ترکیب سیاسی مجلس دوازدهم به کدام سمت و سو می‌رود؟ - افق اقتصادی

ترکیب سیاسی مجلس دوازدهم به کدام سمت و سو می‌رود؟ - افق اقتصادی
شنبه, ۲۹ دی ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2025-01-18
کد خبر: 244942 |
تاریخ انتشار : ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰:۱۳ |
136 بازدید
۰
3
ارسال به دوستان
پ

با اعلام اسامی ۴۵ منتخب باقی مانده انتخابات مجلس، تکلیف ۲۹۰ کرسی بهارستان برای دوره دوازدهم مشخص شد. بر همین اساس در این گزارش به بررسی ترکیب سیاسی مجلس شورای اسلامی در چهار سال آینده پرداختیم.

ترکیب سیاسی مجلس دوازدهم به کدام سمت و سو می‌رود؟

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اعلام نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۲۲ حوزه‌ انتخابیه‌‌ای که به مرحله دوم کشیده شده بود، تکلیف ۴۵ کرسی باقی مانده پارلمان نیز مشخص شد تا مجلس دوازدهم ۲۹۰ مستاجر جدید خود برای ۴ سال آینده را بشناسد.

رقابت‌های سیاسی در  این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی در کنار تفاوت‌هایی که از منظر  آمار و ارقام مشارکت مردمی داشت، با توجه به شیوه حضور اصلاح ‌طلبان، کمی رنگ و بوی درون جریانی هم به خود گرفت؛ به طوری که جریان موسوم به اصولگرایی با انواع و اقسام لیست‌های انتخاباتی وارد عرصه‌ رقابت‌ها شد. 

همین مسئله  هم بود که موجب شد تا نوعی  پراکندگی کم‌سابقه‌ آرا در میان نامزدها در اکثر حوزه‌های انتخابیه در سطح کشور به وجود بیاید و شرایط را به نحوی رقم بزند که ۹۰ نفر از نامزدها باید برای ورود به مجلس مجدداً با یکدیگر رقابت می‌کردند. این تعداد نماینده راه‌یافته به دور دوم زمانی قابل توجه می‌شود که بدانیم در دوره گذشته انتخابات مجلس تنها ۲۲ نامزد بودند که برای تصاحب ۱۱ کرسی مجلس به رقابت مجدد با یکدیگر پرداخته بودند. 

البته یکی از عواملی که در این دوره از انتخابات  تعداد نامزدهای راه یافته به دور دوم را نسبت به انتخابات ادوار گذشته متمایز کرد، مشخص نشدن ۱۶ کرسی انتخاباتی شهر تهران به دلیل عدم کسب حدنصاب رای بود؛ اتفاقی که لااقل از دوره نهم انتخابات مجلس تاکنون بی‌سابقه بود. 

در ادوار دهم و یازدهم انتخابات مجلس به ترتیب لیست امیدِ اصلاح‌طلبان و لیست شانا بودند که توانستند با اختلاف بسیار زیاد نسبت به رقیب، پیروز مطلق انتخابات در تهران شوند.

شانا (شورای ائتلاف نیروهای انقلاب)، شورای وحدت اصولگرایان، امنا (ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب) و جبهه صبح ایران، ۴ ائتلاف انتخاباتی بودند که در کنار اقلیتی از طیف‌های اصلاح‌طلب برای تصاحب هرچه بیشتر صندلی‌های سبز بهارستان در برابر هم صف‌آرایی کردند؛ رقابتی که در نهایت نتایج قابل توجهی را هم  در بر داشت.

در ادامه گزارش  ترکیب منتخبان تهران از نظر رای‌آوری لیست‌های اصلی مورد بررسی قرار گرفته است: 

شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (شانا) که همانند انتخابات مجلس یازدهم در ائتلاف با جبهه پایداری، اقدام به انتشار لیستی مشترک کرده بود، توانست ۹ نامزد اختصاصی خود را راهی بهارستان دوازدهم کند که  محمدباقر قالیباف، مالک شریعتی، اسماعیل کوثری،‌ علی خضریان، مرتضی آقاتهرانی، علیرضا سلیمی، زهره سادات لاجوردی، حسین روح‌الامینی،مجتبی  زارعی از جمله این چهره‌های بودند. 

امنا یا همان ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب هم که عمدتاً از چهره‌های منتقد شانا شکل گرفته بود، با وجود آنکه تنها یک نامزد اختصاصی خود (مجتبی رحماندوست)  را راهی مجلس دوازدهم کرد، در ائتلاف نانوشته‌ای که با فهرست انتخاباتی صبح ایران با محوریت علی‌اکبر رائفی پور داشت، توانست ۱۵ نامزد خود ( به جز سیدمحمود نبویان، حسین صمصامی و محمد سراج که با شانا مشترک بودند) را راهی مجلس جدید کند. 

ائتلاف صبح ایران نیز با وجود آنکه نتوانست هیچ یک از  نامزدهای اختصاصی خود را راهی پارلمان کند، اما احتمالاً در مجلس دوازدهم مدعی آن خواهد شد که ۱۸ نماینده منتخب از جمله سید محمود نبویان، حمید رسایی، امیرحسین ثابتی، روح الله ایزدخواه، مهدی کوچک زاده، رضا تقی‌پور، کامران غضنفری، بیژن نوباوه، ابوالفضل ظهره وند، احمد نادری، ابراهیم عزیزی، سمیه رفیعی، پیمان فلسفی، ابوالقاسم جراره، مرتضی محمودی، زینب قیصری،‌ علی یزدی‌خواه،  محمد سراج، با حمایت‌های او وارد مجلس شده‌اند. 

البته در بین نامزدهای پیروز انتخابات،  منوچهر متکی هم بود که به عنوان تنها نامزد شورای وحدت اصولگرایان و در حالی که نامش در فهرست صبح ایران نیز دیده می‌شد، توانست پس از مجلس هفتم بار دیگر حضور در بهارستان را تجربه کند. 

فارغ از یارگیری‌های پیچیده‌ای که در بین ائتلاف‌های انتخاباتی اصولگرایان در جریان است، این ائتلاف‌ها از تعداد منتخبان منتسب به خود در سطح کشور نیز روایت‌های جالبی دارند؛‌ به طوری که اگر تمامی این منتخبان را جمع ببندیم، تعدادشان از دو برابر تعداد کل نمایندگان مجلس نیز بیشتر خواهد شد. 

البته در کنار طیف‌های مختلف جریان اصولگرا که قاطبه کرسی‌های مجلس آینده را از آن خود کردند، به نظر می‌رسد اقلیتی اصلاح طلب یا به تعبیر خودشان میانه‌رو هم در مجلس دوازدهم حضور داشته باشند که اتفاقاً مدتی هست در تلاش‌اند تا فراکسیونی مستقل برای خود تشکیل دهند. فراکسیونی که غلامرضا نوری قزلجه _از منتخبان نزدیک به علی لاریجانی_ مدعی شده که قادر است با ائتلافی از ۵۰ نفر از نمایندگان مجلس دوازدهم اعلام موجودیت کند. 

فارغ از در نظر گرفتن تمامی گزاره‌های بیان شده در این گزارش، آنچه که مسلم به نظر می‌رسد این است که مشخص شدن ترکیب سیاسی مجلس دوازدهم تا پیش از آغاز رسمی این مجلس در ۷ خرداد امکان‌پذیر نخواهد بود. 

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید