به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، نخستین مناظره انتخاباتی چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری شامگاه امروز دوشنبه (۲۸ خرداد) با موضوع اقتصادی برگزار شد.
ساختار این مناظره اینگونه است که ابتدا سوالات کارشناسان اقتصادی مطرح میشود و کاندیداها طی فرصتهای جداگانه به یک یا چند سوال مطرح شده پاسخ میدهند.
سوالات مرحله اول که توسط کارشناسان طرح شده، به شرح زیر بود:
داود دانشجعفری (وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی): آیا دولت شما آنچه در برنامه هفتم پیش بینی شده را قبول دارد؟
مهدی غضنفری (رئیس صندوق توسعه ملی): هر سال در دولت شما چقدر سرمایه گذاری می شود، از کجا؟ و نقش بخش خصوصی چیست؟
طهماسب مظاهری (رئیس کل اسبق بانک مرکزی): برای تامین رشد هشت درصد سرمایه گذاری همیشه امکان خوبی بوده است؛ برنامه شما برای جلب سرمایه گذاری خارجی و هدایت آن و البته درچارچوب قانون مصوب مجلس مجمع تشخیص چیست؟
حمیدرضا فولادگر (عضو شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴): چه برنامه ای دارید که بحث سند راهبردی توسعه صنعتی در کشور تهیه، تدوین و ابلاغ شود؟
سید حمید پورمحمدی (معاون اقتصادی سابق سازمان برنامه و بودجه): برای بهبود فضای کسب و کار و ارتقای جایگاه کشور در فضای کسب و کار چه میکنید؟
علی مروی (عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی): برای تامین نهادهها باید ثبت سفارش شود؛ تقاضا برای ارز وارداتی زیاد است و اینها باید ۶-۷ ماه در نوبت بمانند؛ صادرکننده هم برایش نمی صرفد و انگار به او ۳۰-۴۰ درصد مالیات می بندیم. برنامه شما برای بحث پیمان سپاری ارزی چیست؟
محمود نجفی عرب (رئیس اتاق بازرگانی تهران): برنامه مشخصی درباره ثبات بخشی به اقتصاد کلان کشور که فعالان اقتصادی بتوانند در وادی این ثبات که ایجاد میشود، برنامه مشخصی داشته باشند چیست؟ امروز واقعا در این زمینه دچار مشکلیم. صبح بلند می شویم می بینیم تورم و نرخ ارز و … تغییر کرده است.
لازمه تحقق رشد ۸درصدی به میدان آمدن تولیدکنندگان است
مسعود پزشکیان در پاسخ به سوالات مطرح شده طی سخنانی ضمن تبریک عید قربان اظهار داشت: آنچه در این کوتاه مدت میتوان عرض کرد این است که برای هر اقدامی ما اول یک مشکل اساسی داریم. اگر نتوانیم اجماع داخلی ایجاد کرده و مشارکت همه جناحها و گروهها را در جریان اجرای برنامه همراه خود کنیم، هر چه برنامه درست بنویسیم، مثل سایر برنامهها معطل خواهد ماند و هرچقدر هم که قول دهیم، اتفاقی نخواهد افتاد.
وی افزود: گام اول، حضور همه جناحها و مشارکت به دور از اختلاف و استفاده از همه کارشناسان بدون در نظر گرفتن جناح آنها و صرفاً استفاده از نخبگان و دانشگاهیان نه اینکه از افرادی استفاده کنیم که قطعاً نخواهند توانست ما را به اهداف برنامهها برسانند.
پزشکیان با بیان اینکه دولتی که در آینده میآید، باید روی برنامه جدید برنامهریزی کند، عنوان کرد: دولت همراه کارشناسان باید برنامه درستی را تنظیم کند و مجدداً اهداف را مورد بازنگری قرار دهد.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: برای رسیدن به اهداف برنامه، علاوه بر انسجام داخلی، امکان ندارد بدون باز کردن مرزهایمان و ارتباط با دولتهایی که در منطقه هستند و دولتهای دنیا، بتوانیم به رشد ۸ درصدی برسیم. برای رشد ۸ درصدی، سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار پول میخواهیم. ما باید با دنیا ارتباط برقرار کنیم و چگونگی رسیدن به این هدف از ملزومات این رشد ۸ درصدی است.
پزشکیان گفت: در داخل هم تولیدکنندگان و اتاق بازرگانی را باید به میدان بیاوریم و به آنها میدان بدهیم تا در تصمیم سازی و فعالیت ها دستشان باز باشد. نباید یک تولیدکننده بدنش بلرزد از اینکه فردا چه بلایی میخواهد سرش بیاید و چه مشکلاتی پیش پایش قرار میگیرد.
