به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، بررسی گزارش محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی درباره نحوه اجرای قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی و آخرین وضعیت خرید تضمینی گندم در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ و اقدامات حمایتی در خصوص برنجکاران کشور در دستورکار نمایندگان قرار داشت که پس از قرائت این گزارش وکلای ملت نقطه نظرات خود را در این باره مطرح کردن که در ادامه میخوانیم:
در ابتدا سلمان اسحاقی نماینده قائنات در تذکری خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت: یکی از متولیان اصلی تحقق شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم حضرتعالی هستید و اگر دقت کنید یکی از شخصیتهایی هستید که تأثیر بسیار زیادی در اقتصاد، معیشت و سفره مردم دارید.
وی با بیان اینکه زمانی که چاههای کشاورزی به دلیل ناترازی برق خاموش شد از غم کشاورزان نباید شب را در بستر میخوابیدید، عنوان کرد: زمانی که گوشت دام سبک از سفره مردم حذف شد ما و شما باید از این غصه میمردیم، نمیگویم گوشت دام سبک از سفره مردم کم نشده بلکه حذف شده است و شما برای این امر چه تدبیری داشتید؟ بارها در این خصوص تأکید کردیم که در تأمین گوشت دام سبک در خاورمیانه و آسیا میتوانیم حرف اول را بزنیم و صادرکننده باشیم اما به دلیل نبود برنامهریزی و انسجام در برنامه در تأمین این امر با مشکل مواجه هستیم.
نماینده قائنات در مجلس با اشاره به تأمین منابع مالی برای بهبود تولید گوشت دام سبک در کشور عنوان کرد: امسال به دلیل بارندگیها مراتع خوبی داریم، اگر برای بهبود فعالیت کشاورزان و دامداران و روستاییان منابع را تأمین کنیم قطعاً تولید گوشت دام سبک را میتوانیم به جایگاه خودش برسانیم و شاهد کاهش قیمت این محصول باشیم.
اسحاقی با تأکید بر اینکه آیا بانک کشاورزی برای کشاورزان است یا خیر خطاب به وزیر جهاد گفت: هنگامی که کشاورزان برای دریافت تسهیلات به بانک کشاورزی مراجعه میکنند از آنها دو ضامن دارای کسر از حقوق میخواهند، کشاورزی که در نقطه صفر مرزی فعالیت میکند دو کارمند دارای کسر از حقوق از کجا پیدا کند.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم با انتقاد از نبود طرح برای فرآوریهای محصولات کشاورزی افزود: در محصولی مانند زعفران در دنیا حرف برای گفتن داریم اما متأسفانه به دلیل نبود طرحی برای فرآوری، این محصول صادر میشود. زعفرانی که میتواند با برند قائنات و کشور خودمان در دنیا عرضه شود به کشور دیگری رفته و آنها با نام خودشان صادر میکنند.
*قیمت برنج در دو سال اخیر بلاتکلیف رها شده است
همچنین ابراهیم نجفی نماینده آستانه اشرفیه به عنوان دیگر نماینده پس از گزارش وزیر جهاد کشاورزی گفت: وزیر جهاد بر اساس قانون رئیس شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی است اما قیمتگذاری محصولات به شکل درستی انجام نمیشود و قیمت برنج به مدت دو سال است که بلاتکلیف رها شده است.
وی تصریح کرد: اگر قرار است از شالیکاران حمایت لازم صورت نگیرد، اجازه دهید زمینها تغییر کاربری دهند و منافع کشاورزان تأمین شود.
*بحث قطع برق چاههای کشاورزی در ساعات پیک موضوع محوری کشاورزان است
بنابراین گزارش، محمد باقری نماینده بناب در مجلس درباره گزارش وزیر جهاد کشاورزی گفت: سموم تقلبی و عدم نظارت بر واردات سم در بازار باعث مشکلاتی برای کشاورزان شده است، همچنین پروژههای ترویجی موفقیتآمیز نبوده و کشاورزان با نابسامانی در الگوی کشت مواجه هستند ضمن آن که همچنان بحث قطع برق چاههای کشاورزی در ساعات پیک و نیاز به آب کشاورزی موضوع محوری کشاورزان است.
وی ادامه داد: رفع تعهدات ارزی صادرات محصولات کشاورزی و همچنین نابسامانی در تصمیمگیری درخصوص صادرات محصولات کشاورزی بخش دیگری از مشکلات کشاورزان است، به گونهای که محدودیتهای صادراتی خلقالساعه اعلام شده و کشاورزان و صادرکنندگان نمیتوانند برنامهریزی برای محصولات صادراتی کشاورزی داشته باشند.
