گروه سیاسی خبرگزاری تسنیمـ علی مزروعی: آنطور که وزیر کشور گفته است اردیبهشت ماه قرار است دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی دوازدهم برگزار شود، دور دومی که ۴۵ کرسی تعیینتکلیفنشده، رقابت در آن را پررونقتر از گذشته کرده و بر میزان جذابیت آن افزوده است، بهویژه آنکه تقسیم کرسیها بین چندین فهرست، ترکیب هیئت رئیسه را نیز غیرقابل پیشبینیتر از همیشه کرده است.
با نتایج حاصل از دور اول انتخابات، ۴۵ کرسی باقیمانده بهمثابه برگ برندهای تلقی میشود که هر یک از گروههای سیاسی برای بالابردن وزن سیاسی خود و اثرگذاری هرچه بیشتر در ترکیب هیئت رئیسه مجلس و کمیسیونها گریزی جز تلاش برای افزودن سهم خود از آن ندارند. تعداد بالای کرسیهای تعیینتکلیفنشده و همچنین شدت رقابت بر سر چیدمان ترکیب هیئت رئیسه باعث میشود دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم پراهمیت محسوب شود و جدیتر گرفته شود.
در ادامه برخی از دلایلی که مؤید اهمیت این انتخابات است و امید میرود بتواند در افزایش میزان مشارکت اثر بگذارد مورد بررسی قرار گرفته است؛
در میدان رقابتی هر اقلیتی ارزشمند است
در یک شرایط غیررقابتی که یک گروه سیاسی اکثریت مطلق آرا را در اختیار دارد، گروههای اقلیت موضوعیتی ندارند و فاقد اهمیت تلقی میشوند، اما زمانی که نزاع سیاسی از دوقطبی اقلیت و اکثریت فراتر میرود و گروههای مختلف با وزن سیاسی نزدیک به هم صاحب کرسی در انتخابات پارلمانها میشوند نهتنها گروههای اقلیت بلکه افراد غیرجناحی صاحب کرسی نیز موضوعیت پیدا میکنند.
هر یک از گروهها برای به دست آوردن اکثریت نسبی و در نتیجه به دست گرفتن سکان هدایت مجلس گریزی جز تلاش حداکثری برای همجهت کردن گروههای اقلیت و حتی کرسیهای منفرد با خود ندارند. نگریستن به دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم از این دریچه اهمیت آن را در نظر مردم و سیاسیون بهتر جلوهگر میسازد.
اگرچه در این انتخابات، اصلاحطلبان بهعنوان رقیب سنتی اصولگرایان با به دست آوردن ۴۰ کرسی، وضعیتی همچون مجلس یازدهم دارند اما خلأ این میدان رقابتی را اصولگرایان پر کردهاند، شدت رقابت در گروههای اصولگرا باعث شده است نمایندگان مستقل، اصولگرایان بیرونمانده از فهرستهای اصلی و حدود ۴۰ نماینده اصلاحطلب حاضر در بهارستان وزن سیاسی پیدا کنند، همچنین ۴۵ کرسی بلاتکلیف نیز برای تعیین جهت مجلس در مسائل مختلف از جمله انتخاب هیئت رئیسه ارزشمند تلقی میشود.
کرسیهای پراهمیتی به دور دوم کشیده شد
تعداد ۴۵ کرسی بهتنهایی فاکتور مهمی برای توصیف اهمیت دور دوم انتخابات محسوب میشود، آنچه بر میزان این اهمیت میافزاید حوزههای انتخابیهای است که به دور دوم کشیده شده است.
حوزه انتخابیه تهران، ری و شمیرانات که پرجمعیتترین حوزه انتخابیه کشور است با ۱۷ کرسی بیشترین سهم را در دور انتخابات دارد، علاوه بر تهران ۵ کلانشهر تبریز، کرمانشاه، شیراز، مشهد و کرج نیز اسامیشان بین حوزههای انتخابیه دور دوم انتخابات دیده میشود که مجموعاً ۱۰ کرسی را شامل میشوند.
حضور این حوزهها باعث میشود جمعیت بیشتری از واجدین شرایط بهنسبت دورههای پیشین بتوانند در دور دوم رأی بدهند، علاوه بر این هر ۲ نماینده آبادان و هر ۲ نماینده خرمآباد نیز وضعیتشان در دور دوم مشخص خواهد شد.
این وضعیت نشان میدهد کرسیهایی که کارشان به دور دوم کشیده شدهاند نیز غالباً متعلق به مراکز استانها و شهرهای پرجمعیت محسوب میشوند. نمایندگان این شهرها علاوه بر اینکه جمعیت زیادی را نمایندگی میکنند بهطور معمول جایگاه مهمتری نیز در هیئت رئیسه مجلس و کمیسیونهای تخصصی دارند که همین امر باعث میشود انتخابات دور دوم نقش استراتژیکی در آینده مجلس دوازدهم داشته باشد.
چهرههای باسابقه در فهرست ۹۰نفره
در فهرست ۹۰نفرهای که قرار است برای حضور در مجلس دوازدهم در دور دوم انتخابات رقابت کنند علاوه بر چهرههای سیاسی حاضر در حوزه انتخابیه تهران در شهرستانها نیز چهرههای باسابقهای حضور دارند که میتوانند در پرشورتر برگزار شدن آن مؤثر واقع شوند.
عبدالرضا مصری با سابقه نایبرئیسی مجلس، محمدحسین فرهنگی با سابقه نایبرئیسی کمیسیونهای قضایی و برنامه و بودجه، علیرضا منادی با سابقه ریاست کمیسیون آموزش و تحقیقات، محمدرضا میرتاجالدینی با سابقه عضویت در هیئت رئیسه مجلس هشتم و ابراهیم عزیزی با سابقه نایبرئیسی کمیسیون امنیت ملی از جمله چهرههایی هستند که نتوانستهاند در دور اول حضور خود در مجلس را قطعی کنند و حالا باید برای تعیین تکلیف وضعیت خود چشمانتظار آمدن دوباره مردم پای صندوقهای رأی بنشینند.
به این لیست میتوان چهرههایی همچون رضا صدیقی، سید مرتضی حسینی و احمد بیگدلی را نیز افزود، چهرههایی که پیش از این توانسته بودند نظر مردم را برای حضور در مجلس جلب کنند اما وضعیتشان برای حضور در مجلس دوازدهم هنوز مشخص نشده است.
مشابه با مجلس دهم و متفاوت با مجلس یازدهم
بلاتکلیف ماندن حتی بیش از ۵۰ کرسی نمایندگی مجلس در دور اول امر بیسابقهای نیست (مجلس دهم). وضعیتی که برای دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم بهوجود آمده مشابه انتخابات مجلس دهم است.
اگرچه در انتخابات مجلس دهم ۶۸ کرسی در دور دوم تعیین تکلیف شد و این رقم ۲۳ عدد نسبت به تعداد ۴۵ کرسی دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم بیشتر است اما کسب ۶۷ کرسی توسط اصولگرایان و ۸۶ کرسی توسط فهرست امید باعث شده بود انگیزه خوبی برای رقابت در دور دوم انتخابات وجود داشته باشد.
انتخابات مجلس دوازدهم نیز در دور دوم رقابتی برگزار میشود البته این رقابت بهجای دو بال ثابت اصلاحطلب و اصولگرا این بار قرار است درونجناحی برگزار شود.
مقایسه انتخابات مجلس دوازدهم با مجلس یازدهم نیز نشان میدهد این دو انتخابات غیر از مشارکت حدود ۴۰درصدی در سایر فاکتورها کاملاً متفاوت با یکدیگرند.
در مجلس یازدهم لیست ائتلافی اصولگرایان اکثریت مطلق آرا را به دست آورد و در دور دوم تنها برای ۱۰ کرسی انتخابات برگزار شده بود. در مجلس دوازدهم اما با کمرنگ شدن وزن سیاسی اصلاحطلبان اصولگرایان انگیزه بیشتری برای رقابت با یکدیگر پیدا کردهاند همین امر نیز موجب شد با ارائه فهرستهای مختلف از جانب اصولگرایان آرای کاندیداها در حوزههای مختلف شکسته شود و انتخابات بهسمت دور دوم هدایت شود، در نتیجه میزان کرسیهای بلاتکلیف در مجلس دوازدهم بیش از ۴ برابر مجلس یازدهم است و باید در پی یک رقابت جدی بین اصولگرایان تکلیفشان مشخص شود.
انتهای پیام/+