به گزارش اکوایران، ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که قصد ارسال مهمات خوشه‌ای ممنوعه به اوکراین را دارد تا در ضدحمله این کشور علیه روسیه استفاده شود. رهبر ناتو گفت که این ائتلاف نظامی در نشست هفته آینده خود در مورد چگونگی پیشبرد عضویت اوکراین در ناتو گفتگو خواهد کرد.

به نوشته رویترز، گروه‌های حقوق بشر و دبیرکل سازمان ملل از تصمیم واشنگتن برای ارسال این مهمات که بخشی از بسته کمکی ۸۰۰ میلیون‌دلاری است، انتقاد کردند. کمک‌های نظامی آمریکا از آغاز جنگ اوکراین به ۴۰ میلیارد دلار می‌رسد.

ولادیمیر پوتین گفته که ایالات متحده و متحدانش در یک جنگ نیابتی با روسیه هستند.

یکی از مقامات پنتاگون به خبرنگاران گفت که مهمات خوشه‌ای «در یک چارچوب زمانی مرتبط با ضدحمله اوکراین ارسال خواهند شد».

استفاده از مهمات خوشه‌ای توسط بیش از ۱۰۰ کشور ممنوع است. روسیه، اوکراین و ایالات متحده کنوانسیون مربوط به مهمات خوشه‌ای که تولید، انباشت، استفاده و انتقال آن‌ها را ممنوع می‌کند، امضا نکرده‌اند. بمب‌های خوشه‌ای تعداد زیادی بمب کوچک‌تر را رها می‌کنند که می‌تواند در منطقه‌ای وسیع، اهداف را از بین ببرد. بمب‌هایی که منفجر نشوند، برای دهه‌ها پس از پایان درگیری، یک خطر محسوب می‌شوند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «اوکراین تضمین کتبی داده که از آنها به شیوه‌ای بسیار دقیق استفاده خواهد کرد» تا خطرات برای غیرنظامیان را به حداقل برساند. جو بایدن تصمیم ارسال بمب‌های خوشه‌ای را دشوار توصیف کرد، اما گفت که اوکراین به آن نیاز دارد.

مخالفت دیدبان حقوق بشر

دیده‌بان حقوق بشر نیروهای روسیه و اوکراین را به استفاده از بمب‌های خوشه‌ای متهم کرده که می‌تواند باعث کشته‌شدن غیرنظامیان شود. آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در ایالات متحده از ارسال این مهمات به اوکراین انتقاد کرد.

هم‌چنین، آناتولی آنتونف، سفیر روسیه در آمریکا با انتقاد تند از تصمیم کاخ سفید برای ارسال بمب خوشه‌ای به اوکراین، این اقدام را مداخله هرچه بیشتر واشنگتن در این جنگ دانست و گفت: استفاده از بمب‌های خوشه‌ای خطری برای بشریت است و جهان را به سمت جنگ جهانی سوم سوق می‌دهد. آنتونوف گفت: «بی‌رحمی واشنگتن در موضوع انتقال تسلیحات مرگبار به کیف قابل توجه است. اکنون به خاطر آمریکا، در سال‌های آینده غیرنظامیان در خطر کشته‌شدن توسط این مهمات هستند». اوکراین می‌گوید که از زمان آغاز ضدحمله در اوایل ژوئن، برخی از روستاها در جنوب اوکراین را پس گرفته، اما فاقد قدرت آتش و پوشش هوایی برای پیشرفت سریع‌تر است.

زلنسکی در صف عضویت ناتو

ولودیمیر زلنسکی یک روز پس از گفتگوهای بلغارستان از جمهوری چک، اسلواکی و ترکیه بازدید کرد تا قبل از نشست ناتو در ۱۱ و ۱۲ ژوئن، حمایت کافی برای عضویت در ناتو را به دست آورد.

رجب طیب اردوغان پس از دیدار با زلنسکی گفت که اوکراین شایسته عضویت در ناتو بوده و آنکارا به تلاش برای پایان‌دادن به جنگ از طریق مذاکره ادامه خواهد داد.

در پراگ، زلنسکی قول حمایت از اوکراین را برای پیوستن به ناتو «به محض پایان‌یافتن جنگ» را به دست آورد و در صوفیه نیز موافقت برای عضویت «در صورت فراهم‌شدن شرایط» را کسب کرد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی مجدداً بر دیدگاه خود مبنی بر عضویت اوکراین در این سازمان تأکید کرد. استولتنبرگ در یک کنفرانس خبری در بروکسل گفت: «نشست ما پیام روشنی را ارسال خواهد کرد: ناتو متحد است و تجاوز روسیه نتیجه‌ای نخواهد داشت».

با این حال، مشخص نیست که هفته آینده اوکراین در اجلاس ویلنیوس، پایتخت لیتوانی چه پیشنهادی دریافت خواهد کرد. ناتو بر سر پروسه حرکت اوکراین به سمت عضویت اختلاف داشته و برخی کشورها نسبت به هر اقدامی که ممکن است ناتو را به جنگ با روسیه نزدیک‌تر کند، محتاط هستند.

بایدن در بخشی از مصاحبه با سی‌ان‌ان که روز جمعه پخش شد، بر این نکته تأکید کرد. او گفت: «فکر نمی‌کنم در ناتو درباره پیوستن اوکراین اتفاق‌نظر وجود داشته باشد».

زلنسکی اذعان کرده که بعید است کیف در حالی که با روسیه در جنگ است بتواند به ناتو بپیوندد. پوتین تهدید کرده که در صورت پیوستن اوکراین به ناتو، واکنش نشان خواهد داشت.

هشدار سازمان ملل در مورد توافق غلات

مارتین گریفیتس، رئیس امدادرسانی سازمان ملل به روسیه هشدار داد که نباید توافقی را که یک سال پیش در مورد عبور ایمن صادرات محصولات کشاورزی در زمان جنگ، موسوم به ابتکار غلات دریای سیاه، منعقد کرده بود را کنار بگذارد.

گریفیث به خبرنگاران گفت که اگر روسیه با تمدید قراردادی که اجازه صادرات غلات و کود از بنادر اوکراین را می‌دهد، موافقت نکند، بعید است که کشورهای غربی به همکاری با مقامات سازمان ملل که به مسکو در صادرات کمک می‌کنند، ادامه دهند.

روسیه تهدید کرده که از این قرارداد که در ۱۷ ژوئن منقضی می‌شود، خارج خواهد شد؛ زیرا چندین درخواست برای صادرات غلات و کودش برآورده نشده است. سه کشتی آخری که تحت این قرارداد راه افتاده‌اند، محموله‌ها را در بندر اودسا اوکراین بارگیری کرده و احتمالاً روز دوشنبه حرکت می‌کنند.

در ژوئن ۲۰۲۲ و با میانجی‌گری سازمان ملل و ترکیه، روسیه و اوکراین توافق کردند که برای مقابله با بحران جهانی غذا اجازه عبور کشتی‌های حامل محصولات کشاورزی از دریای سیاه را بدهند.