میخواهند که دیده شوند و به زن خانهدار و این اقشار توجه شود. توجه به این مسئله به رشد، فرهنگ، اقتصاد کشور کمک خواهد شد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: کشاورزان و روستا ۲۶ درصد جمعیت ما را تشکیل میدهند ولی متاسفانه وقتی قرار است سهم اینان در بودجه تعریف شود، متناسب نیست. بیش از ۵۰ درصد مدالآوران ما روستایی هستند؛ اگر یک برنامه درست در استعدادیابی در عرصههای مختلف علمی، هنری و غیره داشته باشیم، این میتواند به کشور کمک کند.
جلیلی اظهار داشت: برخی در روستاها و شهرستانها به ما میگویند که میخواهیم دیده شویم. باید امنیت شغلی برای کارگران دیده شود و کارگر بتواند امنیت شغلی لازم را داشته باشد و بلکه باید خود را در سود و کارایی شرکت سهیم بداند.
وی ادامه داد: امروزه هزاران میلیارد تومان از حقوقی که باید به کارگر پرداخت شود، به برخی شرکتها بهعنوان واسطه پرداخت میشود ولی اصل این است که آن حقوق باید به جیب کارگر شرکتی برود؛ نهاینکه برخی شرکتها در این مسیر حضور یابند و واسطه باشند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: بهعنوان مثال سهم شرکتهای دولتی بیش از ۳۷۰۰ همت است و ۵۸ درصد بودجه را تشکیل میدهد، درصورتی که بودجه عمومی دولت ۲۷۰۰ همت است. اگر ۲۵ درصد از هزینهکرد شرکتهای دولتی غیربهرهور و ناکارا که عدد بالایی میشود اگر مورد دقت قرار بگیرد، میتواند کارهایی زیادی با آن انجام داد. سالی چند میلیارد دلار از انرژی کشور هدر میشود و اگر این اصلاح شود چندین میلیارد دلار در سال درآمد داشت؛ اگر فرآیند خرید محصولات کشاورزی اصلاح شود، بودجه برای این کارها بهدست میآید.
***
سوال بخش دوم مناظره چهارم نامزدهای انتخابات به شرح زیر است:
۵ اولویت مردم و انتظاراتشان از رئیسجمهور اینهاست:
-حل مشکلات اقتصادی
-افزایش رفاه و آسایش عمومی
-رفع معضل بیکاری
-مبارزه با فساد
-بهبود روابط با کشورها
-برنامه شما برای این اولویتهای چیست و تا چه زمانی محقق میشود؟
مردم از عملکرد ادارات و دستگاهها رضایتی ندارند
جلیلی در بخش سوم مناظره خاطرنشان کرد: بعضاً شنیده میشود که مردم درباره ادارات ما میگویند خدا نکند کار کسی به فلان اداره بیفتد. این نشان میدهد که وضع مطلوبی نیست؛ با اینکه بیش از ۸۰ درصد بودجه کشور در سال هزینهی حقوق و دستمزد میشود. ما یک دستگاه بزرگ دولت را داریم که ۸۰ درصد بودجه کشور در آن هزینه میشود تا پناهگاه مردم باشند و مشکل مردم را حل کنند ولی چنین وضع را شاهد هستیم.
وی بیان کرد: در سال ۱۳۹۲ وقتی رقیب ما رأی آورد، بنده به ایشان گفتم که اگر ماشین دولت حرکت نکند، مانند ماشینی است که هزینهاش میکنید ولی حرکتی نمیکند؛ برنامهها زمانی اجرا میشود که این ماشین به راه بیفتد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: ۳۰ سال عمر کارمندان در دستگاهها صرف میشود و خود کارمندان هم دوست دارند اثربخش و مفید باشد و مشکلات کشور را حل کنند.
جلیلی گفت: برخی بخشنامهها توسط دستگاههای دولتی صادر میشود که این بخشنامهها در صادرات اقلام مختلف کمککننده نیست و اتفاقاً موضوعات مختلفی هم دارد و موجب میشود که بازار ثبات نیابد. درباره بورس نامهای به آقای روحانی در سال ۱۳۹۹ نوشتم و مشکلات را بیان کردم؛ آنزمان گفتم وقتی اقتصاد پیشبینیپذیر نباشد، همین مسائل شکل میگیرد.
وی اظهار داشت: رئیسجمهور باید بر موضوع و دستوری که صادر میکند، اشراف داشته باشد؛ ما برای ماه اول دولت چهاردهم ۲۵ حکم را تهیه کردهایم که نیازمند یک تصمیم است و عمدهاش نیز درباره مسائل اقتصادی است. حتی برای بافتن یک فرش هم باید نقشه داشت و برای مسائل کشور هم باید مسائل را شناخت.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: بنده در دوران دبیری شورایعالی امنیت ملی درباره مسائل مختلف هماهنگی ایجاد میکردم و از نهادها و دستگاههای مختلف حضور مییافتند و با اجماع به نتایج خوبی میرسیدیم.
ادامه دارد….