*سبزی:دولت هیچ خسارتی دربرابر تاخیر پرداخت مطالبات کشاورزان نمیپزدازد
در ادامه هم محمد سبزی نماینده زرندیه و ساوه بیان کرد: مطالبات کشاورزان برای خرید تضمینی از سوی دولت با تأخیر پرداخت میشود و بابت این تأخیر هیچ جریمهای به کشاورزان پرداخت نمیشود در حالی که بانکها برای کوچکترین تأخیر برای بازپرداخت اقساط وام از کشاورزان جریمه دریافت میکند. همچنین حمایت لازم از کشاورزان برای دریافت تسهیلات به ویژه کشاورزانی که از بلایای طبیعی نظیر سیل و خشکسالی آسیب دیدهاند، نمیشود.
نماینده مردم زرندیه و ساوه در مجلس ادامه داد: دولت در ماههای اخیر در موضوع کنترل قیمت مرغ موفقیتهایی به دست آورد اما در حوزه کنترل قیمت گوشت قرمز این وضعیت تکرار نشد و شاهد نابسامانی در قیمت گوشت قرمز بودیم و باید این موضوع جبران شود.
* در سیاستگذاریهای اقتصادی باید به تولید و سفره مردم توجه کرد
حسین صمصامی نماینده تهران در مجلس در تذکری شفاهی پس از گزارش وزیر جهاد کشاورزی خطاب به وی بیان کرد: آقای وزیر حذف ارز ترجیحی را یکی از اقدامات مثبت خود تلقی کردند در حالی که توجه ندارند حذف ارز ترجیحی چه مشکلاتی را در زندگی مردم ایجاد کرده است. در یک ماه اخیر قیمت شکر بیش از ۵۰ درصد در بازار افزایش یافته است که یکی از آثار حذف ارز ترجیحی میباشد.
وی در ادامه اظهار کرد: با حذف ارز ترجیحی بر تولید کننده فشار وارد شده و در نهایت این فشار در سبد مصرف کننده خود را نشان میدهد. باید در سیاستگذاریهای اقتصادی خود هم به تولید توجه کنیم هم به سفره و هم به معیشت مردم توجه داشته باشیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در مسائل مهم و اساسی سفره مردم باید توجه لازم صورت بگیرد.
*30 هزار هکتار از اراضی تحت کشت برنج تغییر کاربری پیدا کرده است
همچنین مهرداد بائوج لاهوتی نماینده لنگرود در مجلس در جریان گزارش ارائه شده از سوی وزیر جهاد کشاورزی در صحن علنی گفت: بر اساس سرانه ۳۶ کیلوگرمی مصرف برنج دو میلیون و هشتصد هزار تن سالانه برنج در کشور مصرف می شود که دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن آن با حمایت های صورت گرفته و تلاش کشاورزان در داخل کشور تولید می شود.
نماینده مردم لاهیجان در مجلس ادامه داد: تفاوت میزان مصرف برنج و تولید داخل آن ۶۰۰ هزار تن است، یک میلیون تن وارد کنید نه بیشتر از آن. لازم است تا در هیئت دولت از کشاورزان دفاع کنید. به دست های پینه بسته آنها ظلم می شود.
وی افزود: ۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی تغییر کاربری داده شده چگونه این میزان جبرانی می شود، برای اینکه در سال ۱۴۰۱ با واردات صد هزار تن چای بر سر چای کاران آمد را چگونه جبران می کنید. برق پمپ های چاههای کشاورزی روزانه ۶ ساعت قطع می شود با اقدامات لازم باید از این اتفاق جلوگیری کنید.
*یک میلیون تن برنج مازاد نیاز وارد کشور شده است
بنابراین گزارش، حجت الاسلام علیرضا سلیمی نماینده تهران نیز در پس از گزارش ارائه شده از سوی وزیر جهاد کشاورزی علنی گفت: یکی از اقدامات خوب وزرات جهاد کشاورزی اجرای کشت قراردادی است اما برخی از طرحهای این وزارتخانه در حد طرح باقی مانده است.
وی بیان کرد: قیمت خرید تضمینی برنج ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده در حالی که هزینه های تولید افزایش داشته است چرا علی رغم افزایش هزینه ها قیمت خرید این محصول را کاهش داده اید. یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن برنج وارد شده که یک میلیون تن آن مازاد است چرا وزارتخانه به موقع این موضوع را رصد نکرده و آن را برآورد نکرده است.
سلیمی عنوان کرد: در حال حاضر گندم مورد نیاز صنف و صنعت از خرید تضمینی خارج شده است. این اقدام باعث نگرانی کشاورزان شده و نگران هستند که مبادا دولت مابقیه گندم تولیدی را خریداری نکند و محصول خود را به واسطه ها می دهند.
*کاندیداهای ریاست جمهوری موضع خود را پیرامون واردات برنج شفاف کنند
علی بابایی نماینده ساری در مجلس هم در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی، طبق بند ۱۱ ماده ۲۲ آیین نامه داخلی مجلس خطاب به حاجی بابایی که ریاست جلسه علنی را بر عهده داشت، گفت: شما تا ماه آینده رئیس مجلس هستید بنابراین به شما تذکر می دهم در جهت حفظ شان و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جایگاه قانونی نمایندگان مخصوصاً آن جا که ناظر برای نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری فرستادید، به کاندیداها تذکر دهید که در رسانه ملی به گونه ای اظهار نظر نکنند که مردم را در مقابل حاکمیت، ساختارها و قوانین قرار دهند.ضمن اینکه به این نکته توجه کنند که باید به قوانین عمل کنند و از انتشار حرف های بیهوده در فضای مجازی جلوگیری کنند.
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کاندیداها باید به این نکته توجه کنند که ما در برنامه هفتم قوانین و تبصره هایی داریم ضمن اینکه رتبه بندی معلمان، امنیت شغلی کارگران، کارفرمایان و کارمندان دولت و صندوق های بازنشستگی خط قرمز ما است و فراموش نکنند که چند سال آینده باید تحت نظارت مجلس فعالیت کنند.
وی در ادامه خطاب به وزیر جهاد کشاورزی افزود: چرا تاکنون در زمینه تامین سوخت کشاورزان اقدامی صورت نگرفته است بنابراین لازم است مجلس در این زمینه نشستی برگزار کند چرا که استانهای شمالی با مشکل تامین سوخت کشاورزی مواجه هستند و شواهد نشان می دهد وزیر کشاورزی تلاش می کند اما قدرت رفع این مشکل را ندارد.
بابایی تاکید کرد: کاندیداهای ریاست جمهوری به جای اینکه حرف های سیاسی بزنند باید به نفع اقتصاد مردم حرف بزنند و موضع خود را در مورد واردات برنج برای کشاورزان استانهای شمالی شفاف کنند چرا که نمی توان با شعار مملکت را اداره کرد.
*حاجیبابایی: براساس قانون بهبود فضای کسب و کار قطع برق کشاورزی ممنوع است
در پایان این جلسه حمیدرضا حاجیبابایی نایب رئیس مجلس که ریاست جلسه علنی مجلس را برعهده داشت پس از استماع توضیحات وزیر جهاد کشاورزی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیرامون نحوه اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: بحث تعرفه صادرات محصولات کشاورزی از موضوعاتی بود که نمایندگان مطالبه رسیدگی به آن را دارند. توزیع به موقع کود، بذر و سم و تحویل نهادههای کشاورزی از موضوعاتی است که باید به آن توجه شود چرا که در سطح کشور نارضایتیهایی در این زمینه وجود دارد.
وی در ادامه اظهار کرد: بحث قطعی برق ۶ ساعته چاههای کشاورزی به صورت ممتد و پشت سرهم سیستم کشاورزی را بهم میریزد، در حالی که براساس ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب و کار قطع برق کشاورزی ممنوع است باید فکر اساسی در این زمینه صورت گیرد.
نایب رئیس مجلس تصریح کرد: از سوی دیگر وزیر جهاد کشاورزی و وزیر نفت موظف هستند تا نسبت به برقی کردن چاههای کشاورزی اقدام کنند اما این موضوع به کندی پیش میرود. از دیگر مباحثی که کشاورزان را با مشکل مواجه کرده است وامهای کشاورزی میباشد. براساس قانون بودجه تا ۲۰۰ میلیون وام باید امهال و استمهال صورت گیرد اما بانکها همکاری لازم را با کشاورزان ندارند.
وی گفت: موضوع دیگر خرید تضمینی گندم است. حدود ۲۲۰ همت بودجه در این زمینه لازم است. تاکنون چهار میلیون تن گندم تحویل دولت داده شده و تنها ۳۰ درصد به کشاورزان پرداخت شده است البته آقای مخبر قول دادند تا پایان هفته آن را به ۵۰ همت برسانند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان کرد: براساس اصل سوم قانون اساسی باید نسبت به خودکفایی در علم و فنون کشاورزی و تامین امنیت غذایی کشور بستر لازم فراهم شود. افزایش بیرویه قیمت کود در کشور زمینه نارضایتی ایجاد کرده است. در بحث برنج ما حدود ۳.۲ میلیون تن در سال برنج نیاز داریم که ۲.۳ میلیون تن آن در کشور تولید میشود و حدود ۹۰۰ هزار تن کمبود داریم. دلیل عدم قیمتگذاری برنج در شورای قیمتگذاری نیز مورد سوال نمایندگان بوده است. طلب چایکاران نیز باید پرداخت شود.
انتهایپیام/