چهل سال است میگوییم اقتصاد را درست میکنیم
پزشکیان در بخش دوم صحبتهای خود طی سخنانی گفت: هیچ کشوری از جنگ جهانی دوم تا الان بدون رشد صادرات و سرمایه گذاری خارجی نتوانسته اقتصاد خود را درست کند. بنابراین ما باید صادرات و سرمایه گذاری خارجی داشته باشیم.
وی افزود: ما الان گران میخریم و ارزان میفروشیم و در فروش نفت کلی ضرر میکنیم. چه کسی باید جواب دهد که چرا اینقدر مفت داراییهایمان را میفروشیم؟ چه کسی باید جواب دهد چرا باید گران بخریم؟
پزشکیان با اشاره به مصوبه مجلس برای واردات خودروهای دسته دوم عنوان کرد: واردات ماشینهای دست دوم را افتخار خود میدانیم ولی آیا این برازنده جامعه ایرانی است که ماشین دست دوم بخریم؟ تازه برای واردات این خودروها هم دولت دلار برای تخصیص ندارد.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با بیان اینکه تحریم فاجعه است، گفت: ما میگوییم تحریم را دور می زنیم ولی در این مسیر غلط که میرویم کلی بخور بخور وجود دارد. ما کشور پانزدهم از آخر در آمار فساد هستیم. سوال این است که اینهمه بخور بخور از کجا میآید؟
وی افزود: قرار بود چین در ایران سرمایه گذاری کند ولی آنها گفتند تا FATF را حل نکنید سرمایه گذاری نمیکنیم. امکان ندارد بدون وارد شدن به این چارچوبها بتوانیم سرمایه گذاری جذب کنیم یا شریک تجاری درست حسابی داشته باشیم.
پزشکیان با بیان اینکه چهل سال است میگوییم اقتصاد را درست میکنیم اما روز به روز پولمان و قدرت خریدمان بدتر میشود، عنوان کرد: ما الان نمیتوانیم تکنولوژی جدید را وارد صنعت نفت کنیم و در حال از دست دادن ذخایر کشورمان هستیم. به طوری که به جای ۴۰ درصد بهره وری در نفت ۱۲-۱۳ درصد بهره وری داریم و بقیه را مفت از دست میدهیم. خب این را چه کسی باید جواب بدهد؟
***
در بخش دوم اولین مناظره، کارشناسان اقتصادی به طرح سوالاتی درباره مردمی سازی اقتصاد پرداختند.
متن این سوالات به شرح زیر است:
محمدجواد ایروانی: برای جهش تولید و سرمایه گذاری و مشارکت آحاد مردم چه الگوها و برنامه های مشخصی دارید؟
محمد خوشچهره: رویکرد رئیس جمهور برای تاکید روی طرحهای مردمی کردن اقتصاد چیست؟
فولادگر: سیاستهای اصل ۴۴ برای تغییر ریل اقتصاد کشور و انتقال از اقتصاد دولتی به وضعیتی بود که دولت نقش خودش را نظارت و تنظیم گری داشته باشد. چه اتفاقاتی افتاد که سیاستها جامع و خوب اجرا نشد؟ چرا فقط سراغ واگذاری هایی رفتیم آنهم با نگاه درآمدی؟ و توانمندسازی بخش خصوصی و تعاونی و ایجاد رقابت و رفع انحصار و آماده کردن محیط کسب و کار برای حضور مردم انجام نشد؟
سیدحمید پورمحمدی: تدبیر شما برای اینکه دست بخش خصوصی باز شود و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی در بازار رقابت محدود شود چیست؟
محمدرضا باهنر: خصولتیها نه دولتی اند و نه خصوصی؛ برای اینکه این بنگاه های خصولتی را از این چرخه اقتصاد هم بهره وری شان را بالا ببریم و هم به مردم واگذار شود چه برنامه ای دارید؟
دانش جعفری: نقش شبه دولتی ها پررنگ است و واگذاریها به جای اینکه به مردم و بخش خصوصی واقعی باشد به شبه دولتیها واگذار شده است. منابع اینها هم غیرمستقیم ربط به دولت یا بخش عمومی دارد. از نظر شما در صورتی که بخواهید برنامه اقتصادی در کشور پیاده کنید، نقش شبه دولتیها را در واگذاری ها چطور می بینید؟ سیاست شما برای استفاده از منابع مردم در اقتصاد چیست؟
آنها که نتوانستند رشد اقتصادی را محقق کنند، باید محاکمه شوند
پزشکیان در بخش سوم سخنانش این مناظره در پاسخ به سوالات کارشناسان درباره برنامهاش برای مردمی سازی اقتصاد و در ادامه اظهارات قالیباف درباره مدیریت کارآمد، گفت: اگر مدیریت اصلاح شود میتوان از یک سری از مسائل هزینهای پیشگیری کرد. اصلاحاتی که توسط صندوق بینالمللی پول توصیه شد و در ۴۰ کشور مورد اجرا قرار گرفت، ۳ اصل و ۵ استراتژی بود. اگر ما این دستورالعمل را در کشور عملیاتی کنیم، قادر خواهیم بود تا یک سری از مشکلات داخل را حل کنیم.
