بیانیه اولین همایش ملی «نقد، مناظره و نظریه پردازی» - افق اقتصادی

بیانیه اولین همایش ملی «نقد، مناظره و نظریه پردازی» - افق اقتصادی
یکشنبه, ۲۷ آبان ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-17
کد خبر: 212200 |
تاریخ انتشار : ۰۳ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۴ |
121 بازدید
۰
5
ارسال به دوستان
پ

اولین همایش ملی «نقد، مناظره و نظریه پردازی» در دانشگاه جامع امام حسین(ع) برگزار شد.

بیانیه اولین همایش ملی «نقد، مناظره و نظریه پردازی»

به گزارش گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم، اولین همایش ملی «نقد، مناظره و نظریه پردازی» در دانشگاه جامع امام حسین(ع) سپاه برگزار شد و شرکت‌کنندگان در این آیین، بیانیه‌ای صادر کردند.

متن این بیانیه به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

باید تولید نظریه و فکر، تبدیل به یک ارزش عمومی در حوزه و دانشگاه شود و در قلمروهای گوناگونِ عقل نظری و عملی، از نظریه‎سازان، تقدیر به‎عمل آید و به نوآوران، جایزه داده شود و سخنانشان شنیده شود تا دیگران نیز به خلاقیت و اجتهاد، تشویق شوند.» مقام معظّم رهبری

با سلام و صلوات بر محمّد و آل محمّد و با تبریک اعیاد شعبانیه و در آستانۀ میلاد مسعود حضرت حجّت بن الحسن العسکری(عجل الله تعالی فرجه الشّریف) و با درود به روح پرفتوح رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(رحمه الله علیه) و شهدای سرافراز انقلاب اسلامی، دفاع مقدّس، مدافعان حریم و حرم و با آرزوی سلامتی مقام معظّم رهبری حضرت امام خامنه‌ای(مدّ ظلّه العالی).

خدا را از ژرفای جان شاکریم که مقارن با سالگرد فرمان تاریخی ۱۶/۱۱/۱۳۸۱ حکیمِ نیک‎اندیش انقلاب اسلامی در باب نظریه‌پردازی، نقد و مناظره، «اوّلین همایش ملّی نقد، مناظره و نظریه‌پردازی» با تصویب «کمیتۀ سازمانی نظریه‎پردازی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» و به همّت دانشگاه جامع حضرت امام حسین(علیه السّلام) و با همکاری دبیرخانۀ شورای‏عالی انقلاب فرهنگی و همراهی دانشگاه‌ها و مراکز علمی و حوزوی کشوری و لشکری، در تاریخ ۲/۱۲/۱۴۰۲ در دانشگاه جامع حضرت امام حسین(علیه السّلام) با حضور نخبگان، استادان و پژوهش‌گران حوزه و دانشگاه و فعّالان عرصۀ علم و دانش و فنّاوری برگزار گردید.

شرکت‌کنندگان در این همایش علمی، بر موارد زیر تأکید دارند:

انقلاب کبیر اسلامی، در مسیر تمدّن‌سازی نوین، نیازمند ارائۀ مکتب‌ها و نظریه‌های منطبق با آرمان‎ها و ارزش‎های والای خود است و نمی‌توان نقش محوری تولید نظریه‌، در حل مسائل پیچیدۀ حال و آیندۀ انقلاب اسلامی را نادیده گرفت.

«نظریه»، «نظریه‌سازی» و «نظریه‌پردازی»، ابزار‎هایی مطمئن برای انتظام شناخت و تسریع در پیشبرد علم و دانش‌اند و در بنیاد و ساختار هر تحوّل علمی و فنّاوری، نقشی حیاتی و مؤثّر دارند و از ارکان اساسی علوم محسوب می‌شوند.

ظهور و بروز هر تمدّن و اقتدار آن، با کسب علم و حکمت و حفظ «مرجعیّت حِکمی» و به تبع آن، «مرجعیّت علمی»، در کنار دیگر ارکان اقتدار و حاکم بر آن‌ها، حاصل می‌شود.

شرط لازم مرجعیّت حِکمی ـ علمی، تولید علم و مرکز ثقل تولید علم نیز نظریه‌پردازی است.

از لوازم مهمِ قرارگرفتن در کانون علم و حکمت و دستیابی به مرجعیّت حِکمی ـ علمی، توجّه جدّی به مقولۀ خلاقیت، نوآوری، ایده‌پردازی و نظریه‌سازی است.