وی افزود: ۳ اصل از جمله ۱. چه کسی مسئول است؟ ۲.چطور باید عمل کرد؟ و ۳. چطور باید پاسخگو بود؟ اگر ما تصمیم گرفتیم و خراب کردیم چه کسی هست که پاسخگو است. همچنین ۵ استراتژی هم شامل این است که اول: عملکرد این انسانها چگونه است. ما خیلی از جاها آدمهایی را آوردهایم که کارایی ندارند ولی فوقالعاده مدیریتی میگیرند. در حالی که ما باید پول را براساس عملکرد پرداخت کنیم. کسی که مدیریت را بدتر میکند و ضرر میزند فوقالعاده مدیریت میدهیم.
پزشکیان خاطرنشان کرد: خصوصی سازی باید اولویت دیگر ما باشد. جاهایی که باید به بخش خصوصی بدهیم باید این کار را بکنیم. البته این مهم را کسی میتواند انجام دهد که پشتوانه علمی داشته باشد و الا اگر کسی را بگذاریم که همجناحی و همحزبی ما باشد همان اتفاقی میافتد که در این ۴۰ ساله افتاده است.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری گفت: ما باید از تجربیات بین المللی استفاده کنیم. عزیزان بگویند این حرفها که میزنند کدام رفرنس علمی، آن را بیان کرده است؟ کدام کشور از این راه رفته است؟ چند درصد کارشناسان ما این حرفها را قبول دارند؟ یک اصل هست که میگوید آن کسی که با اندیشه دیگران مشورت میکند نجات مییابد ولی کسی که بگوید فقط من اینکار را میکنم هلاک میشود.
وی عنوان کرد: همه گفتند ما ۸ درصد رشد اقتصادی میدهیم پس چرا تا الان موفق نبودند؟ آنها که گفتند و نتوانستند، باید محاکمه شوند. الان بازنشستهها و معلمان ما نمیتوانند زندگی کنند. چه کسی باید این مشکل را حل کند؟ آیا این مشکلات با شعارهای ما حل میشود؟
آقای زاکانی که میگوید ترکیه شکست خورده، برود جادههای آن را ببیند
پزشکیان در بخش چهارم این مناظره در واکنش به برخی نامزدها که پیش از این او را متهم به عدم داشتن برنامه کرده بودند، گفت: من تنها کاندیدایی بودم که گفتم سیاستهای کلی نظام و برنامه هفتم توسعه را اجرا میکنم و سایر رقبا به من گفتند که برنامهای ندارم.
وی درباره بخشی از سخنانش که اشاره به الگوهای اقتصادی صندوق بینالمللی پول که در ۴۰ کشور اجرایی شده، عنوان کرد: من نگفتم نسخه بانک جهانی را اجرا کنیم. گفتم ۴۰ کشور این مسیر را رفتهاند. شما بگویید کدام کشور مسیری که شما به آن اشاره میکنید را رفته است.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با اشاره به ادعای ۳ سال پیش قاضیزاده که گفته بود مشکل بورس را ۳ روزه میتوان حل کرد، خاطرنشان کرد: چرا مشکل بورس ۳ روزه حل نشد؟ چرا آدمهایی غیرمتخصص را در مدیریتها قرار میدهیم؟ آن آقا میگفت من با یک میلیون تومان شغل ایجاد میکنم. سوال ما این است که چرا آدمی که کارشناس نیست را سرکار میگذارید. چرا حرفهایی میزنیم که نمیتوانیم اجرا کنیم. آقای زاکانی میگوید ترکیه شکست خورده، بروند و جادههای آنها را ببیند.
خبر در حال تکمیل است…