جامعۀ بدون نظریه‌پردازی و تولید نظریه، ناتوانِ در تولید علم و دستیابی به جایگاه مرجعیّتِ شایسته و در نهایت از دست دادن قابلیّت‎ها و توانایی‎های تمدّن‌سازی است.

برگزاری نشست‌های نقد، مناظره، کرسی‌های آزاداندیشی و نظریه‌پردازی، حرکت مبارکی است که علاوه بر ایجاد نشاط علمی در جامعه، بر شتاب علمی کشور نیز خواهد افزود.

این حرکت تحوّل‎آفرین باید در دانشگاه‌ها، حوزه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی کشور، هم‎چنان پرشورتر از قبل تداوم یابد.

اصلِ مهم و اساسی در نظریه‌پردازی، نظریه‌پردازی بومی و در راستای نیازها و نظام مسایل احصا شدۀ انقلاب اسلامی و مبتنی بر گفتمان مقاومت، در حوزه‌های مختلف علوم انسانی، فرهنگی، اجتماعی، زیست‎محیطی، اقتصادی، امنیتی، علوم پایه، علوم فنّی و مهندسی، علوم سلامت و بهداشت و علوم پزشکی است.

در این عرصه، نباید از بنیادهای حِکمی نظریه‌پردازی در عرصه‌های معرفت‌شناختی، هستی‌شناختی، انسان‌شناختی، دین‌شناختی، ارزش‌شناختی و روش‌شناختی غفلت کرده و این بنیادها و مبانی، ریشه در حکمت والای اسلام و اندیشه‏‌های انقلاب اسلامی دارند.

در عرصۀ نقد و مناظره، ضمن تأکید بر لزوم ادبِ نقد و مناظره، باید به ‌تعبیر مقام معظّم رهبری، مراقب مونتاژ و کنار هم چیدن نظریات گوناگونِ متّفکران و التقاط برای تولید نظریه باشیم.

باید برای پیشرفت علم، با شجاعت علمی، اعتماد به نفسِ شخصی و اعتماد به نفسِ ملّی و پُرکاری در همۀ بخش‌ها اعمّ از علوم انسانی، علوم تجربی، بخش‌های نزدیک به عمل و فنّاوری و بخش‌های علوم پایه، به‌دنبال نظریه رفت، آن را تولید، خلق، ابداع و نقد کرد.

متولّیان امر نظریه‌پردازی، نقد و مناظره در « شورای‎عالی انقلاب فرهنگی» ، « وزارت علوم تحقیقات و فنّاوری»، « وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی »، « معاونت علمی ریاست جمهوری» و … باید این موضوع مهم را در سازمان‌ها و نهادهای کشوری و لشکری، دانشگاه‌ها و مؤسّسات علمی به لحاظ ساختاری، مادّی و معنوی، حمایت ویژه کنند تا چراغِ علم، پُرفروغ‎تر از قبل، جهان پیرامون خود را روشن سازد.

در راستای تحقّق تمدّن نوین اسلامی و بیانیۀ گام دوم انقلاب اسلامی و حرکت به‌سوی مرجعیّت علمی و اعتلای نهضت نظریه‌پردازی و جنبش علمی، پیشنهاد عملی و اجرایی این همایش این است که «روز شانزدهم بهمن» که مصادف با صدور فرمان تاریخی مقام عظمای ولایت است، در تقویم رسمی کشور به‌عنوان «روز ملّی نظریه‌پردازی، نقد و مناظره» تصویب گردد.

با هدف توسعۀ نهضت نظریه‌پردازی، نقد و مناظره و ایجاد پویش تولید علم اسلامی، نافع و کارآمد، «همایش بین‌المللی نقد، مناظره و نظریه‌پردازی» در سال ۱۴۰۳ با محوریت دانشگاه جامع حضرت امام حسین(علیه السّلام) و همکاری شورای‎عالی انقلاب فرهنگی و همراهی دانشگاه‌های برتر کشور برگزار گردد.

از درگاه خداوند قادر متعال و در ظلّ تمسّک به اهل ‏بیت عصمت و طهارت(علیهم السّلام) توفیق روزافزون همۀ پیشگامان دانش و معرفت را در پیروی از منویّات حکیمانۀ ولی امر مسلمین جهان، حضرت امام خامنه‏ای(أدام الله أیّامه) و نیل به اهداف والای حضرت امام و شهدای گران‎قدر انقلاب اسلامی تا تحقّق تمدّن نوین اسلامی و برپایی دولت کریمۀ مهدوی مسئلت می‎نماییم.

والله ولی التّوفیق

دبیرخانۀ نقد، مناظره و نظریه‌پردازی
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید